loader
Foto

15 sporturi, 15 zile până la Jocurile Olimpice de Iarnă: Snowboard

Foarte popular de când a intrat în familia olimpică (Nagano '98), snowboarding-ul are toate şansele să facă furori şi la ediţia de la Soci, inclusiv printr-o probă nouă, cu magnet la tineri: slopestyle.

 

Este unul din cele mai tinere sporturi de iarnă care se desfăşoară pe zăpadă. Încă de la început s-a dorit o alternativă cu iz de răzvrătire faţă de rigorile schiului alpin adoptată de câţiva tineri din Statele Unite, care au decis că alunecarea pe zăpadă folosind o placă, reprezintă o provocare mult mai interesantă decât datul pe schiuri. Încet, dar sigur, snowboarding-ul şi-a construit propria identitate, oferindu-le adepţilor scena unde să-şi consume atât nevoia de senzaţii tari, cât şi dorinţa de a se simţi liber. Acest adevărat Carpe diem pe zăpadă este, poate, motivul pentru care concurenţii din snowboard arată atât de relaxaţi şi binedispuşi, lăsându-le crisparea şi stresul... altora.

Echipamentul de snowboard constă din: o placă (board), legături şi clăpari (boots), cască de protecţie, mănuşi, plus îmbrăcăminte la alegerea practicantului (de regulă impermeabilă, fără a exista nimic impus). După unii specialişti, primul model de snowboard, „Coada de rândunică”, a fost inventat în 1976. Alţii consideră că snowboard-ul a fost dezvoltat independent, de trei americani: Tom Sims, Jake Burton Carpenter şi Dimitrije Milovich. Lui Tom Sims îi este adesea atribuită construirea primului snowboard în 1963, când a modificat un skateboard pentru a aluneca pe zăpadă. Jake Burton Carpenter a făcut o jucărie pentru zăpadă, care se numea snurfer (o placă prevăzută cu o frânghie la vârf) la sfârşitul anilor 1960 şi mai târziu a realizat cum tehnologia schiurilor poate îmbunătăţi snowboarding-ul. Inspiraţia lui Dimitrije Milovich, un surfer de pe Coasta de Est, a venit în urma unei alunecări pe zăpadă, pe scările unei cafenele, asemănând destinul snowboard-ului cu cel al surf-ului.

Prima competiţie de snowboard s-a desfăşurat în Statele Unite, în 1983. În 1993, în Austria, la Ischgl, a avut loc prime ediţie a Campionatelor Mondiale. Snowboard-ul a devenit sport olimpic din 1998, la ediţia de la Nagano a Jocurilor de iarnă.

În România snowboard-ul a apărut la sfârşitul anilor 1980 la Sinaia şi la Bâlea Lac. Primii snowboarderi români au fost Andi Fazekas – 1985, Sibiu şi Mortila Toma – 1987, Sinaia.

Disciplinele snowboarding-ului:

Slalom şi slalom paralel

Slalomul este proba care testează abilitatea competitorului de a combina viteza cu precizia virajelor în cursă. Traseele sunt o combinaţie de porţi care produc viraje scurte în pantă. Slalomul paralel adaugă entuziasmul competiţiei unu contra unu.

Proba de slalom uriaş paralel este competiţia în care doi sportivi coboară în acelaşi timp pe aceeaşi pârtie, pe două porţiuni diferite, prevăzute cu porţi. Caracteristicile celor două trasee trebuie să fie cât se poate de asemănătoare. Există două manşe de calificare, iar primii 16 competitori concurează în finală. În slalomul uriaş cursa este mai lungă şi porţile sunt mai depărtate decât la slalom.

Super G este proba de viteză la snowboard. Cursa se desfăşoară la viteze de până la 90 km/h.

Proba de Half Pipe se desfăşoară într-un spaţiu semicilindric, special amenajat, având o lungime de 120-130 m, cu o pantă de 16-17%. Sportivii trebuie să sară peste nivelul zidului şi apoi să aterizeze înapoi, timp în care execută acrobaţii aeriene. Fiecare sportiv îşi acompaniază evoluţia cu un fond muzical. Primii 12 competitori, după calificări, vor concura în finală.

Proba de Snowboard Cross îmbină abilităţile acrobatice cu cele alpine. Competitorii pleacă în serii de 4-6, într-o cursă cu mai multe obstacole. Primii 32 de competitori după preliminarii concurează în faza finală.

Proba de slopestyle este ultima venită în rândul probelor olimpice ale snowboarding-ului. Practic a prins la ultima strigare şansa de a figura în calendarul pentru JO de la Soci, alături de proba similară din schi, la Congresul CIO din iulie 2011. Concurenţii parcurg un traseu cu diverse obstacole şi trambuline, unde încearcă o mulţime de trick-uri şi primesc note pntru stil de la juriu. Slopestyle este una dintre cele mai populare probe de la Winter X Games.

În perioada 7 – 23 februarie 2014, Televiziunea Română transmite, în exclusivitate, cea mai importantă competiţie a acestui an, pentru întreaga planetă: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.

foto: sochi2014.com

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...