loader
Foto

15 sporturi, 15 zile până la Jocurile Olimpice de Iarnă: Skeleton

Asemănat cu bobul, dar şi cu sania, skeletonul s-a născut ca sport din nevoia de viteză sporită şi senzaţiile tari pe care sania obişnuită nu le putea oferi.

 

Se caută poziţii aerodinamice (aşezarea culcat cu capul înainte) şi se adoptă un nou material de concurs: skeletonul. El derivă din modelul de sanie american lansat la St. Moritz de americanul Schield, confecţionat din metal, cu patine rotunjite din oţel, posedând o platformă manevrabilă. Cum pârtia de sanie de la Schatzalp nu mai corespundea exigenţelor, se construieşte alta la St. Moritz, folosind vechiul traseu ce leagă Celerina de St. Moritz, prin pădurea Cresta. Aceasta va deveni, după 1885, o celebră pistă pentru skeleton, supranumită „Cresta Run”, cu o lungime de 1.238 metri şi 157 metri diferenţă de nivel.

Din 1892, sportul este cunoscut sub numele actual, skeleton, datorită englezului L.P. Child, care a transformat sania de concurs. Practicanţii suportă forţe de presiune de până la 5 G (maximum admis de FIBT) şi ating viteze de până la 130 km/h, în condiţiile în care nu există mecanisme de direcţie sau frânare. La start, sportivul împinge sania pe o distanţă de 25-40 de metri, după care se aşază cu faţa în jos, întins pe skeleton. Acesta va fi propulsat doar de forţa gravitaţională şi cea produsă de mişcarile sportivului, care totodată ajută la ghidarea dispozitivului.

În 1923, a fost înfiinţată Federaţia Internaţională de Bob şi Tobogganing, iar skeletonul a intrat în portofoliul său. Comitetul Olimpic Internaţional a adoptat sportul ca probă în 1926, însă până în 2002, anul în care skeletonul a devenit probă pemanentă a JO, acesta a figurat pe agenda olimpiadelor doar în 1928 şi 1948. Skeletonul este în prezent promovat şi ca un sport pregătitor pentru bob.

În România, skeletonul se află în portofoliul Federaţiei de Bob-Sanie, cea care acreditează practicanţii acestui sport. Aceasta organizează Campionatul Naţional de Skeleton, concursuri la nivel judeţean şi pregăteşte sportivii pentru competiţiile internaţionale.

La JO de la Soci, România este reprezentată de doi sportivi: Dorin Dumitru Velicu şi Maria Marinela Mazilu. Întrecerile de sanie, bob şi skeleton se desfăşoară la Sliding Center Sanki, un complex sportiv care a costat 136 milioane de ruble.

Maria Marinela Mazilu nu este la prima partcipare laJO, la Vancouver a terminat concursul de skeleton pe locul 19. Anul 2014 a început perfect pentru sportiva de 22 de ani, care a câştigat  recent o etapă din Cupa Europei (St.Moritz), dar şi o medalie de bronz, la Mondialul de tineret.

Dorin Dumitru Velicu este multiplu campion naţional şi este legitimat la Clubul Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei. Dorin a început cu atletismul, apoi a trecut la bob, pentru ca în 2006 să aleagă sportul care oferă adrenalină pură - skeletonul. El a reuşit cea mai importantă performanţă a skeletonului masculin din România - bronz într-o etapă din Cupa Europei (Winterberg, 2012).

În perioada 7 – 23 februarie 2014, Televiziunea Română transmite, în exclusivitate, cea mai importantă competiţie a acestui an, pentru întreaga planetă: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.

foto: sochi2014.com

FILM.TVR.RO

Logo

 
Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Corpul uman este templul vieții, iar sănătatea este moneda cu care putem trăi în el”

O lecţie pe care să ne-o însuşim fiecare dintre noi, oferită de „Brilliantul” săptămânii la TVR INFO – Diana Mitrică, diplomat chimist, pasionată ...

"Dăruiește Românie!", sâmbătă, la TVR 3

publicat: Vineri, 17 Mai 2024

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii "Dăruiește Românie!" vă așteaptă  sâmbătă, 18 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.