loader
Foto

Galerie foto

„Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri"

Şi-a construit întreaga carieră punând pe primul loc libertatea interioară.  Scenografa Lia Manţoc a fost invitata Marinei Constantinescu la Nocturne. Ediţia a putut fi urmărită luni, 20 iunie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Editia este disponibila online pe TVR+.

Echipa emisiunii Nocturne are plăcerea şi onoarea să prezinte luni, în ultima ediţie a sezonului, un artist excepţional, care nu dă niciodată interviuri. Marina Constantinescu a reuşit, după mulţi ani, să aducă la TVR 1 lumea scenografei Lia Manţoc, un om care şi-a creat întreaga carieră plecând de la libertatea interioară. Ediţia Nocturne a cărei invitată este Lia Manţoc se difuzează pe 20 iunie, de la  00.15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

(w882)

Povestea ei de viaţă începe simplu, complet diferit de ceea ce avea să urmeze în viaţa ei. O tânără din Caracal pleacă spre Bucureşti, pentru a da admiterea la Institutul Nicolae Grigorescu. Avea cu ea doar talentul la desen, moştenit de la mama, şi nicio idee despre ce înseamnă scenografia.

„Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri", îşi face artista portretul în câteva cuvinte.

Întreaga viaţă a Liei Manţoc a stat sub semnul întâmplării. Ceea ce s-a dovedit un lucru excepţional pentru ea a fost să treacă în plan secund greutăţile, frigul şi neajunsurile unei epoci în care doar creaţia putea umple astfel de goluri: „Tot timpul căutam. Pentru că nu era nimic. Am făcut costume chiar şi din perdele vopsite", spune scenografa.

De-a lungul timpului, Lia Manţoc a provocat, a intuit şi a visat alături de mari regizori: Vlad Mugur, Cătălina Buzoianu, Andrei Şerban, Tompa Gabor, Silviu Purcărete şi mulţi alţii.

(w882)

„Lia Manţoc nu este un invitat comod. Ca amfitrion, trebuie să ştii mai multe lucruri decât îşi poate aminti ea. Pentru că ea, Lia, a uitat de trecut uitându-se la viitor. În plus, modestia caracteristică marilor valori o va înfrâna mereu să vorbească despre propria persoană”, spune realizatoarea Nocturnelor.

Şi, pentru că „oamenii care trăiesc în negru nu cunosc valoarea luminii" (Marina Constantinescu), este aproape de datoria iubitorilor de teatru şi film să afle, măcar unii dintre ei, despre marii artişti care ne fac să sperăm. Şi să mai visăm.

(w882)

Întâlnirea dintre Marina Constantinescu şi Lia Manţoc are loc în Nocturne, pe 20 iunie, de la 00.15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Ediţia poate fi revăzută tot la TVR 1 marţi, 21 iunie, de la 17.00.

 

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la Nocturne pot fi urmărite în fiecare luni noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: Vineri, 19 Aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici în anii 2000 și premiată de APTR, transmisă din 22 aprilie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...