loader
Foto

VideoART, o nouă emisiune dedicată artelor vizuale contemporane, la TVR Cultural

TVR Cultural le aduce telespectatorilor o nouă emisiune, VideoArt, realizată în colaborare cu Universitatea Națională de Arte București. Serialul face o trecere prin arta vizuală experimentală românească, începând cu pionierii anilor ’70 – ’80, până la momentul actual.

 

Emisiunea „VideoArt” este difuzată la TVR Cultural în fiecare zi, de luni până duminică, la ora 9:25 şi 21:55.

Din 27 martie 2023, Televiziunea Română şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti prezintă serialul „Frames from the Attic – filme experimentale”.

Clipurile difuzate în cadrul seriei reprezintă, în principal, creaţia studenţilor de la Departamentul de Artă Video a Universităţilor de Artă din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa, dar sunt și opere ale artiştilor vizuali contemporani sau din portofoliul Muzeului Naţional de Artă Contemporană şi al Muzeului de Artă Recentă.

Evoluţia rapidă a tehnologiei în domeniul fotografiei şi al filmului, care au făcut trecerea de la sistemul analog la cel digital, și evoluția sistemului educaţional de specialitate sunt astăzi performanţe care păreau imposibile acum câteva decenii.

Această adevărată evoluție/revoluție a tehnologiei şi-a făcut simţită din ce în ce mai mult prezenţa şi în România după 1989, în contextul unor profunde transformări sociale, politice şi economice care au urmat căderii Cortinei de Fier.

Tinerii creatori nu puteau rămâne insensibili la aceste schimbări radicale. Problemele ce au apărut în România postdecembristă sunt filtrate de artişti prin propria experienţă, conştiinţă, atitudine şi viziune cu mijloacele artei lor, iar rezultatul se vede în fotografiile şi filmele de autor pe care le vom urmări în acest serial.

Creaţia tinerilor artişti este relevantă pentru arta contemporană, pentru noile media şi tendinţele actuale reflectate în participările lor la mari manifestări interne şi internaţionale.

De altfel, chiar din 27 martie, creaţiile lor digitale pot fi vizionate într-una dintre cele mai importante expoziţii de profil din Europa. Avem, astfel, privilegiul de a face cunoscute publicului românesc filmele acestor tineri artişti, în același timp cu expunerea lor internaţională”, a explicat Ileana Ploscaru Panait, producătoarea VideoArt.

Selecţia operelor prezentate în acest serial a fost realizată de Irina Botea Bucan, Alexandru Patatici, Alexandru Solomon, Răzvan Tun, de artişti, profesori şi curatori în artă video, limbaj cinematografic şi media digitală a Departamentului de Fotografie şi Imagine Dinamică a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.

Echipa TVR: concept grafic şi montaj - Marius Butnariuc-Fiter; ilustraţia muzicală - Tudor Stănescu; realizator şi producător TVR - Ileana Ploscaru Panait.

Imagine: Proiectul lui Sebestyen Mihai Andrei - „Identity”, difuzat în 27 martie la TVR Cultural.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...