loader
Foto

„Universul Credinței”, solidaritate și rugăciune

Duminică, 17 mai, de la ora 7:00, a fost difuzată emisiunea „Universul Credinței”,  la TVR 1, TVR MOLDOVA, TVR Internațional și online pe TVR+.

 

Ediţia din această duminică a emisiunii, prezentată de Rafael Udrişte, începe cu "Jurnalul Universul Credinţei":

  • Ajutoare medicale pentru Republica Moldova

Vineri, 8 mai, Arhiepiscopia Dunării de Jos a donat materiale medico sanitare Arhiepiscopiei Chişinăului, Episcopiei Basarabiei de Sud şi Episcopiei Bălți. Un semn de solidaritate şi de frăţietate.

(w882) Aj Moldova

  • Ajutoare pentru Cămine de bătrâni în Galaţi

În Duminica Vindecării Slăbănogului în scăldătoarea Vitezda, tineri voluntari, studenţi şi masteranzi ai Universității din Galaţi, împreună cu reprezentanți ai Parohiei "Sfântul Ilie" din acelaşi oraş, au oferit produse alimentare şi sanitare vârstnicilor singuri şi lipsiţi de cele necesare.

(w882) Aj batrani

  • Donații pentru spitalul Județean “Sfântul Andrei” din Galaţi

Capela "Întâmpinarea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni", prin preotul său slujitor, a reușit să strângă donații de la credincioși pentru achiziționarea unor aparate medicale de care Spitalul "Sfantul Andrei" din Galaţi are nevoie stringentă. Joi, 14 mai, acestea au fost aduse şi preluate de medicii specialişti ai secției de terapie intensivă.

  • Sărbătorile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă invităm la o nouă întâlnire cu jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu care a cercetat pentru noi şi ne va oferi cele mai importante repere spirituale ale săptămânii care începe astăzi.

  • Ajutoare pentru spitale la Timişoara

În Mitropolia Banatului, au continuat şi săptămâna trecută, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, acțiunile caritabile desfășurate în sprijinul celor afectați de pandemia de COVID-19. De asemenea nu au fost uitate instituțiile socio-medicale care în toată această perioadă au trebuit să respecte un regim special de hrană atât pentru bolnavi, cât și pentru personalul medical.

(w882) Aj TM

  • Campanie umanitară la Reșița

Campania umanitară „Mâinile bucuriei” a ajuns la două luni de activitate neîntreruptă. Acţiunea are ca scop principal ajutorarea persoanelor vârstnice din municipiul Reşiţa, aflate în grupa de risc, în contextul pandemiei de COVID-19, însă organizatorii şi voluntarii au dezvoltat încă o ramură, care vizează ajutorarea a 15 familii numeroase nevoiașe și a aproximativ 60 de persoane bolnave sau cu o situație financiară precară, prin oferirea zilnică a câte unei mese calde. Campania umanitară „Mâinile bucuriei” este o inițiativă a Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte şi se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului.

  • Arătările Mântuitorului - cuvânt de învăţătură de la Mănăstirea Putna

Învierea Domnului Iisus Hristos este considerată temelia credinţei creştine. Scripturile spun că în cele 40 de zile până la Înălţarea Sa la cer, Mântuitorul s-a arătat femeilor mironosiţe, apostolilor şi mai multor ucenici care au devenit martori ai Învierii Sale. Părintele stareţ Melchisedec de la Mănăstirea Putna ne va vorbi despre cele 11 arătări ale Mântuitorului cuprinse în Evangheliile Învierii.

(w882) Putna Arat

  • Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, figură de neuitat a Putnei

În data de 15 mai, în calendarul ortodox este cinstit Sfântul Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, cunoscut ca al doilea ctitor al Mănăstirii Putna. Trecerea în rândul sfinţilor a Mitropolitului Iacob Putneanul a avut loc în şedinţa de lucru a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 6-7 iunie 2016, odată cu apropiaţii săi, Părinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei.

(w500) Iacob P

  • Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei

Cuvioşii Părinţi Sila, Paisie şi Natan s-au nevoit în veacul al XVIII-lea, la Sihăstria Putnei, un loc de linişte unde se retrăgeau monahii iubitori de asceză şi rugăciune. După anul 1990, moaştele lor au fost descoperite galbene şi frumos mirositoare în pronaosul bisericii vechi de la Sihăstria Putnei, după ce locaşul fusese închis vreme de peste 200 de ani. Pentru viaţa lor aleasă, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea lor în rândul sfinţilor, cu zi de prăznuire 16 mai.

(w882) 3 Putna

  • 3 minute din Ora de religie

Despre credință și valorile care trebuie sădite în sufletele copiilor, în rubrica noastră săptămânală, "3 minute din ora de religie". O lecţie necesară, pentru că, în această criză, avem nevoie şi de hrană sufletească, nu doar de cea trupească.

(w882) Trei minut

  • Editorialul săptămânii cu jurnalistul Răzvan Bucuroiu

Jurnalistul Răzvan Bucuroiu ne prezintă şi în această duminică un punct de vedere asupra celor mai importante evenimente ale vieţii duhovniceşti, dar şi ale realităţii ecleziale ale momentului.

(w882) Bucuroiu R

  • Presarea Presei. Părintele Eugen Tănăsescu va face şi în această ediţie, prin Skype, o revistă a presei.
  • Dialogurile dimineții

Publicul nostru fidel a urmărit cu entuziasm “Dialogurile dimineţii” în care a fost invitat permanent Episcopul Ignatie al Huşilor. De aceea, până la reluarea seriei, vă propunem să urmăriţi cele mai importante momente ale acestei convorbiri duhovniceşti, adevărate perle de oratorie sapienţială.

(w882) Ignatie Hu

În partea a doua a emisiunii, de la ora 8:00, puteţi urmări:

Reportajele "Universului Credinţei"

  • Mănăstirea Suzana

Ctitorită la jumătatea veacului al XVIII-lea de ardelenii din Săcele, Mănăstirea Suzana este cel mai apreciat şi mai valoros monument de artă ţărănească de pe Valea Teleajenului. În fiecare vară, locaşul este vizitat de mulţime de turişti şi pelerini, atraşi de frumuseţea așezământului, de linişte şi de cadrul natural deosebit. În reportajul semnat de Paula Tăbîrcă, ghid în istoria şi în viaţa duhovnicească a Mănăstirii Suzana ne va fi monahia Teofana, stareţa aşezământului monahal prahovean.

(w882) Suzana

  • Părintele Nicolae Steinhardt

Au trecut 30 de ani de la căderea comunismului şi ororile acestui sistem nu se cunosc încă în amănunt. Se ştie, însă, că au existat oameni care au găsit în credinţă unica modalitate de a supravieţui în faţa terorii. Printre ei, juristul, scriitorul şi eseistul Nicolae Steinhardt devenit după ieşirea din închisoare Monahul Nicolae de la Rohia. Un documentar semnat de Corneliu Vlad Matache.

(w882) Steinh

  • Bucuria Credinței

Duminică, 17 mai, Andrei Victor Dochia și Părintele Constantin Necula tâlcuiesc Evanghelia din Duminica a V-a după Paști (a Samarinencei) tot din Sibiu, una dintre Capitalele culturii europene. Cei doi ne vor face părtaşi la dialogul lor, tot de la Filarmonica din Sibiu, din imediata apropiere a Aleii personalităților.

(w882) Sibiu Fila

***

Echipa emisiunii

Echipa redacțională: Lucia Toader, Corneliu Vlad Matache, Rafael Udriște, Răzvan Bucuroiu

Editor imagine: Sorin Tudor

Responsabil pagină web: Cristina Andrei

Coordonator ediție: Ileana Gaiță

Coordonator editare emisie: Paula Tăbîrcă

Producător: Andrei-Victor Dochia

FILM.TVR.RO

Logo

 
Proprietatea, garantată prin lege

Proprietatea, garantată prin lege

publicat: Luni, 03 Iunie 2024

Care sunt modalităţile de dobândire a dreptului de proprietate? Când poţi invoca uzucapiunea, de câte feluri este şi care sunt probele necesare ...

Concert aniversar Paul Surugiu-Fuego la Chișinău:

Duminică, 9 iunie, de la ora 15:00, revedeți la TVR 2 Concertul aniversar 30 de ani Fuego - "Mi-a fost dor de voi". Concertul se difuzează ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.