loader
Foto

Un preot studiază astrele, cântă folk, face şezători şi îl pictează pe Dumnezeu

Nu te-ai aştepta să îmbine astfel de preocupări, dar preotul Petru Cătinean face totul cu multă pasiune. L-ați cunoscut în ediţia din 18 octombrie „Exclusiv în România”, dedicată oraşului Topliţa.| VIDEO

 

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

„Cerurile spun slava lui Dumnezeu, iar facerea mâinilor lui o vesteşte Tăria cerului”, spune Biblia.

Adevăr pus în valoare în mod neaşteptat de către tânărul preot Petru Cătinean, din Călimănel: un personaj nonconformist, care studiază astrele, cântă folk, face şezători şi îl pictează pe Dumnezeu.

(w882)

(w882)

Pasiunea pentru muzică nu se opreşte doar la grupul de chitarişti de la Călimănel sau la concertele sale. Părintele Cătinean organizează aici şi un festival de folk, onorat de nume grele precum Ada Milea sau Fără Zahăr.

Nici vremurile trecute nu sunt îngropate. Fotografii de epocă sunt expuse sau chiar publicate în volume „anti uitare”. Tot părintele a ajutat-o pe doamna Silvia cu organizarea şi dotarea unui mic muzeu ţărănesc plin cu obiecte tradiţionale, iar cel mai de seamă exponat este o cămaşă femeiască veche de 120 de ani.

(w882)

Tot în Topliţa o vom descoperi şi pe Raluca, o tânără care făureşte cu meşteşug leacuri, tincturi şi creme, sută la sută naturale şi care pot fi folosite pentru a trata diferite beteşuguri, dar „noi ne-am oprit la îngrijirea unei bărbi din cale afară de aratoase”, spune producătorul emisiunii, Marin Găbudean.

(w882)

Oamenii de aici au fost dintotdeauna mai aprigi şi mai luptători, legaţi de pământul lor şi de Neamul lor. Poate că tocmai de aceea a vrut Dumnezeu ca primul patriarh al României să vină din acest pământ. Miron Cristea şi-a găsit locul în paginile de istorie, dar şi în sufletele noastre pentru lucrurile pe care le-a făcut într-una dintre cele mai grele perioade ale României Mari. La Exclusiv în România vom vizita şi mănăstirea care a fost clădită în curtea casei părinţilor lui, dar şi un monument şi o biserică închinate eroilor care şi-au dat viaţa, pe aceste meleaguri, în Primul Război Mondial.

(w882)

(w882)

Şi pentru că aflăm într-un loc cu munţi şi pasuni întinse, alături de echipa lui Cristian Tabără vom vizita şi stana baciului Ion Groza pentru a afla poveşti şi cântece din inima munţilor.

(w882)

Între cei vii şi cei plecaţi rămân, fără îndoială, legături greu de definit. Mai ales atunci când nici măcăr pietrele de mormânt din Călimănel nu mai spun poveşti, ci adâncesc mistere. Aici se află un cimitir unde se găsesc pietre funerare de acum două sute ani şi care sunt inscriptionate cu simboluri de neînţeles pentru oamenii locului. Aceste mistere, însă, trebuie elucidate de specialişti pentru a descifra cui au aparţinut şi care este semnificaţia acestora.

(w882)

(w882)

Nu rataţi noua întâlnire cu Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România”, duminică, 18 octombrie, de la 17.00, la TVR 1.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...