loader
Foto

Triumful spiritului - un film cutremurător despre un caz real | VIDEO

Pe 16 ianuarie, de la ora 20.10, la TVR 2, ați putut urmări povestea adevărată a unui copil care nu vede şi nu aude, dar care sparge barierele şi face primii paşi spre personalitatea care, în ani, a devenit.

 

TRIUMFUL SPIRITULUI (THE MIRACLE WORKER – SUA, 2000)
Regia: Nadia Tass
Cu: Hallie Eisenberg, Alison Elliott, David Strathairn, Kate Greenhouse

Dramă, adaptare a piesei de teatru „The Miracle Worker”, de William Gibson, şi a autobiografiei lui Helen Keller, „The Story of My Life”. La sfârşitul anilor 1880, pe o plantaţie din Alabama, soţii Keller nu reuşesc să comunice cu fetiţa lor de şapte ani, Helen, care nu vede şi nu aude de la vârsta de 19 luni, ca urmare a unei boli grave. Prizonieră într-o lume de întuneric şi tăcere, fetiţa se exprimă doar prin ţipete şi crize de nervi, spre disperarea părinţilor. Cea care le vine în ajutor este tânăra profesoară Anne Sullivan, neresemnându-se cu ideea că Helen e doar un „copil sălbatic” demn de milă. Anne o învaţă pe micuţa ei elevă limbajul semnelor, scriindu-i cuvintele în palmă, ajutând-o să facă legătura dintre obiecte şi numele lor şi deschizându-i drumul către o viaţă normală. Anne Sullivan şi Helen Keller au rămas prietene pe viaţă, iar Helen a studiat la Harvard, ajungând o scriitoare prolifică şi militantă pentru drepturile femeilor şi ale persoanelor cu handicap.

(w882)

Helen Keller, eroina principală din film şi autoarea cărţii autobiografice care a stat la baza scenariului, a trăit 87 de ani. Helen s-a născut ca un copil sănătos, dar la vârsta 19 luni contractează o boală febrilă în urma căreia rămâne cu dizabilități auditive și vizuale. În ciuda acestora, Helen s-a impus ca o deschizătoare de drumuri.

Ea a fost prima persoana cu surdocecitate care a absolvit colegiul cu distincția „cum laude” , prima persoană cu dizabilități de vedere și auz care a câștigat un grad la „Bachelor of Arts”. Mai târziu, Helen obține titlul de doctor de onoare la universitatea din Harvard. A învățat alfabetul Braille și l-a folosit pentru a citi în limba engleză și în alte limbi precum: franceza, germana, greaca, și latina. Însoţită de profesoara sa Anne, Helen a călătorit în peste 39 de țări, efectuând mai multe călătorii în Japonia, fiind prima care a adus în SUA un câine de rasa Akita.

Helen Keller a organizat mai multe campanii (pentru dreptul femeilor de a vota, pentru drepturile muncitorilor, pentru drepturile populaţiei de culoare) şi a ţinut prelegeri apărând pe cei asupriți. În 1915, ea a fondat o organizație menită să facă cercetari în probleme legate de vedere, sănătate și nutriție. Președintele Lyndon B. Johnson i-a acordat lui Helen Keller „The Presidential Medal of Freedom” una dintre cele mai înalte onoruri civile din Statele Unite, iar în 1965 a fost aleasă pentru „The Women’s Hall of Fame at the New York World’s Fair.”

(w882)

Tânăra actriţă Hallie Eisenberg avea 8 ani când a interpretat rolul lui Helen, vârstă la care deţinea deja un palmares cinematografic impresionant, fiind o vedetă afirmată. Înainte de Triumful spiritului Hallie mai jucase în încă 9 filme şi era o invitată aproape permanentă în emisiunile tv cele mai populare din SUA, precum talk show-urile lui David Letterman, Rosie O’Donnell sau Jay Leno. În plus, Hallie apăruse încă de când avea 6 ani in mai multe reclame Pepsi, fiind astfel, prezentă zilnic, de-a lungul a mai mulţi ani, în casele şi atenţia americanilor.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...