loader
Foto

„Teleenciclopedia”: despre lumi preistorice, Tikal şi Giandomenico Tiepolo | VIDEO

RECOMANDARI

Sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 19:00, „Teleenciclopedia” ne prezintă o nouă ediţie cu subiecte inedite.

 

GIANDOMENICO TIEPOLO –  PULCINELLA ȘI SALTIMBANCII

Pulcinella și saltimbancii – frescă pictată în ulei, cu dimensiunile de 196, pe 160 cm – este metafora perfectă a destinului Republicii Veneţia: Serenissima. Eroul principal, Pulcinella, observă acrobații pendulând între vechea, trista Europă, și o nouă lume ce trezeşte neliniște. Viziunea lui Giandomenico Tiepolo a fost corectă și a oprit timpul în loc. Deşi nu rezistase la nimic, Serenissima avea să supravieţuiască peste toate.

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA

La începutul deceniului al treilea din secolul trecut, America savura prosperitatea. După contribuția decisivă la victoria democrațiilor occidentale în Primul Război Mondial, devenise cea mai mare putere globală în plan militar, economic, tehnologic, chiar și cultural. Ademeniți de iluzia îmbogățirii facile, americanii investeau și speculau – valoarea acțiunilor tranzacționate la faimoasa bursă new-yorkeză de pe Wall Street crescând amețitor. Pe 24 octombrie1929, spirala profiturilor s-a oprit brusc din cauza Marelui Crah – cuvânt ce în limba română provine din germanul der Krach (explozie, zgomot).

TIKAL

În perioada de maximă dezvoltare, Tikal cuprindea vreo 42 de edificii, majoritatea palate somptuoase, cu arhitectură monumentală, destinate nobililor, marilor preoți și elitelor, precum şi rezervoare uriaşe pentru stocarea apei de ploaie – curăţată de impurităţi cu ajutorul unui sistem de filtrare simplu, însă ingenios.

LUMI PREISTORICE

În urmă cu 450 de milioane de ani, avea loc primul eveniment distructiv la scară planetară.  Geologul Charles Lapworth a numit epoca Ordovician, după un trib celtic din nordul Țării Galilor, pe al cărui teritoriu se aflau rocile care l-au ajutat să definească respectiva perioadă geologică. Atunci, temperaturile le depăşeau cu vreo două grade pe cele de astăzi, iar uscatul era nepopulat. În schimb, după miliarde de ani de viață microscopică, în mări – veritabile paradisuri – forfoteau specii dezvoltate.

 

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
„Roșia Montană trăiește”. Cum a răsturnat „buturuga mică” planurile gigantului minier aflăm la „Dosar România”

În premieră națională, TVR difuzează mărturii ale principalului intervenient în procesul de la Washington, Sorin Jurca, unul dintre puținii ...

Noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea

Președinția României, Guvernul și Patriarhia Română au transmis mesaje de felicitare după anunțarea noului Suveran Pontif al Bisericii Catolice, ...

Cele mai frumoase locuri de vizitat într-o viață (II)

Vacanța de vară nu este departe. Vă propunem câteva destinații ofertante pentru petrecerea timpului liber alături de cei dragi!