loader
Foto

„Ștefan cel Mare - Vaslui 1475”, filmul cu cea mai impresionantă scenă de luptă

Telespectatorii TVR Internațional au fost invitați sâmbătă, 16 martie, de la ora 23.10, la o producție de excepție: „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475”.

 

În ianuarie 1975, la împlinirea a 500 de ani de la Bătălia de la Podu Înalt, s-a dorit aniversarea evenimentului prin realizarea unor filme despre personalitatea domnitorului Ștefan cel Mare (1457-1504). Momentul a fost marcat prin realizarea producțiilor „Frații Jderi” (1974) și „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475” (1975).

Distribuție impresionantă

Filmul istoric românesc în două părți realizat în regia lui Mircea Drăgan, „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475”, a fost inspirat în mod liber după volumele al II-lea și al III-lea ale trilogiei istorice „Frații Jderi” de Mihail Sadoveanu. Distribuția este impresionantă, reunind actori apreciați: Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Violeta Andrei, Toma Dimitriu, Sandina Stan, Geo Barton, Ana Széles, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruț și Florin Piersic. Scenariștii filmului au fost Valeria Sadoveanu (fiica lui Mihail Sadoveanu, ea însăși scriitoare), Constantin Mitru și Mircea Drăgan.

Atât „Frații Jderi”, cât și „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475” au avut, în mare parte, aceeași distribuție. Unii dintre actori au primit roluri diferite. Astfel, Gheorghe Dinică a fost medelnicerul Dumitru Crivăț în „Frații Jderi”, iar în al doilea film al seriei l-a interpretat pe sultanul Mahomed al II-lea. Toma Dimitriu a fost arhimandritul Amfilohie Șendrea în „Frații Jderi”, iar în această producție este Stanciul, omul de taină al lui Ștefan cel Mare. Draga Olteanu-Matei, ghicitoarea Raluca, devine moașa Irina, iar Colea Răutu Grigore Gogolea, în producția din 1974, devine Soliman-Pașa în „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475”.

30.000 de persoane în figurație

Filmările au început la 15 ianuarie 1974 și au durat 46 de zile. Bătălia de la Podu Înalt a fost filmată la 30 martie 1974 în zona Vasluiului, cu 30.000 de persoane în figurație, „cea mai importantă scenă de masă realizată în cinematografia românească” (revista „Cinema”, nr. 4/1974). Restul filmărilor au fost realizate la Rupea, Brăila, Cetatea Neamțului, Castelul Peleș, Suceava, Dragomirna, Arbore, Sighișoara, Bran, Făgetu, București, Căldărușani, Prejmer, Făgăraș, Brașov, Cluj și Sibiu. La montaj au fost adăugate și două secvențe din filmul Frații Jderi: solia lui Iusuf Ceauș și ședința Sfatului Țării în care Ștefan cel Mare propune ridicarea la luptă a întregii țări.

Locul 10 în Topul celor mai vizionate filme românești

Lansarea a avut loc în două etape: avanpremiera la 3 ianuarie 1975 și premiera de gală la București în 6 ianuarie 1975. Filmul „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475” a avut parte de un mare succes de public la cinematografele din România, fiind vizionat de 7.372.215 de spectatori, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31.12.2007 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

O parte a criticilor cinematografici au spus că opera sadoveniană a fost tratată superficial în film, dar publicul a apreciat producția care se află pe locul 10 în Topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Regatul Unit: Conchita, invitat special, la petrecerea Eurovision de la Londra 2024

Câștigătoarea Eurovisionului din 2014, Conchita Wurst, se va alătura line-up-ului de la petrecerea Eurovision de la Londra 2024, în calitate de ...

Muzicianul Ion Bogdan Ștefănescu, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, la „Mic dejun cu un campion” (ediție din 2021) | VIDEO

Interviurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul de artă Adrian-Silvan Ionescu, muzicianul Ion Bogdan Ștefănescu, actrița Mariana Mihuț, ...

O discuție de neratat la „Înapoi la argument”, despre drama și moștenirea familiei Pillat, cu Monica Pillat și H.R. Patapievici (ediție din 2009) | VIDEO(ediție din 2008)

Între 18 și 22 martie, de la ora 11.00, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile memorabile ale lui Horia Roman Patapievici cu Dan ...