loader

Stefan Hell, un savant de excepţie

RECOMANDARI

Marţi, 22 decembrie, urmăriţi un documentar de excepţie despre cercetătorul german de origine română, Stefan Hell, laureatul Nobel pentru Chimie în 2014. De la ora 19:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat în anul 2014 fizicianului german Stefan Walter Hell alături de cercetătorii Eric Betzig și William Moerner, ambii din SUA, pentru realizările lor în domeniul microscopiei optice.

Stefan Hell, director pentru chimie biofizicală la Institutul Max-Planck de la Gottingen și șef de departament la centrul de cercetare oncologică de la Heidelberg, s-a născut la 23 decembrie 1962 la Arad dintr-o familie de șvabi bănățeni.

Primul an de gimnaziu l-a absolvit la prestigiosul liceul german „Nikolaus Lenau” din Timișoara după care a părăsit România împreună cu părinții în 1978, la vârsta de 15 ani. Stabilit la Ludwigshafen, Stefan Hell termină liceul cu un an înainte de termen din cauza pregătirii de care avusese parte în România nu numai la matematică, fizică și chimie, dar și la cursurile de .... germană.

Deja în timpul studiilor de fizică la Universitatea din Heidelberg încheiate cu doctoratul obținut în 1990, tânărul cercetător a început să se intereseze de probleme de optică. Provocat de acceptul unanim de care se bucura în lumea științifică formula fizicianului Ernst Abbe enunțată în 1873 conform căreia este imposibil să se discearnă structuri mai mici de 200 de nanometri cu ajutorul microscopiei optice, Stefan Hell era ferm convins că această problemă poate fi rezolvată. Din cauză că teza lui era considerată absurdă și imposibil de realizat de către comunitatea universitară, Hell s-a văzut nevoit să străbată un drum lung și anevoios al carierei sale.

Marea șansă de a opera cercetările necesare dovedirii justeței tezei sale îndrăznețe i s-a oferit lui Stefan Hell la Universitatea din Turku, Finlanda. Reîntors în Germania dupa stagiul finlandez, i s-a încredințat în cele din urmă un post la Instititul Max-Planck din Gottingen. Acolo a găsit în sfârșit condițiile de lucru care îi permiteau ca în anul 2000 să facă o nouă descoperire revoluționară-microscopia STED prin care a inaugurat un domeniu nou în microscopie printr-o rezoluție de ordinul nanometrilor.

Cercetările sale deschid căi absolut noi în domeniul medicinii, de exemplu în investigarea unor boli precum cancerul sau Alzheimer. De la descoperirea microscopiei STED i-a venit și recunoașterea, profesorul Stefan Hell obținând o serie importantă de premii, încununată în cele din urmă cu premiul Nobel.

Documentarul „Stefan Hell, un savant de excepţie” a fost realizat de Cristian Amza, după un scenariu de dr. Anneli Ute Gabanyi, cu producătorul Filaret Acatrinei.

 
Conservarea identității lipovenești: Poisul, arta și memoria colectivă | VIDEO

Comunitatea lipovenească, cu o istorie bogată și o identitate distinctă, păstrează cu sfințenie elemente tradiționale ce definesc portul și ...

Dincolo de roluri şi prejudecăți, „Sharon Stone–supravieţuitoarea”, la TVR Cultural

O poveste despre ambiție, luptă și supraviețuire în inima unei industrii nemiloase. Documentarul „Sharon Stone – supravieţuitoarea” oferă o ...

Cap Compas: În inima Italiei

Cap Compas: În inima Italiei

publicat: Luni, 12 Mai 2025

În inima Italiei, dincolo de faima Veneției și de agitația marilor orașe, se ascunde Padova – un loc unde trecutul pulsează încă viu printre ...