loader
Foto

Spectacolul lumii: Montreal - sub oraș, un alt oraș

"Montreal: Sub oraș, un alt oraș" este descoperirea pe care Ioan Grigorescu a făcut-o în Canada, în urmă cu 20 de ani. Ne-am bucurat de "Spectacolul lumii" canadiene vineri, 9 octombrie, ora 23:00, la TVR 3.

 

Cu episodul din 9 octombrie, Ioan Grigorescu deschide seria canadiană a Spectacolului lumii, filmată în toamna anului 2000 și difuzată începând cu iarna anului următor.

„Am pășit pe pământul Canadei în anotimpul când frunza arțarului devine sângerie”. (Ioan Grigorescu, Montreal: Sub oraș, un alt oraș, vineri, 9 octombrie la TVR 3).

Pe peluza încă verde a primăriei din Montreal, călătorul gărsește o perfectă îmbinare între trecut și viitor: un semn foarte nou pentru ochiul său, acum două decenii, și extrem de familiar nouă, @, alături o columnă în vârful căreia se află statuia francezului Jacques Cartier, explorator al fluviului St. Laurent, cel ce a găsit în acest loc o așezare indiană pe vatra căreia avea să se întemeieze mai târziu, în 1642, orașul de azi, cu numele său inițial de Ville Marie.

Al doilea oraș al Canadei, a doua cea mai mare aglomerare urbană francofonă din lume. Un oraș elegant și primitor, îmbinare de farmec european și ritmuri nord-americane. Un oraș în care zgârie-norii și-au făcut apariția abia după al Doilea Război Mondial.

În anii 60, în perspectiva expoziției universale din 1967, au început lucrările în vederea construirii metroului. Cu acest prilej s-a luat act de soliditatea structurii geologice și, folosind acest dat natural, pentru a compensa neajunsurile unui climat aspru, cu ierni lungi și grele, în care zăpada ajunge la trei metri și uneori nu se lasă dusă din noiembrie până în aprilie, municipalitatea și-a asumat „edificarea celui mai întins și mai adânc oraș subteran din lume. Cu alte cuvinte, un oraș sub alt oraș, desfășurat pe mai mulți kilometri și dispus pe două, trei sau chiar patru nivele.” (I. Grigorescu)

Un loc de trecere, conectat cu patru stații de metrou, cu numeroase puncte de acces în centrul orașului, o cale de a reduce măcar în parte aglomerația, dar și un loc de petrecut timp plăcut, într-o jumătate de an de sezon rece. Magazine, restaurante, cafenele, spații de recreere pentru cei ce au un moment de răgaz pe vreme rea, cluburi de șah, fântâni arteziene...

Un oraș subteran care se arată în cele din urmă ochilor noștri ca un mall uriaș. Dar dacă azi acest lucru ne e atât de familiar, emoția descoperirii cu care-l privește Ioan Grigorescu ne amintește  - celor ce suntem destul de bătrâni pentru asta - propria uimire cu care, abia ieșiți dintr-un regim totalitar, am descoperit luminile orașelor și farmecul vitrinelor.

Călăuza noastră se lasă sedus de acest paradis artificial și nu-l va părăsi decât în finalul episodului, pentru a ne oferi încă o dată spectacolul nopții urbane, de data aceasta surprins din vârful unuia dintre primii zgârie-nori din Montreal. O mare de lumini, dintre care una îi devine ancoră: crucea luminată în vârful Muntelui Regal, de la care orașul își trage de altfel numele și care devine pentru noi un rendez-vous pentru săptămâna viitoare.

Credit foto: thecanadianencyclopedia.ca, Christian Fleury

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Actual regional”: Târgul de Paște

„Actual regional”: Târgul de Paște

publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2024

În ediția de marți, 24 aprilie, a emisiuni „Actual regional”, vom dezbate în direct, alături de invitata noastră cele mai importante teme ce țin ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Dan Perjovschi, la „Mic dejun cu un campion”: Sunt ca un scanner al memoriei. Ăsta este activismul meu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...