loader
Foto

Schimbări în ordinea de desfășurare a Finalei Eurovision Song Contest

Ediția 68 a Eurovision Song Contest introduce o schimbare în modul în care este decisă ordinea de desfășurare a Finalei. Artiștii pot alege să performeze în Prima Jumătate, în a Doua Jumătate sau acum există și o opțiune complet nouă!

 

În martie s-a dezvăluit că vor fi introduse câteva schimbări majore la Malmö pentru a face Concursul Muzical Eurovision și mai captivant. După anunțul că “Big 5” își vor interpreta piesele în întregime în Semifinale și că fanii pot vota imediat ce primul artist urcă pe scenă în Marea Finală, acum avem încă o schimbare majoră de dezvăluit!

În ultimii ani, țările calificate din Semifinale și “Big 5” au ales la întâmplare în ce jumătate a Marii Finale vor cânta. Producătorii show-ului au decis apoi unde în Prima Jumătate (piesele 1 până la 13) sau în a Doua Jumătate (piesele 14 până la 26) a Marii Finale vor interpreta acele cântece.

Anul acesta va fi introdusă o nouă categorie - “Alegerea Producătorilor”.

Postul gazdă SVT a dezvăluit că 25 din cei 26 de artiști din Marea Finală (Suedia a extras deja poziția 1) vor putea alege Prima Jumătate, a Doua Jumătate sau Alegerea Producătorilor printr-o extragere la întâmplare.

Acest lucru înseamnă că dacă un artist extrage “Alegerea Producătorilor” în extragerea la întâmplare - producătorii show-ului vor putea plasa acea piesă oriunde în Prima sau a Doua Jumătate a ordinii de desfășurare.

Schimbarea înseamnă că acum vor exista 6 locuri de ales în Prima Jumătate a ordinii de desfășurare, 6 locuri care pot fi alese în a Doua Jumătate și 13 locuri pentru “Alegerea Producătorilor”.

Motivul pentru schimbare este de a oferi producătorilor show-ului și mai multă libertate de a face ca toate cântecele din Marea Finală să se evidențieze și să creeze cea mai captivantă ordine de desfășurare posibilă. Christer Björkman, producătorul concursului din acest an, explică mai multe despre motivele schimbării:

“Totul se reduce la crearea celui mai bun spectacol TV posibil și oferirea tuturor artiștilor șansa de a străluci. În ani precedenți, doar cu extragerile pentru Prima Jumătate și a Doua Jumătate, s-ar putea să descoperiți că multe balade ajungeau în aceeași parte a spectacolului sau multe favorite erau desemnate să interpreteze în aceeași jumătate. Adăugarea “Alegerii Producătorilor” îmi oferă posibilitatea de a crea un flux chiar mai bun de tempouri diferite și o Mare Finală și mai palpitantă.”

“Big 5” vor alege fie Prima Jumătate, a Doua Jumătate sau Alegerea Producătorilor după cea de-a doua repetiție a lor, sâmbătă, 4 mai, în direct în timpul unui AMA Reddit. Apoi, fiecare dintre cei 10 calificați din Prima Semifinală, marți, 7 mai, vor extrage una dintre aceste trei opțiuni din bol imediat după spectacol, ÎN DIRECT pe canalul oficial TikTok al Concursului Muzical Eurovision. Cei 10 artiști calificați din a Doua Semifinală vor extrage din opțiunile rămase în direct pe TikTok după ce spectacolul se încheie joi, 9 mai. Când toate cele 25 de opțiuni sunt alese, producătorii vor compila ordinea de desfășurare pentru Marea Finală a celui de-al 68-lea Concurs Muzical Eurovision în primele ore ale dimineții de vineri, 10 mai. Apoi va fi dezvăluită pe site-ul concursului și pe canalele lor de social media.”

Ultima dată când am văzut o astfel de schimbare în modul în care ordinea de desfășurare a fost determinată a fost tot la Malmö - în 2013. Înainte de 2013, ordinea de desfășurare a Marii Finale era stabilită printr-o extragere la întâmplare. Dar în 2013, postul de televiziune gazdă SVT a inițiat o schimbare în proces, cu scopul de a crea o seară mai distractivă de televiziune pentru telespectatorii care urmăreau acasă.

Modificarea în extragerea ordinii de desfășurare a însemnat că artiștii puteau alege sa fie în Prima Jumătate a Marii Finale, fie în a Doua Jumătate, iar producătorii show-ului lucrau apoi pentru a compila o ordine de desfășurare pe care o considerau cea mai captivantă pentru telespectatori, separând piesele în genuri similare, de exemplu. O ordine de desfășurare condusă de producători a permis și luarea în considerare a aspectelor logistice referitoare la scenografie, iluminare și accesorii.

Acest format a rămas în vigoare în fiecare an de atunci, iar introducerea elementului “Alegerea Producătorilor” în 2024 reprezintă prima schimbare majoră în peste un deceniu.

Iată pozițiile în ordinea de desfășurare a ultimilor 10 câștigători Eurovision:

• 2023: Suedia, poziția 9

• 2022: Ucraina, poziția 12

• 2021: Italia, poziția 24

• 2019: Țările de Jos, poziția 12

• 2018: Israel, poziția 22

• 2017: Portugalia, poziția 11

• 2016: Ucraina, poziția 21

• 2015: Suedia, poziția 10

• 2014: Austria, poziția 11

• 2013: Danemarca, poziția 18

 

Sursa: eurovision.tv

 

 

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: Marţi, 30 Aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

”Un doctor pentru dumneavoastră”, ediție specială

În Marţea Mare, aducem speranţa! La TVR Internațional, de la ora 19:00.