loader
Foto

„Şapte cuvinte către tineri” ce au învins Securitatea

Episodul „Mesagii de iubire”, din seria „Memorialul durerii”, realizată de Lucia Hossu Longin, a fost dedicat părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Cu peste 21 de ani de închisoare sub comunişti şi încă 2 ani de „reeducare” în închisoarea pentru studenţi de la Piteşti, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa este una dintre figurile marcante ale ortodoxiei româneşti recente, un luptător împotriva ateismului comunist. Sâmbătă, 24 iunie, realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin îi dedică episodul intitulat „Mesagii de iubire”, din seria documentară Memorialul durerii. Filmul poate fi văzut sâmbătă, de la ora 16.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, Gheorghe Calciu Dumitreasa s-a opus ateismului. În Postul Sfintelor Paşti din anul 1978, ţine un şir de 7 prelegeri, intitulate „Şapte cuvinte către tineri". În aceste predici, părintele le-a vorbit studenţilor, în Biserica „Radu Vodă”, despre prietenie şi credinţă, despre cum să-ţi învingi teama şi cum să construim biserici, în loc să le demolăm. Securitatea a încuiat porţile, dar studenţii s-au urcat pe pereţi, ascultând mesajele de iubire şi strigând: „Părinte, vom merge până la capăt, orice s-ar întâmpla. Dumnezeu este cu noi!"

(w882) parintele

Eliberat din închisoare în 1984 (după ce fusese încarcerat în 1979), ca urmare a presiunilor internaţionale, părintele Calciu Dumitreasa este obligat, un an mai târziu, să părăsească ţara împreună cu familia, emigrând în SUA. Şi acolo, şi-a continuat lupta în numele lui Dumnezeu şi eforturile pentru apărarea intereselor românilor.

Pentru a-şi asigura existenţa, a lucrat în construcţii, ca muncitor necalificat, iar în 1989 prelua parohia românească „Sfânta Cruce”, din Washington DC. De-a lungul păstoririi sale în parohia Sfânta Cruce, numărul credincioşilor a crescut impresionant. Multe persoane de alte confesiuni s-au convertit la ortodoxie, pentru dragostea, harul şi viaţa îmbunătăţită pe care le avea părintele.

(w882) familia Ca

A murit în Statele Unite, în ziua de 21 noiembrie 2006. Conform dorinţei sale, este înmormântat în ţară, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă, din judeţul Neamţ.

Memorialul durerii are singurele interviuri realizate cu părintele Calciu în Fortul 13 Jilava şi în Statele Unite. Cuvintele lui au adus lumina călăuzitoare în întunericul spiritual al epocii de aur. Cât de preţioase sunt şi astăzi!”, încheie Lucia Hossu Longin, realizatoarea filmului.

„O serie tulburătoare prin dramatismul ei, reunind destinele unor preoţi, călugări şi episcopi care au schimbat reverenda în zeghe şi au suportat neînfricaţi cele mai grele suplicii în numele fidelităţii lor. Suferinţa şi moartea au fost numite de ei pelerinaj pe calea fericirilor. Ei înşişi s-au purtat ca nişte oameni cereşti.” Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin noua serie Memorialul durerii, care poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.

foto: parintelecalciu.wordpress.com, cuvantul-ortodox.ro

Realizator Lucia Hossu Longin

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...