loader

„România construită”: episodul 6 - „Iluzia”| VIDEO

RECOMANDARI

Cum a evoluat infrastructura țării noastre după Marea Unire am aflat pe 12 iulie, de la ora 17.00, din e pisodul 6 al seriei documentare „România construită”, la TVR 1.    

 

Episodul 6 al seriei „România construită”, realizată de Alexandru Munteanu, vorbește despre „Iluzia” alinierii țării noastre la standardele de dezvoltare ale statelor vestice. Cât de mult a fost fructificat avântul pe care îl luase România după instalarea monarhiei am aflat duminică, 12 iulie, de la ora 17.00, la „România construită”, de la TVR 1.

(w882) 6_Alba Iul

Alba Iulia

Unirea de la 1 decembrie 1918 a însemnat, în planul dezvoltării țării, o multitudine de provocări. De la necesitatea marcării prezenței românești în Transilvania, până la conectarea economiilor și infrastructurii tuturor provinciilor alipite, România a trebuit ca, în numai treizeci de ani, să facă față acestor transformări. În ciuda unei imagini idilice a perioadei, comparativ cu dezastrul care avea să vină, și în ciuda unui vârf al dezvoltării sub toate aspectele atins în 1938, România nu a strălucit deloc în rândul țărilor europene. Decalajul față de țările vestice a crescut constant și în această perioadă, iar marile proiecte de infrastructură nu au fost duse întotdeauna până la capăt.

(w882) Cluj

Cluj-Napoca

(w882) Budila

Budila

Pentru acest episod, istoricul Mihaela Simina și arhitectul Toader Popescu, cei care, duminică de duminică, ne prezintă „România construită”, au filmat în Cluj (Catedrala ortodoxă), Oradea (liceul teologic greco-catolic), Alba Iulia (Catedrala Încoronării), Perieți (Ialomița), Florești (Prahova), București, Brașov (IAR), Deva, Mamaia, Corbeni (Argeș), Defileul Jiului.

(w882) Oradea

Mihaela Simina și Alexandru Munteanu, Oradea

(w882) Oradea

Oradea

Știm cu toții ce importanță are data de 1 decembrie 1918 în istoria României. Serialul nostru a încercat să surprindă evoluția de după acest moment. Este foarte interesant modul în care administrația de la București a transformat arhitectura Transilvaniei, românizând-o. Astfel de momente și de abordări am căutat, păstrând permanent tonul obiectiv asupra evenimentelor istorice propriu-zise, pentru că obiectivul nostru a fost să deslușim de ce arată așa România astăzi, fără a trage concluzia că e bine sau rău. Am lăsat aceste aprecieri în seama publicului”, declară Alexandru Munteanu, realizatorul și producătorul seriei „România construită”, de la TVR 1.

(w882) Tunel Teli

Tunel Teliu

 

 
Simona Halep, meci demonstrativ la Concord Iași Open

Simona Halep, meci demonstrativ la Concord Iași Open

publicat: Miercuri, 09 Iulie 2025

Simona Halep a sosit la Iași, unde va evolua miercuri într-un meci demonstrativ special, organizat în cadrul turneului Concord Iași Open. ...

Cum ajung victimele violenței să se ferească de brățările electronice, deși dispozitivele le-ar putea salva viața

„Haideți, doamnă, că dacă voiam să îi zbor creierii, îi zburam cu brățară cu tot”, i-a replicat un agresor unei judecătoare, nemulțumit că fosta ...

Documentarul Între cer şi mare continuă pe TVR INFO

Documentarul Între cer şi mare continuă pe TVR INFO

publicat: Miercuri, 09 Iulie 2025

Dacă în 4 iulie, TVR INFO vă dădea întâlnire pentru a urmări primele două episoade ale documentarului „Între cer şi mare”, vineri, 11 iulie, vor ...