loader
Foto

Robert Turcescu, la Nocturne, de la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Luni, 29 aprilie, de la ora 23.00

 

Nu m-am gândit că vor trece 20 de ani şi voi avea, din când în când, un gust amar în legătură cu meseria asta" - Robert Turcescu, la Nocturne, de la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Realizatoarea Marina Constantinescu stă de vorbă luni, 29 aprilie, de la ora 23.00, cu jurnalistul şi realizatorul tv Robert Turcescu la Nocturne, de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

În demersul declarat de a face radiografia puterii verbului, a responsabilităţii, a compromisului, a vinei, a asumării, a derapajului, Marina Constantinescu va încerca să afle de la invitatul ei cum a început în domeniul jurnalismului, dacă simte că a schimbat ceva în acest domeniu, seriozitatea cu care abordează munca lui, dacă are modele, cum percepe „rivalitatea”.

„Am văzut că o meserie ca jurnalismul are o forţă extraordinară, are un impact extraordinar. Nu m-am gândit la momentul (începutului) la bani, aşa cum se întâmplă, de exemplu, cu mulţi dintre studenţii pe care îi am astăzi la jurnalistică şi care mă întreabă din primul an cât se câştigă în televiziune".

Robert Turcescu povesteşte despre încăpăţânarea cu care îşi urmăreşte scopurile, dar şi despre incapacitatea sa de a funcţiona la îndemnul „Trebuie!” – „Nu mai suport de ani mulţi ideea de şef, de director, de subordonare. Orice formă de obedienţă îmi repugnă" (Robert Turcescu).

Şi tot la Nocturne, Robert Turcescu recunoaşte că, în momentul de faţă are de purtat războaie teribile, de la distanţă, e adevărat, cu oameni din jurul nostru. Din păcate, jurnalistul nu mai vede rivalitatea ca pe o competiţie, ci, spune el, „rivalitatea este dusă spre ură, este dorinţa de a-l vedea pe celălalt nimicit".

În fiecare luni, de la ora 23.00, Marina Constantinescu stă de vorbă cu jurnalişti de impact din presa românească, fără nicio intenţie de a judeca, ci doar cu aceea de a înţelege derapajele de la deontologia profesiei de jurnalist. În noul sezon Nocturne, Marina Constantinescu încearcă o radiografie a societăţii şi, implicit, a presei româneşti prin interviuri cu jurnalişti de primă linie. „Noul este reprezentat acum de încercarea mea de a radiografia şi altfel ce înseamnă un lider de opinie, acela din mass media.

Dialogul pe teritoriul Nocturnelor s-a purtat cu jurnaliştii Marius Tucă, Liviu Mihaiu, Emil Hurezeanu, Mihai Gâdea, iar după ediţia cu Robert Turcescu vor urma Radu Moraru, Radu Banciu, Ovidiu Ioaniţoaia şi Cristian Geambaşu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.

 

Despre Nocturne

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR1.
Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...