loader
Foto

Regizorul Savel Ştiopul, la "Duminica filmului românesc"

Pe 13 iunie, TVR 2 a programat 2 creaţii reprezentative ale regizorului Savel Ştiopul: de la ora 13.10, drama Aproape de soare (1960) și de la ora 20.10, filmul considerat cea mai bună producţie a sa: Falansterul (1979).

 

Cu 95 de ani în urmă, mai precis în 15 iunie 1926, se năştea la Cluj Savel Leontin Știopul - cel care avea să devină unul dintre puţinii regizori români care au reuşit în perioada comunistă să fie apreciat la Festivalul de Film de la Cannes. Acest lucru s-a întâmplat în 1982, când filmul său Falansterul, puţin cunoscut în România dar apreciat în străinătate, a fost prezentat în secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs“, la trei ani după ce pelicula avusese premiera în România.

Distribuţia filmului Falansterul este una impresionantă: Adrian Pintea (Theodor Diamant), Liviu Ciulei (Dinicu Golescu), Julieta Szönyi (Catiţa), Elena Albu (Anica Golescu), Enikö Szilágyi (Stăncuţa), Fabian Gavriluţiu (Emanoil Bălăceanu), Vasile Niţulescu (Moş Paia), Remus Mărgineanu (Simion), Andrei Finţi (Elescu), Mihai Mălaimare (Schina). În roluri episodice apar regizorii Savel Stiopul şi Mircea Veroiu.

Duminică, 13 iunie, TVR 2 a programat două filme reprezentative ale regizorului Savel Ştiopul: de la ora 13.10 este programat filmul său de debut în lungmetraj, drama Aproape de soare (din 1960), iar seara, de la 20.10, filmul considerat cea mai bună producţie a sa: Falansterul (din 1979).

De la 13.10
APROAPE DE SOARE – România, 1960
Regia: Savel Stiopul
Cu: Florin Piersic, Vasilica Tastaman, Grigore Vasiliu-Birlic
Petre Orşa, un tânăr ţăran energic dintr-un sat de munte, se angajează oţelar la Hunedoara şi încearcă să se integreze în comunitatea muncitorilor de la combinat.
De la 20.10
FALANSTERUL – România, 1979
Regia: Savel Stiopul
Cu: Adrian Pintea, Liviu Ciulei, Julieta Szönyi, Elena Albu

În 1834, Theodor Diamant, boier cu studii la Paris, se întoarce în ţară şi pune în aplicare, pe moşia de la Scăieni – în judeţul Prahova – un model de organizare socială propus de utopistul francez Charles Fourier. Aşa ia naştere falansterul său (termen provenit din îmbinarea cuvintelor grecești "phalanx" - formație de luptă dreptunghiulară, și "monastère" – mânăstire), dar, sub presiunea autorităţilor, comunitatea bazată pe concepte idealiste se va destrăma în scurt timp.

Credit foto Savel Ştiopul: jurnalul.ro

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...