loader
Foto

Portret Regina Maria - în seria "Români care au schimbat lumea"

Vineri, 2 noiembrie, de la 23.30, urmăriţi la TVR 1 documentarul semnat de jurnalista Camelia Csiki despre femeia care ne inspiră şi astăzi, după 100 de ani.

 

Nu întâmplător, la doar câteva zile de la aniversarea zilei de naştere a celei care a fost cea mai iubită regină a românilor, TVR 1 a programat, în cadrul ciclului documentar “Români care au schimbat lumea” – episodul “Regina Maria”.

Aşa cum declară autoarea acestui documentar, jurnalista Camelia Csiki „pentru că Regina Maria continuă să ne inspire şi după 100 de ani,  filmul urmăreşte să redea povestea celei mai iubite suverane prin prisma unor persoane care au cunoscut-o, dar şi a celor care, astăzi, reproduc creaţiile Reginei Maria”.

Portretul Reginei Maria este realizat prin interviuri realizate de jurnalista Camelia Csiki cu urmaşii suveranei României Mari:

(oar_w460)

nepoţii Regele Mihai şi arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, strănepoata Majestatea Sa Margareta, dar şi Regele Simeon al Bulgariei. Relatările sunt completate de câţiva dintre cei mai renumiţi istorici specialişti ai perioadei.

Faptele istorice şi momentele reprezentative sunt recreate în această docu-dramă de trei persoane care o interepreteaza pe Regina Maria de-a lungul vieţii: copila de 8 ani Sofia Buga, tânăra Andreea Zahn şi actriţa Carmen Ungureanu.

Vineri, 2 noiembrie, de la 23.30, documentarul „Regina Maria” începe cu povestea primului album al micuţei Prinţese Maria, care avea să ajungă regina României Mari.

(oar_w460)

Născută în 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Prinţesa Maria a fost fiica ducelui Alfred de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria a Marii Britanii, iar mama ei a fost Maria Alexandrovna, unica fiică a ţarului Alexandru al II lea al Rusiei. Prinţesa Missy s-a căsătorit în 1893 cu Prinţul Ferdinand, moştenitorul tronului României. Nu avea încă 18 ani.

(oar_w460) Regina Mar

În Marele Război, Regina Maria a susţinut că România trebuie să intre în luptă alături de Antantă, pentru că doar aşa se va putea împlini visul de unire al tuturor românilor. Încrederea nu i-a fost ştirbită nici de faptul că nemţii invadaseră Bucureştiul sau că tifosul i-a răpit cel de-al şaselea copil, pe Prinţul Mircea. În refugiul de la Iaşi, a înfiinţat serviciul de Ambulanţă şi a deschis spitale de campanie, unde îi îngrijea chiar ea pe soldaţi.

(oar_w460)

La Conferinţa de Pace de la Paris, marile puteri trasau graniţele Europei fără să ţină cont de România Mare. Regele Ferdinand ştia care este arma secretă a României: Regina Maria şi o trimite la Paris.

(oar_w460)

Aici, Maria a devenit  prima regină căreia garda de onoare a armatei franceze i-a prezentat onoruri in fața Palatului Elisee. Atitudinea Franței pentru cauza României a devenit una favorabilă.

După ce i-a cucerit pe francezi, Regina Maria a plecat în Marea Britanie. S-a întâlnit cu lideri ai parlamentului, cu Winston Churchill, prietenul de joacă din copilărie şi cu Regele George, amândoi foşti pretendenţi din copilărie. Odată ce i-a cucerit şi pe britanici se întoarce la Paris. Voia să-l întâlnească pe personajul principal al Conferinței de pace, Woodrow Wilson, preşedintele Americii. Puțini reuşeau să obţină o întrevedere tete-a-tete cu acesta, dar Regina abordează direct delegaţia americană, îi spune că Ea este de acord să îl primească pe preşedinte şi …reuşeşte.

 

***

Despre Centenarul Marii Uniri în programele TVR:

Televiziunea Română marchează Centenarul Marii Uniri de la 1918 printr-o serie de proiecte editoriale, difuzate pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional, TVR Iași, TVR Craiova, TVR Cluj și TVR Timișoara. În spiritul misiunii sale publice, TVR a conceput, realizat și difuzat, începând din 2017, programe, emisiuni și evenimente legate de marea sărbătoare a românilor.

Printre documentarele dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri se numără seria de portrete „Români care au schimbat lumea”, docudrama „În spatele frontului”, „Memorialul durerii” – Oameni care au făcut România Mare, O generație care ne-a dat o țară, Cei care au lucrat la edificiul Unirii - și filmele din seriile de documentare despre  „Unirile românilor” și „București, capitala rezistenței românești”.

Pe lângă producțiile proprii, televiziunea publică difuzează o serie de filme documentare achiziționate de la producători din străinătate și lungmetraje istorice.

Televiziunea Română a realizat, sub semnul Centenarului, ediția aniversară a Festivalului Concurs Internațional Cerbul de Aur și al patrulea sezon al emisiunii-concurs “Câștigă România”.

O altă componentă a pachetului editorial dedicat de televiziunea publică Centenarului Marii Uniri constă din cele două campanii ample - „#eusuntRomânia” și „Generația Unirii”. Aceste producții grupează reportaje și fillere despre generația care a realizat actul istoric dar și despre tineri din ziua de astăzi, care își manifestă patriotismul construind pentru România.

Proiectele speciale realizate de studiourile teritoriale: TVR Iași – „România 100. Iașul în arcul timpului”; TVR Timișoara – „România Centenară”; TVR Craiova – campania „100 România” și  transmisiunile în direct ale unor evenimente speciale precum festivitățile dedicate Zilei Naționale, Ziua Eroilor sau Vrancea Eroica-Mărășești, completează tabloul producțiilor prin care televiziunea publică celebrează Centenarul Marii Uniri.

Proiectele au fost realizate cu resurse proprii dar și alături de parteneri precum Ministerul Culturii și Identității Naționale sau Primăria Municipiului București.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.