loader
Foto

Tainele bucătăriei tradiționale la ”România în...bucate”

RECOMANDARI  TVR2 

Rețete ca la cartea de bucate, cu secrete culese de la bucătari iscusiți din toată țara, de la bunătăți bănățene, la ciorbe oltenești, până la plăcinte pe vatră moldovenești. Pe TVR 2, vă așteaptă România în...bucate, de luni până vineri, de la ora 16:30.

 

România... în bucate

Luni, 24 februarie, de la ora 16:30, aflați ce bunătăți nu lipsesc niciodată de pe mesele de sărbătoare ale bănățenilor.
Intrați împreună cu gazda emisiunii Sarea în bucate de la TVR Timișoara, Dan Liuț, într-un atelier de melșpaisuri, adică de prăjituri de casă, realizate după rețete bătrânești adaptate la vremurile noastre.

(w882) sarea in b

Chiar dacă vine primăvara în curând, învățați cum se prepară schmerkifle, chifle preparate cu untură mare (folosită de bănățeni mai ales pentru prăjituri), ca să aveți timp să exersați până la Ignat.

Aveți nevoie pentru aluatul acestei prăjituri de iarnă de: 600 de grame de făină, 3 gălbenușuri, 2 linguri de oțet, 3 linguri de ulei, apă caldă, plus 200 de grame de făină și 500 de grame de untură separat. Aflați la TVR 2 procesul pas cu pas: care este secretul aluatului fraged, cum se împăturește, ce umplutură putem folosi și cât durează până să ne putem bucura efectiv de schmerkiflele înfoiate. Tot în ediția asta vedeți și rețeta bănățeană tradițională de cozonac cu nucă.

Prezentator: Dan Liuţ/ Producător: Florin Mihoc/Producator: Alice Săceanu /Realizator: Veronica Mihoc

Jurnalist: Cătălin Blebea/  Producător delegat: Alexandra Tiniche

Redifuzare din 02 decembrie 2024

***

Țăst Show de la TVR Craiova vă așteaptă marți, 25 februarie, de la ora 16:30, la TVR 2. Doru Ciolacu ne invită la Poiana Mare, în Dolj, ca să descoperim cum se prepară pâinea în țest cu maia (fermentul vor fi turtițele făcute cu drojdia vinului, păstrate tot anul), ciorba de ardei umpluți, tocăniță de pui cu usturoi și mămăligă, dar și macaroane cu brânză la țest. Pentru ciorba de ardei umpluți aveți nevoie de ardei grași de mărime medie, carne tocată de porc, zarzavaturi, bulion și verdeață.  Vedeți lista completă a ingredientelor și cum se prepară cât mai simplu toate acestea urmărind ediția pe TVR 2.

(w882) Tast Show_

Prezentator  si realizator: Doru Ciolacu/  producător : Simona Musuroi/ Producator: Alice Săceanu /Jurnalist Cătălin Blebea/ producător delegat:  Alexandra Tiniche

Redifuzare din data de 03 decembrie 2024

***

Miercuri, 26 februarie, urmăriți pe TVR 2, de la ora 16:30, o ediție Cooking Show de la TVR Târgu Mureș. Rețeta cu origini rusești pe care o veți descoperi în această emisiune este cea pentru vită Stroganoff, cu ciuperci, sos de smântână acrit cu muștar, pe pat din paste.

(w882) cooking sh

Povestea acestui preparat popular, simplu, dar rafinat în egală măsură, începea undeva în jurul anilor 1800, în Rusia. Un bucătar ar fi pregătit acest fel de mâncare pentru contele Pavel Alexandrovich Stroganov. Unii spun că bucătarul a creat acest fel special pentru a-l ajuta pe contele rămas fără dantură să mănânce fără efort. Se pare că preparatul nu conținea ciuperci inițial și că variantele de astăzi nu mai coincid cu originalul.

Info: brief.food.blog/ Brief history of food

Producător: Costin Miron / Producător: Alice Saceanu /Realizator: Bogdan Moraru /
Jurnalist:  Cătălin Blebea / Producător delegat:  Alexandra Tiniche

Redifuzare din data de 04 decembrie 2024

***

Joi, 27 februarie, de la ora 16:30, porniți într-o Călătorie cu gust prin intermediul TVR Iași. Pe lângă drumeția din munții Tarcăului, învățăm să gătim și pastramă de oaie cu ghebe și clătite cu urdă. Și nu oricum, ci în jar, pentru că acesta este secretul reușitei acestei tocane suculente cu legume și carne de oaie.

(w882) TVR Iasi_r

Prezentator și realizator:  Raluca Chirilă Aftene / Producător: Vasile Arhire/ Producător: Alice Săceanu /
Jurnalist: Cătălin Blebea /  Producător delegat:  Alexandra Tiniche

Redifuzare din data de 05 decembrie 2024

***

Vineri, 28 februarie, de la ora 16:30, Gătim românește cu TVR Moldova. Aflăm rețeta plăcintelor pe vatră ca la Molovata, pregătite de Ludmila și Nicador Popa. Iată ingredientele de care aveți nevoie pentru această rețetă specială: carne, varză, cartofi, ceapă, brânză de oi și de vaci, ouă, lapte, mărar, ulei, apă, sare și piper.

(w882) TVR Moldov

Prezintă Mihaela Rudenco / Producător Luminita Popa / Jurnalist Cătălin Blebea / Producător Alice Saceanu

Redifuzare din 06 decembrie 2024

 

Logo

 
Istoria, între rigoarea unui detectiv şi arta unui povestitor – la „Garantat 100%”

Cătălin Ştefănescu discută cu Ovidiu Ţentea - director interimar al Muzeului Naţional de Istorie a României - despre felul în care istoria se ...

Carmen Târnoveanu: „Profesia nu este doar ceea ce fac, este ceea ce sunt”

Jurnalismul este o chemare pentru Carmen Târnoveanu, nu e o meserie, ci un mod de a trăi. Încă din copilărie, a fost convinsă că şi ea poate face ...

Medicul urolog Viorel Jinga, în

TVR Cultural şi Academia Română sunt gazdele "Dialogurilor Academice" de duminică, 23 noiembrie 2025, ora 13:00, când medicul urolog VIOREL ...

Sărbătoare la „Petrecere... cu cântec!”: Margareta Clipa - 50 de ani de carieră artistică

La TVR 1, Iuliana Tudor ne invită duminică, 23 noiembrie, de la ora 21:00, la o ediție aniversară cu muzică bucovineană, hit-uri de muzică ...

Stresul în sport, o realitate ce nu trebuie ignorată

Așa cum a definit pionierul Hans Selye, stresul înseamnă, la bază, o încordare nervoasă sau o solicitare intensă la care organismul trebuie să ...

„OMUL ANULUI 2025”. Eroii care schimbă România prin cultură, educație și speranță

„Când noi vom fi mai frumoși și mai buni, atunci și România va fi mai frumoasă”, spune Adelin Petrișor în ultima ediție din acest sezon a ...

Forța muzicii și rolul său în educație

Ediția din 20 noiembrie a emisiunii "Forța Ideilor", difuzată de la ora 21:05, pe TVR 2,  este despre rolul deosebit al educației și, în ...

Ministerul Educației: Proiect privind limitarea temelor, în consultare publică

Ministerul Educației a făcut un pas important spre alinierea la standardele europene, punând în consultare publică un proiect care pune capăt ...

Acordeonistul Radu Răţoi în dialog cu Ioana Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”

Laureat cu peste 40 de premii naţionale şi internaţionale, acordeonistul moldovean Radu Răţoi este invitatul Ioanei Pavel de joi, 20 noiembrie, ...

Despre falsificarea istoriei cu AI, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre dronele ruseşti ce survolează ţări europene, dar şi despre Noua Ordine Mondială. Pe 21 noiembrie, de la 18.45, Marian ...

De la tragedie la renaștere și de la vis la reușită, la „Istorii de bun gust”

O călătorie prin lumi în care oamenii se reinventează! De la o poveste cutremurătoare despre pierdere și reconstrucție, la transformarea pasiunii ...

În periplul său cultural, echipa emisiunii "Bucuria credinței" a poposit la Complexul Astronomic din Baia Mare, un important reper științific și ...

Taxe și impozite mai mari în 2026

Începând cu 1 ianuarie 2026, românii vor simți o presiune fiscală semnificativă asupra bugetului personal. Pe lângă reducerile de cheltuieli ...

În Viscri, frumusețea nu e doar de privit, e de simțit. Cu „Exclusiv în România”, din nou la Viscri

Pe 23 noiembrie, pășim cu sufletul deschis prin satul fără de pereche, un loc care pare desprins dintr-o poveste veche, așezat între dealuri ...

CM de fotbal: România va disputa barajul, după 7-1 cu San Marino

Tricolorii au încheiat faza grupelor de calificare cu o victorie zdrobitoare, dar nu fără emoții, la doar trei zile după eșecul dureros din Bosnia.