loader
Foto

Galerie foto

Gările de poveste ale inginerului Elie Radu

RECOMANDARI

În acest episod din seria Gări de poveste parcurgem traseul Tîrgu Ocna-Palanca. Marina Constantinescu a călătorit pe Valea Trotuşului pentru a descoperi gările construite de Elie Radu.

 

În Bucureşti există o casă-monument istoric, o stradă şi o staţie de autobuz ce-i poartă numele. Dicţionarul Enciclopedic menţionează că inginerul român, membru de onoare al Academiei Române, a fost un „colaborator apropiat al lui Anghel Saligny. Inginerul Elie Radu a proiectat şi construit linii de cale ferată, poduri metalice şi de beton armat cu deschideri mari, sisteme de alimentare cu apă.”

Revedeți la TVR 2 un episod Gări de poveste, în care Marina Constantinescu ne-a condus pe traseul Tîrgu Ocna-Palanca.

(w882)

Linia ce leagă Tîrgu Ocna de Palanca a fost considerată cea mai grea dintre lucrările de cale ferată realizate de inginerul Elie Radu. Aceasta avea o lungime de aproape 56 de km şi presupunea construirea a numeroase lucrări de artă (poduri, podeţe, pasaje şi ziduri de sprijin, tuneluri). Prima oprire după gara Tîrgu Ocna este la Saline. Halta este una dintre puţinele clădiri vechi păstrate în această zonă care a avut de suferit în timpul ambelor războaie mondiale.

(w882)

Marina Constantinescu ne spune povestea vremurilor în care apele minerale de la Slănic Moldova erau asemuite cu cele de la Vichy sau Carlovy Vary, când tânărul inginer Elie Radu, diplomat al Politehnicii din Bruxelles, conducea lucrările la noua cale ferată. Un fost colaborator al său avea să povestească, mult mai târziu, că, în întreaga sa carieră, inginerul Elie Radu nu-şi întrerupea activitatea decât trei zile pe an: de Anul Nou, în prima zi de Crăciun şi de Paşti. Despre celebrul inginer, despre gările frumoase din zonă, despre istoriile şi farmecul acestor locuri aflaţi mai multe urmărind acest episod joi 26 septembrie, de la ora 20, la TVR 2.

(w882)

Există multe legende legate de căile ferate, fiecare gară având în spate o poveste. Proiectul Gări de poveste, prin documentarele pe care le-a difuzat, apropie trecutul de prezent şi îmbină legenda cu informaţii din realitatea cotidiană. Filmele din proiectul Gări de poveste au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR SA, CFR Călători şi CENAFER.

(w882)

 



 
Seceta cuprinde Europa. România are încă apă, dar incertitudinea planează

Aproape jumătate din teritoriul european se confruntă cu un deficit hidric accentuat, iar România, deși se află momentan într-o poziție relativ ...

Prima serie de spectacole imersive din istoria Festivalului „Enescu”: O nouă dimensiune a muzicii clasice, la MINA

Festivalul Internațional George Enescu face un pas semnificativ în direcția inovației artistice și propune, în cadrul ediției din 2025, un nou ...

Elita gimnasticii ritmice, la Cupa Mondială de Gimnastică Ritmică de la Cluj Napoca! Ritm, grație, măiestrie - în direct la TVR SPORT!

În perioada 25-27 iulie, în exclusivitate la TVR Sport, telespectatorii pot urmări calificările la cerc şi minge (vineri, 25 iulie, începând cu ...