Asociația Curților Constituționale Francofone și-a desfășurat al X-lea congres în București. Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Bolilor Rare în România, dar şi istoria olimpismului românesc, strâns legată de Coroana Română - sunt subiecte pe care le vom urmări sâmbătă, 24 mai, ora 13.00, la „Ora Regelui”.
O sută de judecători eminenți din 38 de țări, de pe patru continente au fost invitați de Familia Regală la un dineu oficial, găzduit în Sala de Concerte a Castelului Peleș. Asociația Curților Constituționale Francofone și-a desfășurat al X-lea congres în București, la importanta reuniune luând parte președinți și judecători ai curților constituționale francofone din întreaga lume, precum și reprezentanți ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Comisiei de la Veneția, Conferinței Jurisdicțiilor Constituționale Africane și ai Conferinței Ibero-Americane de Justiție Constituțională (CIJC).
În cadrul acestei adunări generale, Aminata Ly Ndiaye, vicepreședintele Consiliului Constituțional din Senegal, a predat președinția asociației lui Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, al cărui program trienal 2025-2028 „democrație constituțională” a fost aprobat prin consens.
„Astăzi, Curtea Constituțională a Senegalului transmite făclia Curții Constituționale a României, după trei ani bogați, intenși, purtători de speranță pentru comunitatea juridică francofonă”, a spus doamna Aminata Ly Ndiaye, mulțumind totodată Majestății Sale Margareta pentru dineul oferit în onoarea oaspeților.
Acest congres marchează un pas important în dialogul dintre curțile constituționale francofone, consolidând statul de drept și cooperarea juridică internațională.
Asociația Curților Constituționale Francofone a fost creată în 1997, la inițiativa Consiliului Constituțional Francez, pentru a dezvolta legăturile dintre membrii lumii francofone. Asociația reunește în prezent 50 de curți constituționale și instituții echivalente din Europa, Africa, America și Asia.
Invitați la reuniunea de la București, membrii Curții Constituționale a Republicii Moldova au fost primiți de Custodele Coroanei și de Principele Radu, la Palatul Elisabeta. Judecătorii constituționali de la Chișinău au avut ocazia să afle istoria edificiului și a Familiei Regale, apoi, împreună cu colegii din celelalte țări, să viziteze fascinantul Castel Peleș.
„Felicit Alianța Națională pentru Boli Rare din România pentru tot ce a realizat, cu dăruire și pasiune, pentru pacienții cu boli rare. Țara noastră are un Plan Național privind tratarea bolilor rare, iar Alianța are legături cu organizații internaționale. În România se organizează campanii de informare. Împreună, putem să dăm speranță și încredere celor care suferă.
Sunt mândră să acord patronajul meu Alianței Naționale pentru Boli Rare”, spunea Majestatea Sa cu 8 ani în urmă, când Alianța împlinea 10 ani de la înființare.
Organizator principal al evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Bolilor Rare în România începând cu anul 2008, alături de partenerii ei, organizații de pacienți, specialiști, centre universitare și de cercetare, autorități, reprezentanți ai industriei farma, alianța susține creșterea gradului de conștientizare și îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament pentru persoanele afectate. Ziua Internațională a Bolilor Rare, a devenit un concept global și an de an se alătură noi state mișcării de conștientizare inițiate de organizația românească.
Afectând milioane de oameni din întreaga lume, bolile rare sunt adesea o prioritate scăzută pentru industria farmaceutică, din cauza prevalenței lor scăzute. „Erau 3 boli recunoscute în România, în anul 2008, iar acum Programul Național al Bolilor Rare cuprinde aproape 40”, declară Dorica Dan, președinte al Alianței Naționale pentru Boli Rare din România și membru în consiliul director al EURORDIS. Aceasta este o alianță non-profit care reunește peste 800 de organizații de pacienți cu boli rare din 70 de țări care lucrează împreună pentru îmbunătățirea vieții celor 30 milioane de persoane din Europa care trăiesc cu o boală rară.
„Sportivi români, suntem alături de voi, în inimă și în gând, la Jocurile Olimpice de la Paris! Reprezentați cu cinste o tradiție de mai bine de un secol a mișcării olimpice în țara noastră. Pentru curajul, devotamentul și performanțele voastre, noi vă considerăm pe toți învingători. Suntem mândri de voi! Toți pentru Team Romania!”, transmitea Familia Regală înaintea plecării celor 106 sportivi care au reprezentat țara noastră la Jocurilor Olimpice de la Paris, în 2024. Alături de cei din 148 de țări ale lumii, sportivii români au concurat la 18 discipline, în cadrul Olimpiadei desfășurate în capitala Franței.
De-a lungul timpului, sportivii români au câștigat la Jocurile Olimpice 90 de medalii de aur, 97 de medalii de argint și 122 medalii de bronz.
Istoria olimpismului românesc este strâns legată de Coroana Română, îndeosebi prin Regele Ferdinand I, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai I. În zilele noastre, Comitetul Olimpic și Sportiv Român se află sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei.
Regele Carol al Doilea a fost primul președinte al Comitetului Olimpic Român. A fost de asemenea, la fel ca înaintașii săi, președinte al Jockey Clubului Român, titlu onorific purtat și de Regele Mihai. Toți regii României au fost comodori ai Yacht Club Regal Român și au sprijinit sporturi, competiții și asociații. Regele Mihai a patronat Federația de Oină, Asociația de Aeromodelism, Concursul de Eleganță Retromobil și alte federații.
În prezent, susținerea sporturilor este continuată de Majestatea Sa Margareta și de Principele Radu care acordă distincții unor sportivi și oferă patronaj regal unor organizații de prestigiu. Federația Româna de Scrimă, Tir cu arcul, Karate, Atletism, Ciclism, Ecvestră, de Șah sau cea de Nataţie şi Pentatlon Modern sunt doar câteva dintre cele care au primit aprecierea regală.
În ediţia de sâmbătă, 24 mai, a emisiunii „Ora Regelui”, vedem un reportaj despre istoria educației fizice în România și despre sporturile aflate sub patronaj regal care continuă să inspire și să cultive valori precum disciplina, consecvența, fair-play, păstrând vie tradiția excelenței. „Ora Regelui” este la TVR 1 de la ora 13.00. TVR Internaţional difuzează ediţia tot pe 24 mai, de la ora 15.00, iar la TVR Moldova, telespectatorii o vor putea urmări pe 29 mai, de la ora 16.00.
Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu
Editor de imagine: Nicolaie Cernat
Producător: Lidia Voicu
Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Diana Ilica, Adelina Dumitrescu
credit foto: romaniaregala.ro