loader
Foto

„Rețelele de socializare sunt un drog cerebral”, afirmă neurochirurgul Constantin Tuleaşcă la „Brilliant”, pe TVR INFO | VIDEO

Despre puterea de a găsi soluții spre vindecare, într-o nouă ediţie „Brilliant”, cu Loredana Negrilă şi medicul Constantin Tuleaşcă, savant român stabilit la Lausanne, în Elveţia. Emisiunea s-a văzut pe 27 ianuarie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

 

„Un savant român la Lausanne își spune povestea. O face să curgă lent, ca un fluviu bine aşezat în matcă. Captivantă și sinceră, istorisirea atrage în albia sa alte zeci şi zeci de aspirații realiste. Se decupează astfel o autobiografie efervescentă, prin acurateţea fiecărui detaliu. Dar şi prin forţa de a o proiecta pe fundalul gândurilor unui român plecat de acasă de aproape 20 de ani. La doar 42 de ani, neurochirurgul român Constantin Tuleaşcă este recunoscut, în lumea științifică medicală, drept omul care a învins durerea.” Un nou „Brilliant” cu care jurnalista TVR Loredana Negrilă ne-a făcut cunoştinţă într-o premieră a emisiunii pe care o realizează la TVR INFO, pe 27 ianuarie, de la ora 14.30.

Nevralgie de trigemen. Aşa se numește, ştiinţific, durerea considerată de cea mai mare intensitate, din zona feței. Românul care de mai bine de 10 ani lucrează în cel mai mare spital universitar din Elveția a găsit o cale de a scăpa de ea, fără a folosi bisturiul. Academia Naţională de Medicină din Franţa l-a premiat de doua ori: prima dată, în anul 2016, pentru contribuţia sa deosebită în lupta împotriva durerii și recent, pentru tratarea unor malformații ale creierului, cu ajutorul radiochirurgiei viitorului. A devenit astfel primul şi singurul medic român din istorie onorat cu aceste distincţii.

„Când am ajuns la Lausanne, am simțit că am mai fost deja acolo”, spune medicul Constantin Tuleaşcă, fiind convins că şi-a găsit menirea în viaţă. Fascinat de circuitele neuronale şi motivat de continua perfecţionare, medicul susţine cu tărie: „Confortul în medicină este lucrul cel mai toxic, atunci când nu mai propunem nimic.” Iar aprecierile profesionale vin să confirme seriozitatea cu care abordează munca de cercetare. „Mi-am dorit să fiu recunoscut pentru că am ameliorat ceva”, spune, cu modestie, neurochirurgul Constantin Tuleaşcă. Cu aceeaşi modestie abordează însăşi viaţa, conştientizând că „Abia când ne arătăm imperfecțiunile, suntem mult mai fericiți.

(w882)

Despre efectul noilor tehnologii asupra creierului, profesorul Constantin Tuleaşcă este, cu siguranţă, în măsură să se pronunţe. „Rețelele de socializare sunt un drog cerebral”, subliniază, cu tristeţe, medicul, adăugând: „Ne-am încadrat singuri într-un cadran al unui telefon.” Goana nebună după validare aduce cu sine depresii şi drame.

Soluţia? „În fața bolii nu ne mai rămâne decât credința”, afirmă neurochirurgul, convins că ce nu poate omul, poate Dumnezeu. „Rugăciunea este calea cea mai sigură pentru refacerea celulei nervoase” – este sfatul medicului Constantin Tuleaşcă oferit românilor.

„Dialogul cu profesorul Constantin Tuleașcă este fresca unei vieți trăite cu sens, pasiune și altruism de-a lungul mai multor ani departe de România, în care nu doar întâlnirile destinale au poveştile lor, ci şi cuvintele, emoțiile şi numele proprii. Dar, mai ales, ceea ce i-a conferit notorietate în radiochirurgia Gamma Knife: puterea de a găsi soluții spre vindecare. O ediție Brilliant de privit, de simțit şi de ţinut minte, originală şi puternică nu doar datorită erudiției invitatului meu și a explicațiilor rare, valoroase, ci mai ales prin onestitatea și încărcătura afectivă a omului Constantin Tuleașcă, a cărui măreție se îmbină cu modestia”, ne-a invitat Loredana Negrilă la un nou moment de îmbogăţire spirituală.

Cum ne-a obişnuit, jurnalista Loredana Negrilă ne-a propus, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Am urmărit interviul Loredanei Negrilă cu neurochirurgul Constantin Tuleaşcă, un savant român la Lausanne, pe 27 ianuarie, ora 14.30, la TVR INFO.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Rodica Mandache, în rolul Pălărierului... cel bun, la „Vis sau realitate”

Pe 17 mai, mult admirata actriţă îşi încearcă noi talente. Basti Ţopescu îi este alături, ajutând-o să-şi îndeplinească visul. Un nou episod „Vis ...

Veta Biriş, triplu aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei împreună cu Mariana Anghel, Andreea Voica, Ilie Medrea, precum şi cu reprezentanţi ...

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii "Dăruiește Românie!" vă așteaptă  sâmbătă, 18 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.