loader
Foto

Galerie foto

Programe speciale la TVR, cu ocazia sărbătorii Paștelui catolic și Floriilor ortodoxe

În acest sfârşit de săptămână, Televiziunea Română a pregătit transmisiuni directe şi ediții speciale dedicate ambelor sărbători creştine.

 

În zi de sărbătoare, la TVR 1, „Tezaur folcloric” este un prilej de întâlnire cu cei dragi. Așa cum ne-am obișnuit, TVR 2 va transmite în direct de la Vatican atât slujba „Vigilia Pascala”, cât şi mesajul Papei „Urbi et Orbi”, de la balconul central al bazilicii „Sfântul Petru", cu ocazia Paştelui catolic.

Telespectatorii TVR Cultural sunt așteptați la cele mai alese concerte: Corul Madrigal și concertul de la Catedrala Catolică din Iași.

Duminica, 9 aprilie, de la ora 13.00, telespectatorii TVR 1 sunt invitați la „Tezaur folcloric de Florii”. În zi de Sfântă şi aleasă Sărbătoare, intrarea lui Iisus în Ierusalim, Sărbătoarea Floriilor este un prilej de întâlnire cu cei dragi, dar şi de a transmite gândurile noastre de bine şi sănătate tuturor celor care îşi sărbătoresc onomastica.

(w882)

Gheorghiţa Nicolae ne dă întâlnire în Studioul Televiziunii Române, unde-i va sta alături, într-o ediţie de colecţie „Tezaure în Tezaur folcloric”, îndrăgita interpretă a cântecului teleormănean, Floarea Calotă.

Laureată a Concursului „Floarea din grădină”, în anul 1976, Floarea Calotă vine însoţită de fiica sa, Ioana, şi de Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei, din Focşani, coordonat de Maria Costin Murgoci, să ne dăruiască clipe din viaţa cântecului său, amintiri şi momente care vor rămâne unice în Arhiva de Aur a Televiziunii Române.

Ca în fiecare an, TVR 2 transmite în direct slujbele dedicate Sărbătorii Pascale de la Catedrala San Pietro din Vatican. Sâmbătă, 8 aprilie, la ora 20.30, papa Francisc prezidează solemna „Vigilie Pascală” a Învierii Domnului.

Duminică, 9 aprilie, pentru catolici este Duminica Învierii Domnului. La ora 13.00, din loja centrală a bazilicii San Pietro, Papa Francisc va adresa catolicilor din lume binecuvântarea „Urbi et Orbi”, tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică. (Se transmite simultan pe TVR Moldova şi TVR Internaţional).

Sâmbătă seara se încheie perioada Postului Mare în Biserica Romano Catolică. Ceremonialul liturgic al Învierii Domnului este compus din mai multe părți: aprinderea focului și a lumânării pascale, procesiunea și proclamarea Învierii, liturghia din seara de sâmbătă se dezvăluie în succesiunea unor acte sacramentale care culminează cu tradiționala urare „Hristos a Înviat!”.

La Bazilica Sfântul Petru din Vatican, Sfinția Sa Papa Francisc va fi prezent atât la Vigilia Pascala, cât și la liturghia din prima zi de Paște, care se va încheia cu mesajul „Urbi et Orbi” și binecuvântarea apostolică, completată cu indulgența generală”, a explicat jurnalistul și producătorul TVR, Titi Dincă.

(w882)

Paul Surugiu „Fuego” și echipa sa propun duminică, 9 aprilie, de la ora 15.00, o ediție de colecție, o gală care ne va plimba prin vetrele culturale și folclorice ale românilor, alături de șapte tineri numai buni de povestit și prezentat. Fiecare dintre ei este vârf al generației, o stea în devenire și strălucește prin repertoriu, costum, parcurs și performanțe.

(w882)

Îi veți aplauda, alături de Paul Surugiu, pe Silvia Timiș, Anuța Motofelea, Ilie Caraș, Ștefan Negru, Ingrid Boengiu, Diana Lungu și Loredana Streche.

Sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 19.00, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați să urmărească un concert extraordinar al Corului Madrigal. În perioada Sărbătorilor Pascale, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, revine pe scenă cu turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”. Transmisiune directa din Cluj.

(w882)

Actorii Corneliu și Pavel Ulici întregesc firul epic al montării cu texte sacre și universale, iar peste 1.000 de copii din corurile Programului Național Cantus Mundi cântă alături de Corul Madrigal în toate cele nouă spectacole. Regia și scenariul spectacolului extraordinar de Paște „Săptămâna Patimilor” sunt semnate de Emil Pantelimon, decorurile de Vladimir Turturică, iar design-ul de lumini aparține lui Alin Popa. Dorin Popovici creează video mapping-ul, iar Gabriel Scîrleț semnează regia muzicală.

Cu ocazia sărbătorii cu dublă însemnătate pentru creştini, prima zi de Paşte pentru romano-catolici şi Duminica Floriilor pentru ortodocşi, TVR Internațional va difuza duminică, 9 aprilie, de la ora 13.30, documentarul „Umbria – Ţara lui Francisc”. Francisc, Benedict, Clara, Valentin, Constantiu, Herculan și mulți alții sunt sfinți care au trăit în Umbria și au conferit acestei regiuni, prin viața lor exemplară, supranumele de Tărâmul Sfinților.

În documentarul „Umbria – Ţara lui Francisc”, telespectatorii vor descoperi cele mai frumoase locuri și clădiri pline de însemnătate, cum ar fi cetățile medievale Assisi, Norcia, Spoleto, Perugia etc.(Se transmite simultan și pe TVR Moldova).

Portretul lui Amza Pellea, la „Duminica filmului românesc”

Pe 9 aprilie, TVR 2 îi dedică „Duminica filmului românesc” lui Amza Pellea, unul dintre marii actori români. În 7 aprilie, s-au împlinit 92 de ani de la nașterea inconfundabilului „Nea Mărin”. Vom descoperi portretul lui Amza Pellea, care, de-a lungul carierei sale, a interpretat zeci de personaje și a adus un zâmbet pe fețele oamenilor, în două producţii de referință:

De la 13.35, „Ana şi hoţul" (România, 1981), o dramă în regia lui Virgil Calotescu, cu Amza Pellea, Gabriel Oseciuc și Carmen Galin în distribuție. Mihai, student la Politehnică, fură o mașină în timp ce se află pe litoral, în vacanţă. Neavând carnet, este implicat într-un accident grav şi, drept urmare, este exmatriculat şi condamnat la închisoare. Eliberat din închisoare, Mihai se îndrăgosteşte de Ana, care îl ajută să îşi revină emoţional, dar şi să refuze tentaţia de a relua legăturile cu foştii colegi de închisoare care pregăteau o spargere.

„Casa dintre câmpuri” este filmul serii, de la ora 20.00. Producție a anului 1979, în regia lui Alexandru Tatos, „Casa dintre câmpuri” spune povestea dintr-un CAP unde legea o face preşedintele discreţionar al cooperativei, asistat slugarnic de acoliţii săi. Există, însă, un cuplu, inginerul agronom și soţia sa, care nu acceptă compromisul și, ca atare, trebuie redus la tăcere. Din distribuție fac parte actorii Amza Pellea, Kitty Stroescu și Mircea Diaconu.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...