loader
Foto

Galerie foto

Producţii speciale la TVR, cu ocazia zilei de 23 august

La 70 de ani de la evenimentele din 23 august 1944, TVR a difuzat episodul „Actul acesta, istoria nu-l va uita” din cadrul Memorialului Durerii, cât şi 2 filme despre evenimentele de atunci: „Porţile albastre ale oraşului” și „Sfânta Tereza şi diavolii”.

 

Sâmbătă, de la ora 14:35, la TVR 1 ați putut urmări „Actul acesta, istoria nu-l va uita”, o ediţie a Memorialului Durerii despre evenimentele din 23 august 1944. Difuzată în premieră în 2011, ediţia face o cronică a zilei respective, aşa cum s-a văzut de familia regală. Ediţia este disponibilă pe TVR+.

De la 15:45, tot la TVR 1, a fost difuzat filmul „Porţile albastre ale oraşului”, o producţie din 1975, cu actorii: Romeo Pop, Costel Constantin şi Dan Nuţu.
Drama (în regia lui Mircea Mureşan) este o adaptare după un scenariu original scris de Marin Preda. În zilele ce au urmat după întoarcerea armelor împotriva hitleriştilor, sublocotenentul Roşu revine de pe patul de spital la comanda bateriei sale de artilerie antiaeriană. Unitatea lui va lupta pentru distrugerea avioanelor de luptă germane decolate de pe aeroportul Otopeni.

Seara, începând cu ora 21:10, telespectatorii TVR1 au putut urmări drama „Sfânta Tereza şi diavolii” în regia lui Francisc Munteanu, un film din distribuţia căruia fac parte Ion Dichiseanu, Peter Paulhoffer, Reka Nagy. În septembrie 1944, în nordul Ardealului, doi ofițeri români sunt parașutați în spatele frontului pentru a lua legătura cu un grup de partizani ce acționau pe piscul Sfânta Tereza și a dinamita un viaduct, cu riscul de a-şi pierde vieţile.

***

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...