loader
Foto

Presa de baricadă a anilor ’90: săptămânalul „Expres”

În 1990, în Bucureşti se înfiinţa revista „Expres”, una dintre publicaţiile care avea să domine presa acelor ani. Ce-a însemnat libertatea presei în perioadă de după Revoluţie, aflaţi pe 22 noiembrie, de la 16:00, la „Memorial ‘ 90” pe TVR 2 şi TVR HD.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În 1989, în România erau 495 de publicaţii, dintre care 36 erau ziare. Căderea regimului comunist a produs o revoluţia şi în piaţa media. Foste voci ale partidului şi regimului au devenit portavoci ale democraţiei, iar vechea gardă a presei de stat îşi împărţea coala de ziar cu noile condeie ale democraţiei.

Anul 1990 a adus 1444 publicaţii, dintre care 65 erau cotidiene; era o „frenezie consumerită” în primăvara acelui an, iar printre maldărul de ziare s-au impus câteva publicaţii precum „Tineretul liber”, „Dimineaţa”, „Universul” sau  „Dreptatea”, care aveau un tiraj zilnic de 700.000 de exemplare, dar şi săptămânalele Expres şi Zig-Zag - cu un tiraj de 600.000 de exemplare.

Săptămânalul „Expres” a fost lansat de Cornel Nistorescu împreună cu Ion Cristoiu. „Atunci se descopereau marile libertăţi ale presei, iar fosţii ziarişti din garda comunistă lucrau împreună cu tinerii avizi de scris”, povesteşte Alexandru Munteanu, producătorul seriei „Memorial ‘90”.

Frenezia publicistică a acelor ani a fost şi o consecinţă a setei pe care o aveau românii acelor luni; cereau informaţii, dezvăluiri şi o „curăţare” a politicului. Însă, de cealaltă parte, cum privea noua putere instalată această libertate de exprimare şi a libertate a presei? „Lupta cu regimul iliescu nu era chiar uşoară”, adaugă producătorul Alexandru Munteanu.

Care au fost greutăţile întâmpinate de săptămânalul Expres şi cum era privită revista de scena politică, aflaţi sâmbătă, 22 noiembrie.

Despre emisiune: Format din 12 episoade, Memorial ’90 investighează evenimentele care au urmat Revoluţiei din 1989. Schimbarea clasei politice, reformele, cât şi eşecurile anului 90 sunt prezentate şi analizate de echipa TVR; echipă care a realizat, printre altele, Memorialul Durerii şi Rezistenţa prin Cultură. Personalităţi politice, istorici sau simpli martori recompun evenimentele care au marcat pentru totdeauna, evoluţia României.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Violoncelistul Adrian Naidin, baritonul Lucian Petrean și scriitorul Dan Mircea Cipariu continuă spectacolul pe scena “Dăruiește Românie!”

Carmen Târnoveanu vă așteaptă sâmbătă, 11 mai, de la ora 13:30, la TVR3, la o ediție inedită a emisiunii „Dăruiește Românie!”, alături de ...

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: Miercuri, 08 Mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...