loader
Foto

Premieră TVRi: seria de documentare ROMÂNI ÎN RUSIA

Urmăriţi în 6, 20 şi 27 decembrie, de la ora 21.00, seria realizată de jurnalista Ana Preda pentru Televiziunea Română.

 

Mergând la pas, pe cursul râului sau chiar în măruntaiele capitalei Rusiei, jurnalista Ana Preda şi cameramanul Claudiu Petringenaru au surprins recent o frântură din Rusia contemporană.

(w882)

În căutarea românilor care muncesc sau studiază fie în Moscova, fie în vecinătatea sa, ei au vizitat locuri cu încărcătură culturală şi au avut discuţii mai puţin formale cu personalităţi marcante ale filmului, teatrului, baletului şi operei poporului rus. Au descoperit câţiva români integraţi în viaţa capitalei acestei ţări, îndelung controversate, despre a cărei cultură s-a spus mereu că este URIAŞĂ.

(w882)

Personalitățile culturale au vorbit despre colaborări artistice cu cei din ţara noastră şi au permis jurnalistei TVR să urmărească pregătirile spectacolelor şi culisele scenelor de la Balşoi Teatr,  Malâi Teatr şi Casa Actorului. O incursiune inedită a fost făcută la concernul cinematografic Mosfilm, unde Ana Preda a avut o întâlnire memorabilă cu regizorul Karen Shakhnazarov.

Curiozitatea jurnalistului va aduce publicului răspunsuri la întrebări legate de cum îi percep ruşii de azi pe români şi invers. Vom afla poveşti interesante ale românilor de acolo, oameni apreciaţi şi integraţi profesional şi social.

Echipa TVR a  fost la Dubna, la Institutul Nuclear, unde lucrează un grup mai mare de specialişti din România. Acolo, jurnalista a încercat să înţeleagă cum este să fii parte din diaspora noastră, în Federaţia Rusă, în ce constă prezenţa românească la institutut şi care le sunt planurile de viitor.

(w882)

Întâlnirile cu studenţii români bursieri (medicină, arte, filologie, economie) au creat un bun prilej pentru a descoperi Moscova prin ochii tinerilor, dar şi pentru a afla ce i-a convins să studieze în Rusia şi ce şi-au propus să facă în continuare.

(w882)

În primul episod îl cunoaştem pe Karen Shakhnazarov, regizor, director MOSFILM şi pe Iana Fetescu, tânără regizore română ce lucrează în Rusia. Nu vor lipsi imagini de la cel mai mare muzeu de artă din subteran – aşa cum este considerat metroul moscovit şi vom admira oraşul văzut de pe râul Moscova.

În 20 decembrie, în cel de-al doilea episod, ajungem la Malâi Teatr pentru un interviu cu actriţa Liudmila Titova şi la Balşoi Teatr – unde a fost realizat un interviu inedit cu solişti ai operei. La Casa Actorului, vom sta de vorbă cu patru actori şi un regizor ce au avut proiecte cu actori români iar la Moscova literară o vom cunoaşte pe Diana Crăciun, căsătorită cu un rus, care ne va spune cum putem merge pe urmele scriitorilor.

În 27 decembrie, în episodul 3, mergem la Dubna şi îi cunoaştem pe cei 22 de cercetători români de la Institutul de Cercetări Nucleare. Vom fi însoţiţi de  corespondenţii TVR Liviu şi Adriana Iurea şi ne vom întâlni cu studenţii internaţionali de la Institutul medical şi cel economic.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Activistul Cristian Ispas, omul care schimbă viaţa tinerilor cu dizabilităţi, este „Brilliantul” săptămânii la TVR INFO

Despre potenţialul extraordinar al sportivilor Special Olympics şi despre legea compensaţiei în viaţa tinerilor cu dizabilităţi, într-o nouă ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...