loader
Foto

"Povești de istorie" la TVR 3

În săptămâna 28 iunie-2 iulie, Emilia Nicolaescu v-a invitat la o incursiune în istoria meleagurilor muscelene, brașovene și buzoiene, urmărind emisiunea "Povești de istorie" zilnic, de luni până vineri, la ora 17.30.

 

Luni, 28 iunie, ora 17.30

LEGENDE COSMOGONICE MUSCELENE

Oamenii își imaginează în fel și chip cum s-au format munții și marea, cum au apărut binele și răul și cum au ajuns ei să trăiască aici și nu în altă parte. Imaginația lor a creat în zona Muscelului, cele mai frumoase povești cosmogonice din lume! O călătorie în zona Muscelului e pe cât de frumoasă pe atât de aventuroasă.

(w882) manastirea

Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă

Pentru ca s-ar putea să vă întâlniți aici cu uriași cu ochii cât bostanii și dinții cât fiarele plugului, s-ar putea să vă întâlniți cu spiritul lui Negru Vodă de sus de la Cetățuia, sau cu discipolii lui Zamolxe, sau chiar s-ar putea să găsiți pe drum unul dintre dinții pierduți de Carol Robert de Anjou în bătălia cu Basarab.

Invitați: Prof. Univ. Dr. Gheorghe Vlăduțescu și Bogdan Gîlculescu, pasionat de istorie și autor de carte

(w882) ghe vladut

Prof. Univ. Dr. Gheorghe Vlăduțescu

(w882) bogdan gil

Bogdan Gîlculescu

Marți, 29 iunie, ora 17.30

LEGENDELE ȚĂRII BÂRSEI

În anul 1211 regele Andrei al 2-lea al Ungariei le-a dat cavalerilor teutoni în posesie, o zonă mare de pământ, aici în inima Transilvaniei cu condiția de a apăra granițele regatului. La rândul lor, Cavalerii teutoni, i-au adus pe sași în Țara Bârsei ca să se stabilească aici începând cu secolul al 13-lea.

(w882) viscri

Cetatea Viscri

Acesta este momentul în care au început să se scrie cele mai frumoase povești de istorie cu teutoni, cu Cetatea celor Trei Trandafiri de la Râșnov, cu cea de la Viscri și cu Biserica Fortificată de la Prejmer. Tot la Prejmer vom intra într-o veche casă săsească, monument UNESCO.

(w882) poarta pre

Poartă Prejmer

 

(w882) prejmer

Prejmer

Miercuri, 30 iunie, ora 17.30

SARE ȘI PIATRĂ DE BUZAU

Mare bogăție sarea asta! Aliment, conservant, se folosește la tratarea atâtor boli, la tăbăcitul pieilor și la câte și mai câte. Și tuturor le-a fost poftă de sarea noastră. Și romanii și mai apoi popoarele migratoare, toți au vrut s-o exploateze. În Evul Mediu, sarea aparținea domnitorului și țăranii nu aveau voie să ia decât câte o traistă.

(w882) sare

Dar și piatra e valoroasă în Buzău. Aici întâlnești peste tot cruci, unele la marginea drumului, altele chiar în mijlocul câmpului. Timpul le-a mai șlefuit un pic și le-a mai îndulcit rontunjimile, dar se văd înca și astăzi rozetele și inscripțiile chirilice. Ele nu au numai o semnificație bisericească, majoritatea sunt doar pietre de hotar. Așa că astăzi vom vedea și vom afla câte ceva despre Muntele de sare de la Mânzălești și istoria numelui sau. Platoul de la Meledic și peșterile de sare.

(w882) cruce piat

Veți afla și despre lacul dulce de la Meledic și ochii căpcăunilor de la Berca. Iar în final, despre construcțiile din piatră de la Naeni, Biserica dintr-o piatră și povestea Crucii Manafului.

Joi, 1 iulie, ora 17.30

ISTORII NEȘTIUTE DIN CORONA

Din anul 1234, de când avem prima atestare documentară, Brașovul a avut tot timpul să devină unul dintre cele mai frumoase orașe transilvănene și să adune și cele mai frumoase povești de istorie.

(w882) casa sfatu

Casa Sfatului - Brașov

Vă vom spune povestea Bucurei executată în Piața Sfatului și despre închisoarea de aici în care a fost ținută, vă vom spune povestea tânarului zidar imortalizat pe Biserica Neagră, a  Casei Hirscher și Honterus și despre marele incendiu care a pârjolit Brașovul în 1689.

(w882) strada sfo

Emilia Nicolaescu - Strada Sforii

Vom ajunge și Strada Sforii și vom afla de ce este cea mai îngustă stradă din țară. Lacul Vrăjitoarelor și Fântâna impudica, prima arteziană din Brașov ne vor spune și ele poveștile lor.

Vineri, 2 iulie, ora 17.30

LEGENDE BUZOIENE

Suntem nici aproape nici departe, nici la munte nici la șes, într-un ținut mai mult mic decât mare, dar în ceea ce privește bogația, suntem la ea acasa.

(w882) rupestre B

Livezile de pruni sunt nesfârșite, legumele uriașe, roșiile cât bostanul și ceapa dulce ca mierea. Piatra se cioplește într-o mie de chipuri, chihlimbarul sare singur din pamânt și tot aici a fost descoperită ce mai mare comoară antică din țară:  kilograme de aur și nestemate. Dar în afară de toate aceste bogații mai avem una inepuizabilă: poveștile din ținutul Buzăului.

(w882) Biserica B

Din sumar: Povestea chihlimbarului. Legendele locuințelor rupestre de la Aluniș. Povestea tezaurului Cloșca cu puii de aur. Istoria stațiunii Sărata Monteoru.

(w882) pestera bu

Seria ”Povești de istorie” a fost selecționată integral să facă parte din Catalogul Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune (URTI).

***

Producător: Emilia Nicolaescu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...