loader

PORTRET CULINAR: Alexandru Dumitru și lumea restaurantelor cu stele Michelin

RECOMANDARI

Este pregătit pentru orice provocare culinară și nimic nu i se mai pare imposibil după ce și-a făcut ucenicia în restaurante cotate cu stele Michelin. În rândurile de mai jos îl cunoașteți pe Bucătarul șef al anului în România.

 

Alexandru Dumitru a studiat în academii culinare de prestigiu și a lucrat în restaurante din SUA, Germania, Bulgaria și Franța. Întors în țară de câțiva ani, și-a continuat ascensiunea în domeniu iar în 2019, în cadrul premiilor acordate de Ghidul gastronomic internațional Gault& Millau, a fost desemnat Bucătarul șef al anului în România.

Alexandru Dumitru: “Acolo, într-o seară aglomerată, este ca într-un război. E destul de greu să faci față. Sunt foarte mulți nervi, ai un anumit timp să livrezi un preparat, tensiune multă și trebuie să te prezinți la un nivel extrem de ridicat ca să duci o seară la bun sfârșit. Mulți oameni vin din toate colțurile lumii să învețe și e o competiție foarte mare în bucătărie. Sunt multe momente dificile. Presiunea e foarte mare în permanenţă, trebuie să fii la înălțime. Nu e un loc în care să mai ai viață personală. În câteva zile ești copleșit de stress și de nivelul exigențelor. Am avut colegi care au renunțat, și nu puțini. Diferența dintre un restaurant obișnuit și unul cu stele Michelin constă în atenția acordată detaliilor de la organizare, calitatea ingredientelor, comunicarea cu clienții, un anumit standard de a prepara și prezenta produsele. De obicei stele Michelin primesc restaurantele care, pe lângă calitate, au și vechime, au demonstrat că trec proba timpului, livrează la același standard. Sper că Ghidul Michelin să vină în curând și în România.”

(w500) Chef Alexa

Întoarcerea sa în România, în urmă cu aproape 4 ani, a coincis cu o deschidere spre arta culinară. Patronii de restaurante căutau bucătari cu experiență internațională și își doreau un meniu exotic, iar tot mai mulți români apreciau preparatele rafinate.

Alexandru Dumitru: „Experiența americană a fost extraordinară, dar abia așteptam să mă întorc și să aplic ceea ce am învățat. Sunt în România de 4 ani, timp în care am avut un parcurs mai mult decât incredibil, ceea ce nu mă așteptam. Am câștigat premii internaționale, am pus pe picioare câteva proiecte originale, am avut grădină proprie în restaurant în ultimii 3 ani din 4 și asta mă face foarte fericit. Este stilul pe care l-am implementat, să am grădina proprie a restaurantului la care activez. A fost o evoluție continuă. M-a ajutat mult și faptul că în România este un trend ascendent al culturii gastronomice pentru că sunt foarte mulți bucătari care s-au întors din străinătate și au pus bazele unei bucătării reale, poate pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Este o competiție pozitivă între 10-20 de chefi foarte buni care se luptă cu ei înșiși și cu sistemul destul de învechit, pentru a moderniza bucătăria românească, pentru a pune în valoare produsele locale și producătorii mici. Cred că ăsta este și atuul dar și know how-ul în cazul meu, faptul că am lucrat în restaurante cu presiune, de prestigiu, distinse cu stele Michelin, în restaurante în care totul se făcea de la zero și același principiu îl aplic și acum. Toată experiența mea de până acum a culminant cu deschiderea propriului restaurant în februarie, în București. Nici o luna mai târziu ne-a lovit pandemia. Bineînțeles că m-am orientat spre livrările online, dar îmi lipsește comunicarea cu cei care îmi călcau pragul, acea interacțiune cu oamenii care apreciază finețurile artei culinare.”

Alexandru Dumitru promovează în România conceptul „farm to table” și susține preparatele tradiționale și producătorii locali. Bogăția artei culinare românești se observă mai ales de sărbători, când în preparate se amestecă ingredientele cu tradițiile strămoșești și cu preferințele membrilor familiei.

Alexandru Dumitru: ”România are încă aceste tradiții, ca în sărbătorile mari, cum ar fi Paștele și Crăciunul, să se adune, să gătească în exces. Mie îmi place tradiția și încă savurez Sărbătorile, îmi place să particip la aceste activități. Este ceea ce ne diferențiază, din punctul de vedere al culturii gastronomice, și ne așează în fața multor altor țări care chiar dacă sunt mai dezvoltate, nu au sau nu-și păstrează tradițiile, iar faptul că noi le avem și încă se ține cont de ele, faptul că aduc familia împreună, că se stă la masă, se gătește, este un plus. Este o perioadă fericită care îmi place.”

Alexandru Dumitru propune mâncăruri rafinate și pledează pentru ingrediente proaspete, locale, combinate în mod inedit. După mesele îmbelșugate de Paște, ne prezintă o rețetă în care combină beneficiile verdețurilor de primăvară.

(w235) reteta

(w235) reteta

Rețeta: Piept de rață cu mămăligă cremoasă și ierburi de primăvară

Primul lucru pe care îl facem este să pornim cuptorul la 180 de grade. În timp ce cuptorul se încinge, curățăm pieptul de rață de pielea în exces, dacă este cazul. Întorcând pieptul cu partea fără piele în sus, crestăm ușor carnea cu cuțitul. Lăsăm pieptul de rață la temperatura camerei cam 30 de minute (ajută la gătirea uniformă a acestuia).

Între timp, începem să preparăm sosul cu ierburi de primăvară.

Tocăm mărunt 1 legătură de pătrunjel, una de mărar și una de leuștean și punem totul într-un bol.

Apoi tocăm frunzele de la usturoi și de la ceapa verde și le punem în același bol cu verdețurile.

Asezonăm cu ulei de măsline și zeama strecurată de la o lămâie, sare și piper și amestecăm până se emulsionează. Păstrăm în frigider până la folosire.

Ne apucăm de prepararea mămăligii cremoase. Punem apă la fiert cu puțină sare, iar când clocotește adăugăm mălaiul ,,în ploaie”(presărând deasupra) și reducem focul la mic. Lăsăm să fiarbă încet 5-6 minute, apoi adăugăm 50 grame de unt (o lingură) și parmezan sau o brânză mai uscată rasă. Amestecăm bine și oprim focul.

Pieptul de rață îl asezonăm cu sare și piper și îl punem într-o tigaie rece

( partea cu pielea în jos). Pornim ochiul de la aragaz la foc mic, punem tigaia pe el și lăsăm 5 minute, sau până când pielea începe să se topească, apoi mărim focul la mediu și întoarcem pieptul la fiecare minut, timp de 2-3 minute, apoi îl băgăm la cuptor cu pielea în jos timp de 8-10 minute, ( depinde cum îl preferați. 8 minute medium rare plus și 10 minute mediu).

Între timp putem să pregătim salata de verdețuri din untișor, lobodă, salată verde și spanac (spălate bine în prealabil și uscate). Le punem într-un bol și turnăm peste ele un dressing din ulei de măsline, suc de lămâie sau oțet, sare și piper.

După ce e gata pieptul de rață, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm 4-6 minute la odihnit. (Prin odihnirea cărnii scoase din cuptor ne asigurăm că își va păstra umezeala și va fi mult mai bine gătită )

Pentru plating (servire): așezăm mămăliga cremoasă, pieptul de rață (tăiat în 5 felii), sosul de verdețuri tocate peste carne și salata verde.

Poftă bună!

Autori: Iulia Popescu și Monica Nicolescu

Logo

 
”Ora Regelui”, final de an regal

Sâmbătă, 27 decembrie, de la ora 9:00 vă invităm la o ediție specială ”Ora Regelui”: Seara dedicată Corpului Diplomatic de Majestatea Sa ...

Braşov: „heavy animals”, rock, bucate şi tradiţii. Duminică, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România” ne aşteaptă la o nouă ediţie a emisiunii ce reunește istorii locale, tradiții, gastronomie și ...

Tradiţie şi eleganţă: Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, în direct la TVR

Tradiţia merge mai departe! Ca de obicei, în prima zi a anului, Televiziunea Română difuzează live, în exclusivitate, Concertul de Anul Nou al ...

Nașterea lui Hristos să ne fie de folos!

Părintele Marian Mihai, preot la biserica Sf. Grigorie Palama din București, ne introduce în atmosfera creștinească a Crăciunului, evidențiind ...

Întrebările prezentului, dincolo de sărbătoare, la TVR INFO

Într-un context intern și internațional tensionat, Crăciunul aduce și momente de reflecție. Telespectatorii trăiesc bucuria Crăciunului în ...

Vedetele TVR sunt „Care pe care” pentru o cauză umanitară

Concurenţi surpriză în arena limbii române! La final de an, Ruxandra Gheorghe–Negrea şi-a provocat colegii la un duel gramatical pentru o cauză ...

Când nimic nu e sigur, totul e posibil. Întrebări și recomandări la sfârșit de an: Mai puțină minciună și mai multă mișcare!

Am adunat pentru cititorii noștri câteva articole, recomandări și invitații la instrospecție, potrivite finalului de an: Nu mai spune DA când ...

Concertul „Nicolae Kirculescu”, un omagiu de excepție, la TVR Cultural, în a doua zi de Crăciun

Vineri, 26 decembrie, de la ora 16:30, telespectatorii sunt invitați la Ateneul Român pentru un eveniment simfonic emoționant, dedicat ...

Omul și Timpul. Istoria recentă, o problemă de conștiință

Pornind de la ultima carte semnată de acad. Ioan Scurtu, Istoria de după 1989 prin experiența unui istoric, jurnalistul Rafael Udriște propune un ...

Inginerul horticultor FLORIN STĂNICĂ, în

Duminică, 28 decembrie 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu prorectorul Universităţii de ...

Crăciunul: „câte sate atâtea date, câte bordeie atâtea obiceie”

Se încheie postul Crăciunului și întâmpinăm Nașterea Domnului Iisus Hristos cu bucurie, cu datini și obiceiuri diferite de la o zonă la alta a ...

Fuego: „Vom cânta muzică ritmată, vom petrece, așa cum îi stă bine românului la noaptea dintre ani!”

Fără nicio umbră de îndoială: Fuego cântă şi ne încântă în noaptea de Revelion, la TVR. Ba chiar are şi alte surprize, pe care vă invităm să le ...

Ministrul Educației, Daniel David, și-a dat demisia luni din Guvernul României

Sistemul de învățământ din România traversează un moment de cotitură după ce Daniel David, ministrul independent al Educației, a ales să pună ...

Iuliana Tudor, „fata noastră”. Crede, iubeşte, trăieşte, dăruieşte

„Dumnezeu e ancora mea!”, mărturiseşte vedeta TVR, care alege o conştiinţă limpede în defavoarea succesului facil. Pariul ei: să transmită ...

Colind, rugăciune și emoție, de Crăciun. Maria Coman, „Acasă de Sărbători”, la TVR 1

Crăciunul este despre emoție, liniște, regăsire și bucuria de a fi împreună. Este despre acasă. Toate acestea se regăsesc în concertul deja ...