loader
Foto

Pistruiatul, un adolescent care a făcut istorie, revine la TVR1

La TVR1 puteți vedea sau revedea serialul românesc „Pistruiatul", difuzat sâmbăta de la ora 8.00.

 

În anii ‘70 și ‘80, Pistruiatul era răsfățatul tronsonului dedicat pionierilor care vedeau un puști simpatic ajutând activiști ilegaliști. Odată cu trecerea timpului, serialul a devenit (doar) unul din care răzbate farmecul eroului principal.

(w882) Sergiu Nic

Pistruiatul a cucerit și cucerește nu pentru că este amic cu tovarășii ascunși, așa cum cereau vremurile și scenariul, ci pentru că este un băiat isteț, vesel și dornit să-i ajute pe ceilalți. Personajul lui ironizează prostia și stângăcia și, în plus, este ajutat, tot la capitolul farmec, de câinele lui credincios Calu.

Pistruiatul înseamnă un plăcut „film de aventuri juvenile", plasat în contextul realităților sociale din anii '40. Regizorul Francisc Munteanu își manifestă încă o dată calitățile sale de dezinvoltură și farmec, pigmentând acțiunea cu momente de zâmbet, fără a întrerupe fluidul de tensiune, ritmul antrenant al peliculei." (Călin Căliman, 1987, Contemporanul).

(w882) Pistruiatu

În distribuție apar: Sergiu Nicolaescu, Costel Băloiu, Margareta Pogonat, Vistrian Roman, Aurel Giurumia, Draga Olteanu Matei, Reka Nagy, György Kovács, Ion Dichiseanu, Constantin Codrescu.

Regia și scenariul: Francisc Munteanu. Imaginea: Vasile Oglinda. Decorurile: Nicolae Drăgan. Muzica: Horia Moculescu

(w882) Pistruiatu

Studioul de film TVR a realizat producția în primăvara anului 1973, la Cluj și Oradea. Serialul TV în 10 episoade, difuzat în 1973-1974, a fost remontat de Casa de filme 4 în 1986 în trei părți de lungmetraj: "Evadatul", "Ascunzişuri", "Insurecţia”.

(w882) Pistruiatu

Cu priviri agere și comportări șmecherești, „Pistruiatul” (Costel Băloiu) a avut...prilejuri multiple de a dinamiza interesul privitorilor, mai ales în tandem cu spectaculosul său câine dresat, capabil de gesturi dintre cele mai năstrușnice, dar și autorul unor acte de curaj și devotament.” (Cezar Dogaru, Cinema nr.1/ 1974)

Surse info și foto: cinemagia.ro și aarc.ro

***

Mai multe despre serialele de la TVR1 aflați aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...