loader

Părinţi pentru 120 de copii, la „Poveste după poveste”, la TVR 1

RECOMANDARI

Abandonaţi, dar salvaţi de un preot, un arhimandrit şi o măicuţă. La Rădăuţi, peste 120 de copii au primit şansa unei noi familii. Despre ei şi aşezământul Sfântul Ierarh Leontie, la „Poveste după poveste, sâmbătă, 9 decembrie, ora 13.30, la TVR 1.

 

Unii au fost abandonaţi de părinții naturali, alţii au fost despărţiţi de mame, dar toţi sunt copiii aşezământului Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuţi, salvaţi de la sărăcie, singurătate şi tristeţe graţie unor părinţi trimişi de Dumnezeu, fiecare la rândul său cu o poveste. Dacă pentru copii, Maica Ecaterina e mamă, părintele Iustin Tănase şi arhimandritul Iustin Dragomir sunt taţi.

(w882) Poveste du

Schimbarea destinelor celor 120 de copii a pornit de la părintele arhimandrit Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi şi preşedintele Fundaţiei „Sfinţii Ierarhi Leontie şi Teodosie”, care s-a gândit că aceşti copii trebuie salvaţi, iar biserica şi statul trebuie să-şi dea mâna pentru a le asigura o viaţă mai bună şi şanse egale la educaţie. Părintele Iustin Dragomir, el însuşi cu o poveste de viaţă neobişnuită - la 22 de ani era inspector în Corpul de Control din Ministerul Transporturilor, la 30 de ani devenea călugăr - spune că un bun creştin nu poate rămâne indiferent la problemele societăţii.

(w882) Poveste du

Maica Ecaterina, fostă gimnastă, absolventă a Academiei de Ştiinţe Economice din Iaşi şi a Facultăţii de Psihologie, cu master în psihologia copilului, este psihologul aşezământului de copii, cea care le citeşte în suflet acestor copii şi le este cel mai bun prieten, alături de părintele Iustin, absolvent de Teologie, cu master în Comunicare şi asistenţă socială.

(w882) Poveste du

Părintele Iustin, directorul executiv al aşezământului, este cel care se luptă cu cifrele. El este cel care împarte şi desparte fiecare pâine, ca să ajungă la toţi, cheltuielile aşezământului depăşind în fiecare lună suma de 250 de mii de lei. O parte din bani vin de la stat. Dar sunt puţini şi nu ajung. De aceea, copiii din centru sunt învăţaţi să se descurce, să-şi dezvolte abilităţi pentru autofinanţarea proiectelor, să supravieţuiască! Cei cu talent la pictură îşi vând lucrările la expoziţii, pentru a-şi cumpăra materialele necesare altor picturi, aţii confecţionează obiecte handmade pentru a le vinde la târguri de sărbători.

(w882) Poveste du

Două principii le-au fost călăuză celor care au schimbat în bine destinele copiilor din centru: nici o cheltuială nu-i prea mare pentru aceşti copii şi nu există „nu se poate” când ai în grijă soarta lor.

(w882) Poveste du

În acest moment, Centrul de la Rădăuţi funcţionează cu dublă finanţare: de la Consiliul Judeţean Suceava, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, şi de la Biserica Ortodoxă, prin Fundaţia Umanitară „Sf. Ierarhi Leontie şi Teodosie”. Centrul are cantină, cabinet medical, săla de pictură, de muzică, ateliere de lucru şi suport IT.

***

Realizator: Cristina Ţilică

Producători: Irina Luca şi Ileana Gaiţă

 
Educația financiară, încă o provocare majoră în România

În România, educația financiară rămâne o provocare majoră, influențând direct stabilitatea economică a indivizilor și a societății în ansamblu.

Conservarea identității lipovenești: Poisul, arta și memoria colectivă | VIDEO

Comunitatea lipovenească, cu o istorie bogată și o identitate distinctă, păstrează cu sfințenie elemente tradiționale ce definesc portul și ...

Dincolo de roluri şi prejudecăți, „Sharon Stone–supravieţuitoarea”, la TVR Cultural

O poveste despre ambiție, luptă și supraviețuire în inima unei industrii nemiloase. Documentarul „Sharon Stone – supravieţuitoarea” oferă o ...