loader
Foto

Galerie foto

Ora Regelui: Familia Regală a României, în vizită la Roma și la Vatican

Pe 03.12, la TVR 1, jurnalista Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru ne-au adus povestea unei vizite istorice, diplomatice, culturale, dar și personale, atât pentru Familia Regală, cât și pentru gazdele sale din Italia. La „Ora Regelui”, de la 14.30.

 

O vizită istorică, culturală, diplomatică, dar și personală, atât pentru Familia Regală cât și pentru gazdele sale din Italia - astfel ar putea fi rezumată călătoria Familiei Regale în ţara în care trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate. Informaţii pe larg şi imagini din această vizită am urmărit sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 14.30, la „Ora Regelui”, de la TVR 1. Iată subiectele ediţiei:

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au avut o întâlnire cu Suveranul Pontif. Vizita Familiei Regale în Cetatea Vatican se înscrie în istoria centenară a relațiilor dintre Sfântul Scaun și Casa Regală a României, începute în vremea Regelui Ferdinand I, dezvoltate de generațiile regale următoare și continuate în pofida instaurării regimului comunist la București.

(w500)

Familia Regală și însoțitorii săi au trăit momente încărcate de emoție nu doar la întâlnirea cu Papa Francisc, în vizita de la Palatul  Apostolic, Capela Sixtină și Grădinile Vaticanului ori Bazilica ”Sfântul Petru”, ci și la Spitalul Pediatric Bambino Gesu și la centrele sociale aflate în grija Comunității Sant'Egidio.

(w500)

Vizita în Italia a însemnat un schimb de experiență în multe dintre domeniile pe care le sprijină membrii Familiei Regale. Din delegația României au făcut parte oficiali ai statului, reprezentanți ai Armatei, ai Comitetului Olimpic și Paralimpic Român, ai Societății Române de Cruce Roșie, ai Consiliului Regal și, desigur, trimișii României la Roma, cu misiuni diplomatice.

(w882)

Custodele Coroanei Române și Alteța Sa Regală Principele Radu au fost, de asemenea, oaspeții unuia dintre cele mai vechi ordine cavalerești care slujește, în numele credinței, pentru ajutorarea sărmanilor. De mai bine de 1000 de ani, Ordinul Suveran Militar și Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos și de Malta desfășoară activități caritabile pentru bolnavi, nevoiași și refugiați, în peste 120 de țări, inclusiv în țara noastră.

(w882)

Una dintre cele mai puternice legături culturale dintre cele două țări a fost descoperirea reprezentării Reginei-Mamă Elena și a Regelui Mihai în sculpturile realizate de celebrul artist italian Pietro Canonica. La 40 de ani de când s-a stins Regina Elena și la 5 ani de la plecarea dintre noi a Regelui Mihai, aflăm că, în casa-atelier a artistului, fotografiile regilor României au fost păstrate cu sfințenie în tot acest timp. Muzeul Canonica deține și documente istorice, precum și corespondența artistului cu Familia Regală.

(w882)

Cunoșterea militarilor italieni care au participat alături de români la misiuni internaționale și întâlnirea cu Grupul Sportiv Paralimpic al Apărării au generat și ele sentimente puternice. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au regăsit alte legături între cele două țări și au cunoscut mulți români care sunt voluntari la diferite organizații caritabile, cum este și Crucea Roșie Italiană.

(w882)

Alți o sută de români care și-au construit cariere excepționale în peninsulă au fost invitați la Ambasada României care a găzduit lansarea Jurnalului Reginei Maria în limba italiană.

(w882)

Multașteptata apariție editorială, pe care Excelența Sa doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României la Roma a dedicat-o Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria, a fost un eveniment apreciat de elita comunității române din Roma, Florența, Milano și din alte orașe.

(w882)

Urmărim „Ora Regelui” la TVR 1 – sâmbătă, 3 decembrie 2022, ora 14.30; la TVR Internațional – sâmbătă, 3 decembrie 2022, ora 16.30, iar la TVR Moldova – joi, 8 decembrie 2022, ora 16.05.

­­­­­­­Prezentator: Camelia Csiki / Producător: Lidia Voicu

Director de imagine: Claudiu Petringenaru / Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizator:  Camelia Csiki

credit foto: romaniaregala.ro; Vatican Media

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...