loader
Foto

De pe platoul de filmare al filmului „Aferim”, în studioul Nocturnelor de la TVR

Marina Constantinescu a stat de vorbă cu operatorul şi directorul de imagine al unora dintre cele mai importante filme româneşti recente: Marius Panduru. În 27 martie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Vineri, de la ora 24.00, vă invităm la o emisiune despre oameni, imagini, lumină şi zbor înalt. O nouă ediţie Nocturne, un nou invitat special: Marius Panduru a acceptat să vorbescă, în exclusivitate la Nocturne, despre povestea lui, cea din spatele camerei de filmat. Invitatul Marinei Constantinescu la ediţia din 27 martie a emisiunii Nocturne este operatorul şi directorul de imagine Marius Panduru. Emisiunea poate fi urmărită vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

„Eu când vreau să fluier, fluier", „A fost sau n-a fost?", „Politist adjectiv", „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", „Aferim!", „De ce eu?" sunt filme pentru care Marius Panduru semnează pe generic: operator şi/sau director de imagine.

Filmul nu a fost prima lui pasiune. Marele său regret este acela de a nu fi devenit pilot comercial. Întâmplarea a făcut ca Marius să „aterizeze" la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale", pe care a absolvit-o în anul 2001. De atunci şi până în prezent, prin obiectivul lui au prins contur zeci de poveşti. „Şi încă mai pilotează, dar doar din plăcere”.

„La început, nu mă simteam ca peştele în apă în zona artistică...", recunoaşte Marius Panduru.

„Creatorul” de imagine de azi le este recunoscător pionierilor din acest domeniu şi le recunoaşte valoarea şi munca enormă din vremuri mult mai grele decât cele pe care le traversăm: „Gândindu-mă la Liviu Ciulei şi operatorii săi, am motive să mă simt complexat."

Marius Panduru a lucrat cu aproape toţi regizorii „noului val", dar şi cu alţii, din generaţii diferite: Cătălin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Radu Jude, Nae Caranfil sunt printre cei cu care a colaborat.

Marius Panduru a semnat imaginea pentru „Aferim!", peliculă premiată anul acesta la Berlin cu Ursul de Argint pentru regie. Însă, de Radu Jude (regizorul „Aferim!") îl leagă şi o prietenie adevărată, construită aproape cadru cu cadru. Tocmai de aceea, Marius declară: „Filmul este un edificiu afectiv. Orice întâlnire cu Radu este o provocare pentru mine!".

„Aferim!", o poveste plasată în Ţara Românească de secol XIX, este „un film care va naşte multe semne de întrebare şi cred că o supere multe categorii de oameni", este de părere Marius. Alte lucruri despre pelicula „Aferim” şi munca lui Marius Panduru în spatele camerei de filmat aflăm la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ vineri, de la 24.00.

(w882)

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la Nocturne pot fi urmărite în fiecare vineri noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...

Un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”, din 31 martie, la TVR Cultural. Prima invitată, dr. Maria Dorobanțu

TVR Cultural și Academia Română îi invită pe telespectatori, din 31 martie, la un nou sezon al emisiunii „Dialoguri academice”. Dr. Maria ...