loader

Mituri, legende și superstiții despre cel mai scump condiment

RECOMANDARI  TVR2 

Mâncăruri rafinate, gurmanzi satisfăcuți și mirodenii sofisticate. Întotdeauna oamenii și-au dorit să guste preparate speciale, realizate de masterchefi de top. Cu prețuri pe măsură, aceștia au realizat produse de calitate, cu ingrediente alese.

 

Printre ”sofisticărelile” pe care le adaugă maeștrii în bucatele lor speciale, se numără și șofranul, unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Doar câteva fire din acest prețios condiment, pus în mâncare, transformă totul într-un apetisant produs.

Șofranul, denumit Aurul Roșu, este obținut din delicata plantă violet Crocus sativus, confundat adeseori cu gingașa noastră Brândușă. Ambele aparțin aceluiași gen, Crocus, din care fac parte și alte denumiri botanice.

Un kilogram din acestă mirodenie ajunge la mii de euro, fiind necesare până la 250 de mii de flori pentru recoltarea lui. Înflorește toamna, fiecare inflorescență produce trei stamine și nu pot fi culese decât manual.

(w882) sofran

Folosit pentru început, în Asia Mică la vopsirea țesăturilor, Aurul Roșu a fost răspândit de fenicieni în Mediterana. A apărut apoi, în Spania și India. Romanii stropeau cu șofran, paturile de nuntă, pentru a aduce noroc mirilor, dar îl foloseau și în scopuri medicinale. În mitologia greacă, Zeus dormea pe un divan acoperit cu șofran, iar la curtea regelui Ghilgameș, doar capetele încoronate aveau voie să își vopsească veșmintele cu el.

Legenda spune că, zeii au fost împotriva iubirii dintre Krokos, un războinic vestit și nimfa Similace. Krokos s-a sinucis, iar Similace și-a pierdut mințile. Demiurgii au regretat această împotrivire și le-au permis celor doi să retrăiască dragostea. I-au trasnformat în două plante denumite Similax Aspera și Crocus Stavius.

O altă legendă povestește despre Alexandru cel Mare. Ajuns în Cașmir, și-a așezat tabăra armatei, într-un luminiș cu iarbă bogată. Dimineața s-au trezit pe un pat de flori liliachii, ale căror pistile au colorat hainele acestora. Crezând că este vorba de o vrăjitorie, Alexandru cel Mare a părăsit Cașmirul, fără să mai poarte vreun război.

(w882) sofran

Șofranul este menționat în Papirusul Ebres din Egiptul Antic, dar și în Cântarea Cântărilor a lui Solomon, din Vechiul Testament. Egiptenii îl foloseau pentru a da gust mâncării, pentru a-și parfuma casele, băile și templele, dar și ca afrodisiac. Persanii l-au întrebuințat ca jertfă pentru Creatorii lor.  În Grecia Antică îl utilizau pentru a nuanța părul în auriu, iar în frescele lor, arătau cum se recoltează. Era transportat din Afganistan, una dintre cele mai importante zone de cultivare a sa, spre Europa, pe celebrul Drum al Mătasii, împreună cu aurul și pietrele prețioase.

Sunt multe legende, povești și mituri despre această mirifică și delicată floare liliachie. Fericirea, dragostea, erotismul, forța, senzualitatea sunt date de puterile magice ale Aurului Roșu.

Cleopatra, reginene și regi antici, împărați sau aristocrați ai vremurilor trecute se îmbăiau în apă cu șofran. Rănile soldaților erau tratate cu el.

Datorită calităților sale, a fost mereu un simbol al prosperității și eleganței. Virtuțile sale spirituale, medicinale, culinare, dar și magice se întrepătrund cu istoria Aurului Roșu. De aceea și astăzi, șofranul este cel mai scump condiment.

Surse foto: pexel.com și misiuneacasa.ro

***

Un articol de Alice Săceanu

Logo

 
Călătorie... pe bogăţie! Miercuri seară, ne plimbăm „Hai-Hui... cu Marina”, prin Monaco

Echipa Marina Almăşan – Cătălin Soci ne invită la plimbare prin lumea prinţilor şi prinţeselor, unul dintre locurile favorite ale bogaţilor ...

Voința de a sări peste „zidul” mental: barierele psihice din calea performanței

În drumul spre excelența sportivă, fiecare atlet ajunge la un punct în care performanța sa pare să oscileze în jurul unei anumite limite, un fel ...

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte luni

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte luni, la ora 14.00, în şedinţă, la Palatul Cotroceni, pe agendă aflându-se Strategia Naţională de ...

CM de Juniori, în premieră în România – un spectacol al tenisului de masă, în direct la TVR SPORT

Pentru prima dată în istorie, România găzduiește Campionatul Mondial de Juniori la tenis de masă, competiție care va putea fi urmărită la TVR ...

„Omul și Timpul” – Rezistența națională anticomunistă din Oltenia

Duminică, 23 noiembrie, ora 17:00, TVR Cultural prezintă o ediție specială a emisiunii „Omul și timpul”, dedicată unuia dintre cele mai dramatice ...

Urmărim o nouă ediție "Remix", duminică 23 noiembrie , de la ora 23.00, la TVR Cultural.

Singurul quiz show dedicat limbii române, „Care pe Care”, revine la TVR 1 cu noi temerari ai cuvintelor

„Bine ați venit la concursul în care virgula e vedetă, iar greșelile nu se iartă, ci se vânează! În arena cuvintelor corecte intră sâmbătă, 22 ...

Miracolul fertilizării in vitro, tema discuţiei la „Puternici, împreună”

Infertilitatea nu mai este o catastrofă! Românii care doresc să devină părinţi au şansa să fie incluşi în Programul Național de Fertilizare In ...

Sărbătorind Ziua Mondială a Televiziunii 2025: „Televiziunea se schimbă. Puterea ei rămâne.”

Pe 21 noiembrie, companii de televiziune din întreaga lume se reunesc pentru a sărbători Ziua Mondială a Televiziunii , un prilej global de a ...

„Tu votezi România!”: Campania electorală pentru alegerile locale parțiale, la TVR

Televiziunea publică va difuza o serie de programe dedicate alegerilor din 7 decembrie, sub genericul „Tu votezi România!”

Costul ridicat al vieţii, îngrijorarea majoră a tinerilor generaţiei Z

Tinerii din Generația Z trăiesc sub un nivel ridicat de stres și anxietate, majoritatea acestor îngrijorări fiind generate, paradoxal, de factori ...

TVR, în prim-plan la Gala Radar de Media 2025. Știrile din sport premiate pentru excelență

Cea de-a 15-a ediție a Galei Radar de Media a avut loc joi seara, într-un cadru elegant, celebrând performanța, inovația și creativitatea din ...

Cum gestionează românii cheltuielile, străinii care aleg ţara noastră şi frecventele accidente de muncă – subiectele săptămânii la „Punctul critic”

De luni până joi, urmărim la TVR 1 o analiză lucidă și curajoasă a realităților care definesc România de astăzi. Ramona Avramescu ne aşteaptă de ...

Istoria, între rigoarea unui detectiv şi arta unui povestitor – la „Garantat 100%”

Cătălin Ştefănescu discută cu Ovidiu Ţentea - director interimar al Muzeului Naţional de Istorie a României - despre felul în care istoria se ...

Carmen Târnoveanu: „Profesia nu este doar ceea ce fac, este ceea ce sunt”

Jurnalismul este o chemare pentru Carmen Târnoveanu, nu e o meserie, ci un mod de a trăi. Încă din copilărie, a fost convinsă că şi ea poate face ...