loader
Foto

Mihai Gâdea, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne, de la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Luni, 22 aprilie, de la ora 23.00

 

Realizatorul tv Mihai Gâdea a acceptat invitaţia Marinei Constantinescu de a participa la emisiunea Nocturne, de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, în demersul declarat al gazdei de a face radiografia puterii verbului, a responsabilităţii, a compromisului, a vinei, a asumării, a derapajului. De la 23.00, luni seară, Marina Constantinescu va încerca să afle de la invitatul ei dacă varietatea emisiunilor de astăzi aduce vreun beneficiu, dacă nivelul discuţiilor atinge ceea ce şi-a propus jurnalistul, dacă diluarea cuvântului afectează publicul.

 

Mihai Gâdea spune că „nu se consideră un lider de opinie”. Întrebat dacă este un om liber, Mihai Gâdea îi răspunde Marinei Constantinescu: „Ce-am făcut în ultimii ani ar putea să fie nişte probe în sensul ăsta. Când o să încetez să fiu un om liber, probabil o să încetez să mai fiu”.

 

Îşi aminteşte de pionieratul de la Realitatea TV, mărturiseşte proasta părere pe care o avea despre emisiunile sale din acea perioadă şi timiditatea cu care l-a abordat prima oară, telefonic, pe Octavian Paler – „era ceva nemeritat pentru mine ca un om de profunzimea, de nobleţea lui Octavian Paler să-mi acorde atâta atenţie şi generozitate”. Cu multă tristeţe şi nostalgie, însă, invitatul descrie la Nocturne ultima sa întâlnire cu scriitorul.

 

Un alt subiect incitant deopotrivă pentru societatea civilă şi pentru presă, abordat la întâlnirea Marina Constantinescu – Mihai Gâdea de la TVR, este acela al relaţiei dintre intelectuali şi puterea politică. Despre intelectuali, presă şi rostul ei, despre lipsurile actuale, despre românii care au plecat din ţară şi motivele pentru care şi-au dus gândul până la capăt, aflaţi mai multe la Nocturne.

 

În fiecare luni, de la ora 23.00, Marina Constantinescu va continua discuţiile cu jurnalişti de impact din presa românească, fără nicio intenţie de a judeca, ci doar cu aceea de a înţelege derapajele de la deontologia profesiei de jurnalist.

 

În noul sezon Nocturne, Marina Constantinescu încearcă o radiografie a societăţii şi, implicit, a presei româneşti prin interviuri cu jurnalişti de impact, de primă linie. „Noul este reprezentat acum de încercarea mea de a radiografia şi altfel ce înseamnă un lider de opinie, acela din mass media. Încerc să discut, cu câţiva oameni cu impact din televiziuni, radio şi presa scrisă asupra acestei societăţi, ce înseamnă verbul, responsabilitatea, compromisul, vina, asumarea, derapajul. Şi, deloc în ultimul rând, ce este puterea...”, spune Marina Constantinescu, realizatoarea Nocturnelor de la TVR 1.

 

Dialogul pe teritoriul Nocturnelor s-a purtat cu jurnaliştii Marius Tucă, Liviu Mihaiu, Emil Hurezeanu, iar după ediţia cu Mihai Gâdea, vor urma Robert Turcescu, Radu Moraru, Radu Banciu, Ovidiu Ioaniţoaia şi Cristian Geambaşu.

 

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.

 

Despre Nocturne

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR1.
Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.