loader
Foto

Galerie foto

Muzicianul Lucian Maxim, la „Mic dejun cu un campion”: Eu îmi trăiesc viaţa în spaţiul sonor. Aici, pot improviza și pot fi liber | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul Bogdan Suceavă, filosoful Gabriel Liiceanu, regretatul sculptor Vlad Ciobanu și muzicianul Lucian Maxim.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Ana Blandiana - poetă (ediție din 2023)

  • Luni, 6 mai 2024, ora 10:00

Ana Blandiana, poetă, eseistă şi militantă anticomunistă, fondatoarea Alianţei Civice şi a Memorialului de la Sighet, membră corespondentă a Academiei Române, a fost invitată la „Mic dejun” în 2023, la aproape zece ani de la prima discuţie din platoul emisiunii de la Grădina Verona. Discuția cu Daniela Zeca Buzura a pornit de la publicarea unui volum de memorii foarte important prin semnificaţiile sale.

Cu distanţarea necesară, Ana Blandiana a rescris, dintr-o perspectivă analitică, nu doar despre destinul său, despre întâlnirile ce au marcat o viaţă, un drum, un destin. „Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal. 31 august 1988 – 12 decembrie 1989”, publicat la Editura Humanitas în 2023, este, în egală măsură, o reflecţie asupra nevoii de a împărtăşi faptele trăite, de a lăsa consemnări despre o viaţă şi o perioadă din istoria recentă a României ce au alte conotaţii acum pentru generaţiile care nu au cunoscut comunismul, pentru care perioada de după război şi până în 1989 nu mai este nici măcar o pagină de istorie demnă de a fi cunoscută.

„Tot ce se întâmplă și felul incredibil, ușor suspect, în care se întâmplă par a spune că toată durerea, toată suferința unei jumătăți de secol a fost fără sens. Ceea ce nu pot accepta. Există în mine o convingere subterană, ascunsă, nemărturisită pentru că nu știu cum ar putea fi formulată inteligibil, care îmi spune că nici o suferință nu poate fi zadarnică și că țările care ies acum din întuneric și teroare nu pot, nu trebuie să-și dorească pur și simplu să devină asemenea celor ce nu au fost acolo, că societățile care se inventează acum trebuie să adauge libertății și bunăstării statelor apusene și picăturile de umanitate distilate din suferinţa pe care au îndurat-o”, nota Ana Blandiana, în jurnalul său.

****

Prof. univ. dr. Dafin Mureșeanu - medic primar neurolog, fondatorul Institutului RoNeuro Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca (ediție  din 2023)

  • Marţi, 7 mai 2024, ora 10:00

„Ca medic şi ca scriitor, voi putea ajuta lumea”, speră prof. univ. dr. Dafin Mureşeanu.

Este profesor, medic primar neurolog, scriitor, membru corespondent al Academiei Române și fondatorul Institutului RoNeuro - Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca.

În 2009, a fost recompensat cu Premiul ’’Gheorghe Marinescu’’ al Academiei Române pentru contribuţia internaţională la dezvoltarea conceptelor în neuroprotecţie şi neuroplasticitate, două puncte cardinale ale neuroştiinţei.

Dafin Mureşeanu a publicat mai multe volume, între care se numără și „Experimentul” (Editura Limes, 2016), în prefaţa căruia Constantin Cubleşan nota: „Dafin Mureseanu este un povestitor înnăscut. Are ştiinţa depănării cuvântului cu măsură, cu eleganţă, într-o evocare a faptelor de viaţă, care, sub pana sa, devin poveste şi povestire”, iar Mircea Petean scria că „avem de-a face cu un prozator lucid, un virtuoz perfect conştient de ceea ce se întâmplă cu sine şi cu naraţiunea sa, care manevrează cu dexteritate ironia şi autoironia, umorul (uneori de-a dreptul abisal, „metafizic”), simţul critic, spiritul vizionar”. Alte volume: „Sosia” (2010)şi „Norul” (2019).

„Zburător în lumea ideilor”, atât de metaforic este exprimată o filozofie de viaţă ce se revendică din pasiunea pentru neuroştiinţă, cercetare, pedagogie şi har de povestitor. Iată din câte direcţii de manifestare se poate vorbi despre o experienţă de viaţă completă.

****

Prof. univ. dr. Bogdan Suceavă - matematician și scriitor (ediție din 2023)

  • Miercuri, 8 mai 2024, ora 10:00

„Dacă lumea se schimbă, ce se va întâmpla cu poezia? Dar cu proza? Eu cred că diferenţa o fac umanitatea, experienţa personală, trăirea profundă, evoluţia interioară care nu pot fi înlocuite de nicio inteligenţă de alt tip’’, spunea Bogdan Suceavă, la „Mic dejun cu un campion”.

Vorbeşte cu pasiune nu doar despre matematica ordonatoare a Universului, ci şi despre literatură, artă, destin, împlinire sau frustrare.

Scrie mult şi devorator. Dovada? Mulţimea cărţilor editate, premiile, traducerile cărţilor sale, numeroasele articole de presă, interviuri şi consemnările în compendii de specialitate şi o apariţie constantă în piaţa media.

În câteva cuvinte, despre profesorul român, matematician şi cercetător la California State University din Fullerton/California şi profesor asociat la Institutul „Star”, Universitatea Babeş-Boyai din Cluj Napoca, sunt multe de descoperit pentru că, la cei doar 54 de ani împliniti de curând, a călătorit, a studiat şi a predat cât pentru o întreagă carieră.

A urmat cursuri la Facultatea de Matematică de la Universitatea din Bucureşti, apoi la Michigan State University, unde şi-a dat doctoratul în 2002. Este cetăţean român şi american.

A debutat în literatură în 1990 cu volumul „Teama de amurg”. De atunci, a scris peste 20 de cărţi, cea mai recentă fiind „Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund”, apărută în 2022, la Editura Polirom. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN Club West (2005 - 2027) şi al PEN Club România din 2020.

La „Mic dejun”, a vorbit cu Daniela Zeca Buzura despre una dintre cele mai enigmatice personalităţi ale României: eminentul matematician Dan Barbillian, cunoscut sub pseudonimul literar Ion Barbu, unul dintre cei mai importanţi poeţi interbelici români, reprezentant al modernismului literar românesc, autorul volumului „Joc secund”.

****

Filosoful Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas (ediție din 2023)

  • Joi, 9 mai 2024, ora 10:00

Cu scriitorul şi filosoful Gabriel Liiceanu plănuiam de mult o întâlnire de taină. Mai ales după evenimentele din 1989, s-a afirmat cu tărie în spaţiul public, fiind una dintre cele mai vizibile şi vocale personalităţi care au participat la dezbateri şi luări de poziţie faţă de evenimentele politice şi culturale ce aveau loc pe scena românească. Această atitudine i-a adus o notorietate indiscutabilă, dar şi critici şi, uneori, adversităţi ireconciliabile.

Lipsea această verigă din seria invitaţilor exemplari pe care i-am avut la „Mic dejun cu un campion”. Ne-am bucurat cu adevărat de privilegiul de a-l avea alături de noi pe Gabriel Liiceanu, care cu greu a pus o scurtă pauză activităţii sale zilnice foarte încărcate, pentru a veni la Grădina Verona.

****

Sculptorul Vlad Ciobanu (1948-2024) - ediție din 2023

  • Vineri, 10 mai 2024, ora 10:00

„Lumea artistică s-a scindat în două: lumea artistică care se adecvează şi, în acelaşi timp, cred că aici mă înscriu şi eu, artist – slijitor. Noi trebuie să fim o voce – importantă, dacă se poate -, oricum distinctă. Eu cred într-o lume care cântă, ca în „Oda bucuriei”, pe atâtea voci”, arăta Vlad Ciobanu, invitat la „Mic dejun” în toamna lui 2023.

În 1981, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, iar un an mai tâziu venea şi prima recunoaştere prin acordarea bursei Uniunii Artiştilor Plastici pentru sculptură. Iar distincţiile nu s-au oprit aici. Printre cele mai meritorii, se numără Medalia de aur „Dantesca”, la Ravenna (Italia), în 2005. Sunt doar câteva dintre reperele unei cariere de peste 50 de ani de creaţie.

„Mă aflu în ultimul pătrar al vieţii. Sunt bucuros. Eu cred că ultimul pătrar este cel al concluziilor. Al vieţii şi al creaţiei. Sculptura, ca şi viaţa, este un maraton. Şi, ca la orice concurs de cursă lungă, e bine să ai respiraţia bună şi să ajungi la final cu concluzii bine formulate. Nu gâfâind”, obișnuia să spună sculptorul.

CITIȚI ȘI: „BIOGRAFII NECESARE”. EDIȚIE DEDICATĂ MEMORIEI SCULPTORULUI VLAD CIOBANU (1948-2024): „EU SUNT OGLINDA LUMII ŞI LUMEA ESTE OGLINDA MEA” | VIDEO

*****

Lucian Maxim – muzician, compozitor şi percuţionist în Orchestra Naţională Radio (sezonul 19)

Membru într-o orchestră de elită a muzicii simfonice româneşti, Orchestra Naţională Radio, în colectivul căreia a intrat imediat după absolvirea Conservatorului din Bucureşti, Lucian Maxim face mărturisiri de suflet despre viaţa şi profesia pe care a îndrăgit-o încă din copilărie.

Eu îmi trăiesc viaţa în spaţiul sonor. Aici pot improviza, pot fi liber, pot trăi deplin”, explică el.

Clasic şi experimental, în egală măsură, Lucian Maxim este un percuţionist virtuoz, dar şi un compozitor recunoscut. Contribuie cu creaţiile sale la coloana sonoră pentru spectacole de teatru la Odeon, Bulandra, Teatrul Naţional, Teatrul Mic şi Teatrul de Comedie din Bucureşti, unde a întâlnit regizori, trupe şi actori de primă mână.

Îi plac jazz-ul – a cântat alături de Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian-, rock-ul – a concertat alături de formaţia „Sarmalele reci”-, dar îi plac şi Brahms, Berlioz, Wagner, Ravel sau Debussy.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/B6kXcP_GTxQ?si=obdxA0wuUk18-Zxl" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

FILM.TVR.RO

Logo

 

Duminică, 19 mai, de la ora 18:00, urmărim la TVR Târgu Mureș, o nouă ediție "Spirit și Credință".

Cum să comunicăm în relațiile profesionale | VIDEO

Ediţia din 17 mai a emisiunii "Ziua Bună de la Iași" a fost dedicată creativităţii, comunicării şi armoniei prin artă. La TVR Iași și TVR 3, de ...

Actorul Vlad Ivanov, la „Mic dejun cu un campion”: Fără candoare, moare emoția care aduce publicul alături de noi, oriunde ne-am manifesta (ediție din 2023) | VIDEO

Între 13 și 19 mai, TVR Cultural le propune telespectatorilor, la „Mic dejun cu un campion”, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul Bogdan ...