loader
Foto

Galerie foto

Cercetătoarea Maya Simionescu, la „Mic dejun cu un campion”: Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi | VIDEO

În 21 aprilie, TVR Cultural a difuzat dialogul Danielei Zeca Buzura cu acad. Maya Simionescu. Între 15 și 19 aprilie, telespectatorii au putut urmări dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Ion Vianu - medic psihiatru și scriitor, Răsvan Popescu - scriitor și membru CNA, Virgil Nițulescu - directorul Muzeului Țăranului Român, regizoarea Carmen Lidia Vidu și Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Ion Vianu - medic psihiatru și scriitor (ediție din anul 2019)

  • Luni, 15 aprilie, ora 10.00

Fiu al celebrului estetician și critic Tudor Vianu, Ion Vianu și-a urmat tatăl în vocația literară, dar a urmat și o specializare complexă, cea de medic psihiatru, interzisă în timpul regimului comunist. A plecat din România în 1977 și s-a stabilit în Elveția, de unde nu uită să se întoarcă mereu și să publice, susținut la cele mai prestigioase edituri din țară.

Şi-a construit cu tenacitate şi pricepere o carieră în Elveţia, unde este recunoscut pentru metodele sale terapeutice într-un domeniu atât de volatil, precum psihicul uman. Această experienţă cotidiană i-a îmbogăţit aria de inspiraţie şi a ieşit la iveală, de data aceasta, scriitorul cu vocaţie, iar cărţile pe care le-a publicat stau drept dovadă a talentului şi prolificităţii sale. Stil şi formă, idee şi conţinut - toate definesc un autor remarcabil format într-un mediu intelectual excepţional.

„Pot să vă spun că, în România, există un capital intelectual important, nivelul intelectual - cerebral este semnificativ. Ceea ce nu există este solidaritatea socială. România este o lume compusă din indivizi, iar societatea nu este agreată. Ceea ce v-aş ruga eu din toată inima este să constituiţi o societate, ca generaţia următoare să ia cunoştinţă de faptul că aceasta există, că nu totul merge către profitul individual, că trebuie să faci anumite sacrificii pentru a alcătui o lume solidară mai bună, mai eficace, mai valabilă”, spunea Ion Vianu, invitat la „Mic dejun” în anul 2019.

*****

Virgil Niţulescu - directorul Muzeului Ţăranului Român (ediție din 2022)

  • Marţi, 16 aprilie, ora 10.00

„Rostul unui manager de muzeu este acela de a oferi publicului o instituţie vie, nu doar o expunere de obiecte”, spunea dr. Virgil Ştefan Niţulescu, invitat la „Mic dejun” în 2022.

Este continuatorul unei serii remarcabile de înaintaşi, de la fondatorul Alexandru Tzigara Samurcaş, la Horia Bernea, un artist remarcabil care i-a conferit o identitate deosebită, răsplătită în 1996 cu Premiul Muzeul European al anului, la acad. Dinu C. Giurescu şi antropologul Vintilă Mihăilescu.

Cum va arăta muzeul în viitor? Iată o întrebare la care dr. Virgil Niţulescu a răspuns fără ezitare: „Va avea o funcţie inclusivă. Va pune accent mai apăsat pe sustenabilitate, comunitate locală şi mediu”.

****

Răsvan Popescu - membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) - ediție din 2023

  • Miercuri, 17 aprilie, ora 10.00

„Asta fac eu. Transmit emoţii. Pun oamenii pe gânduri”,  este o mărturisire ce trece dincolo de atitudinea oarecum sobră a lui Răsvan Popescu - scriitor, fost jurnalist și membru în Consiliul Național al Audiovizualului -, invitat la „Mic dejun” în 2023.

După apariţia a 11 cărţi, mii de articole de presă, numeroase scenarii pentru film şi o importantă activitate de realizator de radio şi televiziune, Răsvan Popescu a adus la „Mic dejun cu un campion”, o carte la care ţine foarte mult: „În torent”. Acesta este cel mai recent volum pe care l-a publicat, care a primit de curând Premiul de Excelenţă acordat de Uniunea Scriitorilor şi de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - filiala Iaşi.

****

Carmen Lidia Vidu - regizoare (ediție din 2023)

  • Joi, 18 aprilie, ora 10.00

Carmen Lidia Vidu este regizoare de teatru, film și spectacole multimedia, realizatoare de film documentar și scurtmetraj, arte vizuale şi performative, curator evenimente expoziţionale; din 2017 - directoarea multimedia al Festivalului Internaţional„’George Enescu”.

„Atât ştiu să fac. Să lucrez”, a explicat Carmen Lidia Vidu, o voce nouă în lumea atât de competitivă a teatrului, invitată la „Mic dejun” în 2023.

Îi este recunoscută valoarea nu doar prin faptul că a fost cea mai tânără regizoare care a debutat în 2007 pe scena Teatrului Naţional Bucureşti cu spectacolul „Privighetoarea şi trandafirul” sau prin premiile cu care a fost recompensată – GOPO şi UNITER, Marele Premiu la Ljublijana, Premiul de Excelență pentru Artă Dramatică oferit de Primăria Arad, Premiul Female Award în cadrul Independent Days Film Festival, ş.a. – ci şi prin inovaţia limbajului teatral, prin felul în care îmbină mijloacele diverse ale artelor spectacolului.

Dincolo de calităţile profesionale, atitudinea sa civică tranşantă şi curajoasă a propulsat-o în galeria oamenilor care au ceva de spus şi nu se dau în lături de la acţiune concretă. „Am curaj, sunt un om puternic”, nu se sfieşte să-i mărturisească Danielei Zeca Buzura invitata de duminică dimineaţă de la „Mic Dejun cu un Campion”.

****

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române (ediție din 2018)

  • Vineri, 19 aprilie, ora 10.00

Unul dintre cei mai titraţi istorici români contemporani, Ioan Aurel Pop, profesor de istorie de la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeș Bolyai din Cluj, este cel mai tânăr academician și președintele Academiei Române. Semnează peste 50 de titluri ştiinţifice.

„Centenarul trebuie să arate că avem simţ de ceremonie şi o solemnitate a recunoştinţei. Poporul acesta – ca şi alte popoare – n-a fost mereu pe şuvoiul de succes al istoriei, dar a reuşit ceva unic, într-un moment de o mare gravitate: Marea Unire de la 1918, care este punctul astral al istoriei naţionale”, spunea Ioan Aurel Pop, invitat la „Mic dejun”, în 2018.

****

Maya Simionescu - biolog, cercetătoare, co-fondatoare și directoare a Institutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” din București, fondatoare şi preşedintă a Societății Române de Biologie Celulară, membră titulară şi vicepreședintă a Academiei Române (noul sezon)

  • Duminică, 21 aprilie, ora 10.00
  • Sezonul 19, ep. 4

„Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi. Trebuie să mergem mereu pe drumul nostru”, afirmă cu convingere acad. Maya Simionescu.

După 60 de ani de carieră, conform clasamentului Stanford din 2023, Maya Simionescu se înscrie în acel procent subţire de doar 2 la sută dintre cercetătorii modiali cei mai citaţi la ora actuală pentru rezultatele ştiinţifice referitoare la biologia celulară. Miile de lucrări publicate în presa de specialitate cea mai bine cotată în lume, lucrările ştiinţifice de referinţă, participările la seminariile şi simpozioanele interne şi internaţionale, activitatea din cadrul Academiei Române, descoperirile esenţiale în domeniul medicinei regenerative, a celulelor stem, a patologiei celulare, a sistemului imunitar contureză profilul unei personalităţi excepţionale, dublate de forţa, eleganţa, frumuseţea şi inteligenţa unei femei care este, cu siguranţă un model de urmat.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/J5QGihvRoOY?si=HEp-t68BeztTH0z4" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: Marţi, 30 Aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

”Un doctor pentru dumneavoastră”, ediție specială

În Marţea Mare, aducem speranţa! La TVR Internațional, de la ora 19:00.