loader
Foto

„Magia Seratelor Muzicale”: Invitații ultimei săptămâni a anului 2022 | VIDEO

Telespectatorii TVR Cultural au putut urmări, în ultima săptămână a anului 2022, dialogurile lui Iosif Sava cu Laurențiu Ulici, fost președinte al Uniunii Scriitorilor, cu muzicianul Ioan Holender și cu Mihai Răzvan Ungureanu. Emisiunea „Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la miezul nopții. VIDEO

 

Luni, 26 decembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Iosif Sava cu Laurențiu Ulici (1943-2000), critic literar, om politic și fost președinte al Uniunii Scriitorilor.

Laurențiu Ulici a debutat editorial în 1971, cu volumul „Recurs”, care conține eseuri critice despre poezie și marii poeți români moderni. Între 1994 și 2000 a fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România. A fost președinte fondator al Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori. În legislatura 1996-2000, a fost senator, ales pe listele Convenției Democrate Române.

Marți, 27 decembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Iosif Sava cu Constantin Bălăceanu-Stolnici, născut în 1923, de profesie medic neurolog,  membru al Academiei Române și al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Joi, 29 decembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Iosif Sava cu muzicianul Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena.

Ioan Holender (n.1935), bariton, impresar artistic și cel mai longeviv director al Operei din Viena, a părăsit România în 1959, emigrând cu familia în Austria. În 1966, a creat „Agenția de impresariat artistic Holender”, care a devenit faimoasă în lumea artistică, ajutând mulți artiști români să devină cunoscuți pe plan international.

Holender a ocupat funcția de director al Operei de Stat din Viena, fiind cel mai longeviv șef, de la deschiderea instituției, în 1869. Mandatul său a fost prelungit de trei ori, din 1991 până în 2010. În această perioadă, au fost 93 de premiere, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporție de 96 la sută.

(w882) Ioan Holen

Ioan Holender și Iosif Sava, la „Serata Muzicală”. Sursă imagine: Captură video Arhiva TVR

Vineri, 30 decembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul lui Iosif Sava cu Mihai Răzvan Ungureanu, înregistrat în 1996. MRU apărea pentru prima oară la Televiziunea Publică, Iosif Sava apreciind că este „tânăr, aprig, puternic” și „poate peste ani ne vom mândri” (cu el, n.r.).

Mihai Răzvan Ungureanu este, în prezent, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București. A fost prim-ministru al României pentru scurt timp în 2012 și director al Serviciului de Informații Externe (SIE), între anii 2007-2012 și 2015-2016.

(w882) Mihai Răz

Mihai Răzvan Ungureanu. Sursă imagine: Facebook Mihai Răzvan Ungureanu

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...