loader
Foto

Jocurile Olimpice de la Paris: Echipa refugiaţilor este formată din 36 de sportivi din 11 ţări

După modelul utilizat la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 și  Tokyo 2021, și la Paris 2024 va fi compusă o echipă a refugiaților. Aceasta va fi formată din 36 de sportivi din 11 ţări, care vor concura în 12 sporturi.

 

Aceştia au fost aleşi dintre peste 70 de burse, a declarat joi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, cu ocazia anunţării echipei.

În loc să concureze sub steagul olimpic, refugiaţii au propria emblemă, care prezintă în centru o inimă, înconjurată de săgeţi care simbolizează modul în care refugiaţii rătăciţi îşi pot regăsi drumul înapoi. Echipa va fi cunoscută sub acronimul EOR, de la denumirea franceză Équipe Olympique des Réfugiés.

"Faptul că avem propria noastră emblemă creează un sentiment de apartenenţă şi ne dă puterea de a reprezenta şi populaţia de peste 100 de milioane de oameni care împărtăşesc aceeaşi experienţă", a declarat Masomah Ali Zada din Afganistan, şefa de misiune a echipei, care a concurat la JO de la Tokyo în proba de ciclism feminin. "Abia aştept să o port cu mândrie".

În total, 23 de bărbaţi şi 13 femei vor concura la atletism, badminton, box, breaking, canotaj, ciclism, judo, tir, înot, taekwondo, haltere şi lupte la JO care vor începe în 24 iulie.

Pugilista Cindy Ngamba şi alergătoarea etiopiană Farida Abaroge se numără printre femei. Kasra Mehdipournejad, un sportiv iranian practicant de taekwondo care trăieşte în Germania, şi trăgătorul Edilio Francisco Centeno Nieves din Venezuela se numără printre bărbaţi.

Echipa refugiaţilor a fost creată de CIO pentru Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, pentru a le permite sportivilor să continue să concureze, chiar dacă au fost forţaţi să îşi părăsească ţările de origine.

La Rio au fost prezenţi 10 sportivi, înotătoarea siriană Yusra Mardini fiind prima care a concurat. În urmă cu trei ani, la Tokyo, numărul acestora a fost de 29 în 12 sporturi.

Sursă știre; News.ro

Sursă foto: Imago

FILM.TVR.RO

Logo

 

Duminică, 19 mai, de la ora 18:00, urmărim la TVR Târgu Mureș, o nouă ediție "Spirit și Credință".

TVR SPORT aduce regalul fotbalistic de la EURO Under-17

Turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti U-17 (masculin) va fi transmis de TVR SPORT în perioada 20 mai-5 iunie 2024.

Către spectacolul arhitectural în diversele lui forme. Cu arhitectul Teodor Frolu, la „Nocturne”, pe TVR 1

Molipsit pe viață de bucuria de a face lucruri pe care să le împărtășească celor din jur! Om al visurilor, al ideilor, dar și al faptelor, ...