loader
Foto

„Istoriile orașului”: Cum a apărut crematoriul „Cenușa” și cum s-a transformat „Valea Pângerii” în Parcul Tineretului din București | VIDEO

RECOMANDARI

Alături de istoricul Mihai Burcea și de vechii locuitori ai cartierului de pe strada Lânăriei, realizatorii Bogdan Vârșan și Lucia Zamfir îi invită pe telespectatorii TVR Cultural să descopere istoria Parcului Tineretului și a crematoriului „Cenușa”, la „Istoriile orașului”.

 

Dinspre colina ce mărginește Parcul Tineretului, cobora odinioară așa-numita „Vale a Plângerii”, o fostă groapă de gunoi a mahalalei și adăpost al celor prigoniți de lege, mai apoi, la început de secol XX, traseu pentru cursele de motociclete.

În 1925, pe creasta colinei, a fost înălțată o construcție unică în peisajul bucureștean, după un proiect al arhitectului Duiliu Marcu, o premieră la acea vreme, realizată într-un stil eclectic, cu elemente de inspirație bizantină, siriană și egipteană, de tipul Monumentului Cantacuzinilor din Cimitirul Bellu.

Crematoriul „Cenușa” a fost inaugurat în 25 ianuarie 1928. Scara principală este flancată de statuile Durerea și Nădejdea și de două basoreliefuri realizate în 1930 – 1934 de Ioan Iordănescu.

De-a lungul timpului, aici au fost incinerate aproape 60.000 de persoane, printre care unii dintre cei mai influenți comuniști din epoca lui Gheorghiu-Dej. În luna mai a anului 2002, crematoriul și-a încetat activitatea de incinerare.

Realizatori: Bogdan Vârșan și Lucia Zamfir

Producătoare: Raluca Bibiri

 
Seceta cuprinde Europa. România are încă apă, dar incertitudinea planează

Aproape jumătate din teritoriul european se confruntă cu un deficit hidric accentuat, iar România, deși se află momentan într-o poziție relativ ...

Prima serie de spectacole imersive din istoria Festivalului „Enescu”: O nouă dimensiune a muzicii clasice, la MINA

Festivalul Internațional George Enescu face un pas semnificativ în direcția inovației artistice și propune, în cadrul ediției din 2025, un nou ...

Elita gimnasticii ritmice, la Cupa Mondială de Gimnastică Ritmică de la Cluj Napoca! Ritm, grație, măiestrie - în direct la TVR SPORT!

În perioada 25-27 iulie, în exclusivitate la TVR Sport, telespectatorii pot urmări calificările la cerc şi minge (vineri, 25 iulie, începând cu ...