loader
Foto

Galerie foto

In memoriam Sebastian Papaiani: „Bani de dus, bani de-ntors”

În amintirea renumitului actor, Casa de Producţie TVR difuzează pe TVR 2 „Bani de dus, bani de-ntors” , în regia lui Alexandru Tocilescu. Marţi, 27 septembrie, de la ora 20:10.

 

Renumitul actor Sebastian Papaiani a murit marţi dimineaţa. În ultimele luni, actorul se confruntase cu mari probleme de sănătate, după accidentul vascular cerebral suferit în luna mai 2016.

Cu o carieră de peste 45 de ani, Papaiani a jucat în numeroase piese de teatru şi filme. Printre cele mai cunoscute producții cinematografice se numără ”Păcală”, ”Liceenii”, ”Zbor periculos”, ”Toate pânzele sus”, ”Ultimul cartuş”, ”Nea Mărin miliardar”.

În 1961, Papaiani şi-a făcut debutul în producţia cinematografică ''Purgatoriul nr. 5'', însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974). Actor complet, complex şi deosebit de talentat, Papaiani şi-a câţtigat popularitatea şi simpatia publicului, prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat şi registre mai grave.

Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giuleşti): ''Astă seară se joacă fără piesă'' de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, ''Domnişoara Nastasia'' de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, ''Livada cu vişini'' de Cehov, regia Sorin Militaru, ''Să nu-ţi faci prăvălie cu scară'' de Eugen Barbu, regia Sanda Manu şi multe altele.

„Talentul este ca banul: îl ai sau nu”, spunea Papaiani, care mărturisea că dintre toate rolurile pe care le-a interpretat de-a lungul prodigioasei cariere, cele mai dragi sunt cele din teatru, unde a interpretat personaje pe care le-a iubit pentru că i-au ''ajuns la suflet''.

„Bani de dus, bani de-ntors”

Acțiunea se petrece în zilele noastre, în curtea unui țăran, în satul de vacanță 2 Mai. „Americanul” Manole își dorește o vacanță nostalgică, o vacanță cu amintiri din tinerețe. Îi sunt alături Gică și Irina, vechi prieteni, acum căsătoriți. Banii lui Manole îi înnebunesc pe toți și iscă tot felul de încurcături, în care fiecare personaj iși arată adevărata față și își dezvăluie secretele.

Scenariul Puşi Dinulescu
Regia Alexandru Tocilescu

În distribuţie: Gheorghe Dinică,  Sebastian Papaiani, Carmen Tănase, Adriana Trandafir, Crina Mureşan, Tania Popa, Lucian Iancu, Vlad Ivanov şi Marcela Papaiani.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...