loader
Foto

Galerie foto

Guts & Grace live şi lansarea cărţii albe a Electrecordului

Un nou Remix, în prima noapte a Noului An, de la ora ora 24.00, la TVR 3, cu Guts & Grace și ecouri în urma lansării volumului „Electrecord – cordul muzicii românești”.

 

La începutul anului 2022, Nuţu Olteanu promitea – în cursul unei prime colaborări cu emisiunea „Remix” (videoclipul „November Sun”) – să vină în România să cânte (în premieră) cu grupul său din Suedia, Guts & Grace.

(w882)

Ceea ce s-a şi întâmplat, la Bucureşti, în 20 iulie. Reportajul de la concert este întregit de un interviu în exclusivitate cu membrii formaţiei, acordat în dimineaţa următoare!

Destinatar: TVRemix
Dintre cele două videoclipuri sosite pe adresa TVRemix, primul – care deschide emisiunea – reprezintă un omagiu dedicat de marele chitarist timişorean Horea Crişovan şi prietenii comuni liderului grupului Cargo, Adi Bărar: „Ce gol e în rock”. Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Proiectul Rockul Carantinei, în care a fost implicată de la început şi emisiunea „Remix”, a dat idei multor grupuri de a reînregistra muzica începuturilor. Maramureşenii de la Dirty Shirt au ales o piesă de pe un disc valoros de rock progresiv, dar prea puţin cunoscut astăzi – „Gânduri” – semnat în anii douămii de câţiva dintre ei şi câţiva concitadini de la Legion, sub titulatura Rhetorica: „Hey!”
În 8 octombrie 2022, cei 90 de ani împliniţi de la înfiinţare de casa de discuri Electrecord au fost sărbătoriți prin lansarea unui cărţi în care au fost implicaţi realizatorii şi colaboratorii emisiunii „Remix”.
(w882)
(w882)
.
Evenimentul a inclus, la sediul firmei, un târg de viniluri devenit tradiţional în ultima perioadă, câteva tururi ghidate pentru liceeni, conferința de presă şi un concert eveniment al grupului reunit special de Nicu Alifantis (gratuit, cadoul muzicianului pentru firma care i-a dat renume pe celebrele fonograme).
.
(w882)
.
(w882)
.
Editura Casa de Pariuri Literare şi echipa „Remix” s-au aflat la a treia realizare sub egida „Brand Cultural de București”, toate co-finanțate de ArCuB / Primăria Bucureşti, acum în cadrul programului „Bucureşti afectiv 2022”.
.
(w882)
.
Cu numeroase destăinuiri din culisele lansării de-a lungul deceniilor a peste 10000 de discuri (din perioada interbelică până după 2000), volumul „Electrecord – cordul muzicii românești” reprezintă „extrapolarea” unei ediții speciale a emisiunii noastre (de la care a şi preluat titlul) din urmă cu cinci ani.
.
(w882)
.
De atunci, cercetările în Arhiva Multimedia TVR (dar nu numai) au continuat, personalităţi ale muzicii noastre de ieri şi de azi au acceptat să răspundă întrebărilor „Remix”, iar câteva au fost prezente în persoană la legendarul studiou de înregistrări „Theodor Fredy Negrescu”. Pe lângă sute de poveşti cu discuri încredinţate nouă de autori din 1999 încoace, numeroase alte consemnări conţin nume care dau de la sine gir tezaurului din fonoteca de aur a muzicii româneşti: Teodor Carţiş, Daniela Caraman Fotea, Grigore Petreanu, Cornelia Andreescu, Vasile Şirli, Octavian Ursulescu, Florian Lungu, Alexandru Andrieş şi încă mulţi alţii.
.
La mulţi f-ani şi ascultători, Electrecord & TVR!
***
Producător: Doru Ionescu
Credite foto: Mihaela Petre, Electrecord, arhive personale

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...