loader
Foto

Grecia - televiziunea publică în şomaj, un documentar în exclusivitate la TVR 1 şi TVR+

Duminică, 21 iulie, de la ora 18.00

 

Duminică, de la ora 18.00, telespectatorii TVR 1 şi cei care urmăresc programul TVR online, pe TVR+, au ocazia să afle povestea emoţionantă a aproape 2700 de oameni rămaşi fără loc de muncă pe 11 iunie, în urma deciziei guvernului grec de a închide televiziunea publică ERT (Elliniki Radiophonia ke Tileorassi). Dramatismul întregii situaţii şi cum privesc oamenii de rând, dar şi jurnaliştii eleni această decizie sunt reflectate în documentarul Grecia - televiziunea publică în şomaj, realizat de Cristina Ţilică.

Echipa TVR formată din producătotul TV Cristina Ţilică şi directorul de imagine Daniel Chiorcioiu a fost în Grecia în acele zile fierbinţi, pentru a realiza la faţa locului reportaje şi interviuri cu oameni obişnuiţi, cu jurnalişti ai postului public şi din media comerciale, pentru a surprinde impactul deciziilor autorităţilor.

Cristina Ţilică îşi aminteşte cu emoţie momentul în care a asistat la interpretarea Requiem-ului lui Mozart de către cei 200 de artişti din orchestra şi corul ERT, aflaţi şi ei în această situaţie tristă: „La rândul nostru, noi - echipa TVR - am trăit momente emoţionante alături de orchestra simfonică a radioteleviziunii publice. Analogia cu celebra scenă din Titanic, cu muzicanţii rămaşi pe puntea vasului ce se scufundă, este inevitabilă. Ca şi atunci, şi acum, orchestra a oferit auditoriului o interpretare unică. Am văzut instrumentişti cu ochii în lacrimi, condamnaţi să traiască incertitudinea zilei de mâine, la care îi obligă planul sever de austeritate aplicat de guvern”.

ERT a fost închisă pe 11 iunie de guvernul elen fără consultarea parlamentului, pentru a face economii, deşi televiziunea era urmărită de o ţară întreagă, cu aproximativ 11 milioane de locuitori, şi nu era finanţată din bugetul statului. Cu un buget de 300 de milioane de euro, cea mai mare parte a veniturilor sale proveneau din taxa radio-TV, inclusă, la fel ca în România, în facturile lunare la energie electrică. În Grecia, această taxă este de 4,3 euro pe lună. Chiar şi în perioadele dificile (Dictatura Coloneilor, al Doilea Război Mondial etc.), nici radioul, nici televiziunea nu au încetat să emită. Situaţia televiziunii din Grecia a stârnit reacţii în peisajul mediatic european, experţii căutând să înţeleagă posibile semnificaţii ori consecinţe. Decizia închiderii ERT demonstrează încă o dată cât de uşor poate fi dărâmată o instituţie publică de media în faţa unui guvern, care poate lua o astfel de decizie fără şovăire.

Mărturiile jurnaliştilor care s-au văzut rupţi de ceea ce făceau de o viaţă întreagă, imagini emoţionante cu oameni obişnuiţi, lipsiţi brusc de televiziunea cu care au crescut, precum şi reacţii ale celor implicaţi sunt adunate în documentarul Grecia - televiziunea publică în şomaj, difuzat la TVR 1 şi online, pe TVR+, duminică, 21 iulie, de la ora 18.00.

 

Producător tv: Cristina Ţilică

FILM.TVR.RO

Logo

 
Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...