loader
Foto

Gheorghița Nicolae, vedeta TVR, prezentatoare a emisiunii „Tezaur Folcloric”

Interviu realizat în cadrul campaniei TVRi - GENERAȚII ÎN IE.

 

Se declară un om pasionat de ia tradițională, în special, și de costumul popular, în general.

„Pasiunea mea pentru acest obiect de port, ia românească, s-a materializat într-o strădanie continuă de a lucra, de a achiziționa și de a păstra ia ca pe un obiect de patrimoniu. Am o colecție de ii și cămăși tradiționale din zone diferite ale țării, în modele variate. Cea mai mare parte dintre ele sunt achiziționate, însă am și ii moștenite din familie, de la bunica din partea mamei”, povesteşte Gheorghița Nicolae.

(w882)

Pe cele moștenite le-a găsit în anii copilăriei, în lada de zestre a mamei sale. „Mama ei i le-a dăruit la nuntă. Bunica le avea, la rându-i, de la mama ei, primite tot ca dar de nuntă. Au fost păstrate cu sfințenie de către bunica, în situația în care bunicul a stat prizonier în cel de-al Doilea Război Mondial şi, luptându-se cu multe lipsuri, nu s-a gândit nici o clipă să le vândă”, mărturiseşte prezentatoarea TVR.

(w882)

Fiica sa, Mihaela, este, la rândul ei, fascinată de ia tradițională. „Ea a reușit să-i pătrundă câteva dintre taine și anume cele legate de croială, cromatică, elemente ornamentale sau chiar unele motive. Încă de pe la 5-6 ani, fata mea a început să poarte ie și iat-o în fotografia alăturată, la vârsta copilăriei, îmbrăcată cu una dintre cele mai frumoase ii din colecția mea, o ie care a făcut parte din lada de zestre a mamei și care a aparținut străbunicii mele pe când era copilă.

(w882)

Acum, fata mea are propria ei colecție de ii, pe care le achiziționează și le recondiționează cu multă pasiune și dibăcie. Și, bineînțeles, le îmbracă cu aceeași mândrie ca și mine. Colecția mea de ii și costume populare românești îi va rămâne moștenire”, spune Gheorghița Nicolae.

 

(w882)

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație

publicat: Marţi, 16 Aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova aflăm ce subiecte au fost dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.

„O poveste nespusă”. Constantin Cojocaru: Actorul este un cetățean de pe stradă și ce simte se vede pe el. Corpul lui, interiorul lui exprimă ceea ce îi trece prin cap și prin suflet | VIDEO

TVR Cultural difuzează, în memoria marelui actor Constantin Cojocaru, care s-a stins din viață în acest weekend, emisiunea „O poveste nespusă - ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...