Filme inspirate de personaje sau evenimente reale, din octombrie la TVR 1

TVR.RO | Marţi, 02 Octombrie 2018
Benicio del Toro ( Che Guevara ), Denzel Washington (Malcolm X ),  Russell Crowe, Renee Zellweger ( Cinderella Man ) sunt câţiva dintre actorii cu care ne vom întâlni la filmul de vineri de la TVR 1.

Dacă e vineri, la TVR 1 e film. Şi nu orice film! Cele mai puternice poveşti inspirate de personaje sau evenimente reale care au avut un impact global vor putea fi urmărite în grila de toamnă a postului TVR 1. Din 5 octombrie, seara de vineri este dedicată filmelor, la TVR 1.

(w640)


Biografia revoluţionarului argentinian Ernesto "Che" Guevara, în anii 1950-1960, de la răsturnarea regimului politic din Cuba, până la luptele de gherilă pe care le-a condus în Bolivia (în producţiile Che: The Argentine şi Che: Guerrilla, cu Benicio Del Toro şi în regia lui Stephen Soderbergh), viaţa eroului sud-american Simon Bolivar, luptător împotriva colonialismului spaniol la începutul secolului XIX (în producţia Spania-Venezuela 2013 – The Libertador), povestea copilei care ar fi putut ajunge o mare scriitoare, dar care a devenit cea mai cunoscută victimă a Holocaustului şi glasul unei întregi generaţii, în filmul Anne Frank (cu Hannah Taylor-Gordon şi Ben Kingsley), bazat pe „Jurnalul Annei Frank"

(w640)

(w500)

sau cariera boxerului Jim Braddock, devenit o legendă a sportului, din pelicula Cinderella Man

(w640)

(cu Russell Crowe, Renee Zellweger) sau

Biografia lui Malcolm Little – poreclit Malcolm X – personalitate controversată, predicator musulman şi militant pentru drepturile civile ale americanilor de culoare în anii 1950

(w500)

sunt câteva dintre istoriile transpuse cinematografic pe care telespectatorii le vor putea viziona din această toamnă la TVR 1. Povestea vieţii unuia dintre cei mai mari fotbalişti din istorie – Pele, biografia celebrului compozitor italian Giacomo Puccini, care a influenţat decisiv istoria muzicii sau extraordinara putere de negociere a Regelui Haakon al Norvegiei, care, în 1940, prin deciziile sale determină viitorul ţării sale şi al întregului popor, pot fi văzute la TVR 1 începând cu această toamnă. Nominalizate sau premiate internaţional, producţiile selectate impresionează prin poveste, punerea în scenă, dar şi prin rolurile interpretate magistral de actorii din distribuţie.

Aşadar, în prima vineri din luna octombrie, la TVR 1, începând cu ora 21.10, este programat

CHE - Partea I (CHE: THE ARGENTINE - Franţa, Spania, SUA, 2008), în regia lui Steven Soderbergh, cu: Benicio Del Toro, Demian Bichir, Julia Ormond, Franka Potente. În 1956, Ernesto “Che” Guevara şi un grup de exilaţi cubanezi conduşi de Fidel Castro debarcă pe coasta Cubei. În doi ani, reuşesc să mobilizeze populaţia şi să provoace căderea regimului dictatorial al lui Fulgencio Batista, un apropiat al americanilor.

(w640)

Conceput ca un film biografic în două părţi, "Che" nu urmăreşte evenimentele istorice în ordinea lor cronologică, ci ca pe o serie de momente esenţiale din viaţa eroului principal, care îi conturează personalitatea şi imaginea. În săptămâna următoare, pe 12 octombrie, TVR 1 va difuza partea a doua - Che: Guerilla, continuarea dramei regizate de Steven Soderbergh.

Producţia a fost recompensată cu premiul pentru interpretare masculină (Benicio del Toro) şi nominalizare la Palme d'Or – la Festivalul de Film de la Cannes 2008, precum şi cu două premii Goya 2008 – pentru cel mai bun actor şi cea mai bună scenografie.

 

TVR +
Canalul TVR YouTube