loader
Foto

Exclusiv TVR.ro: Bădia Ernest Maftei la 80 de ani

Reportaj realizat de Cristina Ţilică în anul 2000  pentru emisiunea “Culise” – TVR 1 / Realizator: Irina Radu

 

Bădia Ernest Maftei: „Daca nu ar fi filmele acestea bune sau proaste n-am şti aproape nimic nici despre ruşi, nici despre americani, nici despre razboi... Dar, culmea, n-am şti nimic nici despre istoria noastră. Câtă istorie s-a facut în şcoli în 50 de ani de comunism? Câţi au citit cărţi interzise? Câti sunt cei care cunosc adevarul despre noi?”

La implinirea vârstei de 80 de ani a Bădiei Ernest Maftei, colega noastră Cristina Ţilică a avut privilegiul de a participa la petrecerea de aniversare a marelui actor. Din invitat, s-a transformat în reporter şi totul a condus la un reportaj minunat difuzat în emisiunea „Culise” de pe TVR1. Am rugat-o să ne dea câteva detalii despre acel eveniment şi iată ce ne-a declarat:

„Eram începătoare în ale televiziunii şi de fiecare dată când il vedeam îmbrăcat în costum popular şi cu suman mă oprea să-mi spună un banc sau o “zicere”. Era mândru ca sunt moldoveancă de-a lui. Într-o zi m-a invitat la ziua lui de naştere. Împlinea 80 de ani. L-am întrebat: Bădie, cine mai vine? Şi mi-a spus: Şi aşa, fără să ştie, m-am transformat dintr-un reporter invitat într-un organizator de eveniment. Îmi doream şi eu să vină toţi la ziua de naştere a lui Ernest Maftei. Şi am început să sun….Distribuţia ar fi următoarea: Bădia (Ernest Maftei),  Gheorghe Dinică, Iurie Darie, Titi Rucăreanu, Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Mioara Maftei (nora Bădiei şi fosta mea colegă din TVR – editor de imagine)

Cum a primit Bădia „o blondă şi o brunetă din Basarabia” de la Alexandru Arşinel, ce cadou i-a făcut Iurie Darie, ce melodie i-a cântat Titi Rucăreanu?... aflaţi din reportajul realizat de Cristina Ţilică, în anul 2000, pentru emisiunea „Culise” de pe TVR1 (Realizator: Irina Radu)

Bădia s-a născut la 6 martie 1920 în comuna Prăjesti, lângă Bacău.

De 13 ori a fost judecat, a stat aproape zece ani prin închisori şi, după fiecare proces, verdictul a fost acelaşi: ACHITAT!

Viaţa lui poate fi subiect pentru un film tulburător despre România şi despre noi. Nu, nu un film, poate zeci de filme. Dar astea există, sunt filmele în care a jucat Bădia. Nu le mai stie nimeni numărul. Dar filmul acela, despre el, despre romanul cu o mie şi una de feţe, nu l-a facut nimeni încă.

(w882) Ernest Maf

FILM.TVR.RO

Logo

 
Schimbări în ordinea de desfășurare a Finalei Eurovision Song Contest

Ediția 68 a Eurovision Song Contest introduce o schimbare în modul în care este decisă ordinea de desfășurare a Finalei. Artiștii pot alege să ...

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație | VIDEO

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova am aflat subiectele dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: Marţi, 16 Aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...