loader
Foto

Galerie foto

Dosar România: Viaţa în casele viitorului - domurile monolitice

Ileana şi Robert Kamner sunt primii români care şi-au construit o casă de forma unei semisfere. Este prima locuinţă de acest de acest gen din România şi se numeşte dom monolithic. Aflăm cum se trăieşte într-o astfel de casă din reportajul Cristinei Ţilică, la Dosar România de la TVR 1. Duminică, 5 august, ora 15.30.

 

Oricat de nebunesc ar părea, doi soți din Bucureşti au renunțat la cariere și la viata din oraș pentru a-şi îndeplini un vis mai vechi - acela de a locui la poalele munților, într-o casă a viitorului. În mijlocul naturii, spun ei, au descoperit simplitatea vieţii, care le aduce împlinire. Ileana şi Robert Kamner sunt primii români care și-au construit o casă de forma unei semisfere. Este prima locuinţă de acest de acest gen  din România și se numește dom monolitic.

(w882)

Visul soților Kamner de a-și construi o casă atipică, departe de jungla urbană a Bucureștiului, a început să se materializeze în urmă cu 8 ani.

(w882)

(w882)

Cei doi soți și-au cumpărat o parcelă de o mie de metri pătraţi, situată pe drumul spre Plaiul Foii, la aproximativ 6 km de Zărneşti. Apoi au căutat pe Internet o soluție pentru a-și construi o locuinţă atipică, într-un timp foarte scurt. După ore de căutări şi analize, s-au hotărât să-şi construiască domuri monolitice, construcţii care au apărut în America încă din anii ’70.

(w882)

Soții Kamner nu au găsit la noi în țară specialiști în construcția domurilor monolitice și au fost nevoiți să apeleze la o echipă de muncitori polonezi pentru a-și duce proiectul la bun sfârșit. O astfel de casă poate fi ridicată în maximum o lună, la roşu. În loc de bârne, căpriori şi cărămizi, domurile se sprijină pe un balon de pânză, peste care s-a turnat spumă poliuretanică densă. Cele două domuri de la Zărneşti sunt primele care au o destinaţie rezidenţială, în România. La noi în ţară există câteva construcţii asemănătoare, dar folosite în scop industrial.

(w882)

Inundațiile din luna iulie a acestui an au venit ca o viitură peste visul soţilor Kamner. Puțin a lipsit ca vâltoarea apelor scurse de pe versanți  să nu le ia casa.

După mari întârzieri şi multe greutăţi, soții Kamner se pot mulțumi cu două domuri monolitice ridicate. Mai sunt încă lucrări de făcut. Domul  cel mic are 12 metri în diametru şi 4,5 metri în înălţime, iar cel mare - 15 metri diametru şi 6,3 metri în înălţime.

Domul mare are etaj, unde soţii Kamner şi cei doi copii – Victor şi Crista – locuiesc în trei camere. Parterul, care va deservi o viitoare pensiune futuristă, a fost compartimentat într-o manieră interesantă, în 7 camere trapezoidale , fiecare de câte 23 de metri. Soții Kamner au ales această compartimantare pentru a profita la maxim de spaţiu.

(w882)

Cum s-au obişnuit cu viaţa în aceste construcţii ale viitorului, dacă recomandă şi semenilor aceste variante de locuit aflăm din reportajul Cristinei Ţilică - Domurile de la Zărneşti - duminică, 5 august, într-o nouă ediţie Dosar România. De la ora 15.30, la TVR 1.

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...