loader
Foto

Galerie foto

Despre melci şi vulpi cu regizorul Mircea Daneliuc, la Duminica filmului românesc

TVR 2 a difuzat, pe 24 martie, două dintre producţiile de referinţă semnate de Mircea Daneliuc: „Vânătoarea de vulpi” şi „Senatorul melcilor”.

 

Considerat unul dintre cei mai îndrăzneţi regizori ai anilor '70-'80, Mircea Daneliuc este autorul unor producţii care nu pot fi trecute cu vederea. Repere în istoria cinematografiei româneşti, filmele sale au fost adaptate la realităţile vremii, iar la multe dintre acestea a fost regizor, scenarist şi actor. Mai mult, în clasamentul alcătuit de 40 de critici de film, ”Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, publicat în 2008, Mircea Daneliuc este singurul regizor cu două filme: „Probă de microfon” şi „Croaziera”, locurile 9 şi respectiv 10.

(oar_w460)

În apropierea aniversării zilei sale de naştere, pe 7 aprilie, TVR 2 va difuza la Duminica filmului românesc două dintre producţiile semnate de Mircea Daneliuc: „Vânătoarea de vulpi” şi „Senatorul melcilor”.

Duminică, 24 martie, de la ora 13:10, Duminica filmului românesc debutează cu una dintre cele mai importante producţii româneşti: „Vânătoarea de vulpi (România, 1980). Adaptare după romanul lui Dinu Săraru, „Nişte ţărani”, filmul este o radiografie a perioadei de început a colectivizării în România. Considerat unul dintre cele mai curajoase, atât prin mesajul care sfida cenzura anilor ’80, cât şi prin realizarea atipică, filmul beneficiază de interpretările unor actori spectaculoși: Mitică Popescu şi Mircea Diaconu, în rolurile principale, secondaţi de Gheorghe Cozorici, Aristide Teică şi Valeria Seciu.

(oar_w460)

În anii '50, într-un sat românesc, ţăranul Năiță Lucean se opune cu încăpăţânare colectivizării, prin toate tertipurile. Simte instinctiv că acest lucru nu-i poate aduce decât rău, odată ce ar ceda statului pământul și vitele crescute cu atâta efort. Singura certitudine pe care o are este proprietatea unui pământ insuficient și neroditor. Deși ține cu dinții de aceasta, ideea binelui colectiv îi este impusă prin forță. Pelicula începe şi se termină cu secvenţe de la înmormântarea lui Pătru. Cortegiul funerar, lung şi tăcut devine simbolul dispariţiei unei lumi.

Prezentat la Cannes în 1995, „Senatorul melcilor”, filmul serii de duminică, 24 martie, de la ora 20.10, cu Dorel Vișan, Cecilia Bârbora, Clara Vodă, Dan Chișu, Nicolae Albani, Anda Caropol și Florin Zamfirescu în rolurile principale, este unul dintre cele mai grăitoare filme românești despre societatea postrevoluționară. În stilul inconfundabilului regizor, „Senatorul melcilor” este o satiră politică, o tragicomedie despre realitățile sociale și morale ale perioadei.

(oar_w460)

Senatorul Vârtosu sosește într-o localitate montană să inaugureze o instalație eoliană și se instalează într-o fostă vilă a lui Ceaușescu, în care dormise și președintele Franței, Charles de Gaulle. Senatorul ar putea avea un sfârșit de săptămână relaxant, dacă nu s-ar trezi pe cap cu niște cineaști elvețieni care fac un reportaj în zonă. Vârtosu vrea să fie amabil cu presa, căutând, în același timp, să ascundă lucrurile pe care aceasta nu ar trebui să le afle niciodată…

„Senatorul melcilor” a fost nominalizat la Palme d’Or, Festivalul Internațional de Film de la Cannes – Franța, 1995 şi a câştigat Premiul Special al Juriului (Mircea Daneliuc) şi Premiul de Interpretare Masculină (Dorel Vişan), UCIN – România, 1995. Pentru rolul principal din acest film, Dorel Vişan a luat Premiul pentru interpretare masculină la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa (1995).

Presa franceză şi criticii de film l-au elogiat pe actorul Dorel Vişan: „Senatorul e interpretat genial de Dorel Vişan, un voinic spătos, care seamănă în mod ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme. Senatorul melcilor ar fi trebuit să fie premiat pentru formidabilul actor în rolul titular.“ (Thierry Jousse – Cahiers du cinéma).

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...