Delta Dunării şi campionii, la „Dosar România”

TVR.RO | Luni, 18 Decembrie 2017
Delta a dat României şi lumii zeci de campioni! Despre drumul lor în viaţă, care erau visurile copiilor de odinioară şi care sunt cele ale copiilor de astăzi aflăm sâmbătă, 23 decembrie, la „Dosar România”, de la ora 21.00, pe TVR 1 şi TVR+.

O comună din Delta Dunării a dat 25 de campioni olimpici şi mondiali la caiac şi canoe. Comuna Crişan, cu cele trei sate ale sale - Crişan, Mila 23 şi Caraorman - este, probabil, unică în lume din acest punct de vedere.

Delta a dat mulţi campioni. Nu numai din Crişan, ci şi din Jurilovca, Chilia sau alte sate ascunse ale apelor.

(w640)

Aurel Macarencu

(w640)

Ivan Patzaichin

Aflaţi astăzi la pensie, foştii campioni sunt risipiţi prin lume. Doar câţiva au mai rămas acasă, redevenind pescari.

(w640)

În urmă cu 50 de ani, sportul era singura lor şansă de a scăpa de sărăcie şi de Deltă. Astăzi, copiii Deltei se ţin departe de lotcă şi de vâsle.

(w640)

Ivan Patzaichin şi Toma Simionov (credit foto - Oana Turcu)

Cei mai mulţi dintre foştii campioni olimpici, mondiali şi europeni la caiac şi canoe sunt astăzi nişte iluştri necunoscuţi. Au rămas în urma lor doar medaliile.

(w500)

Gheorghe Simionov şi Toma Simionov (1979)

Reinventarea tradiţiei, a vâslitului, ecoturismul şi dezvoltarea durabilă ar putea să îi oprească pe copiii Deltei să mai plece.

(w640)

Iar cei care ştiu cel mai bine cum se poate face acest lucru sunt tocmai foştii campioni.

(w640)

Aurel Macarencu şi Ivan Patzaichin

(w500)

Ivan Patzaichin şi Toma Simionov

(w500)

Ivan Patzaichin

(w640)

Nicolae Artimov şi Andrei Cotnolenco (Poznan, 1961)

(w500)

Toma Simionov (1980)

Care erau visurile copiilor de odinioară şi care sunt cele ale copiilor de astăzi? Cum s-a schimbat Delta şi cum arată viitorul pentru oamenii Deltei? Ce s-a ales de cei care au adus glorie sportului românesc, dar şi de cei din mijlocul cărora s-au ridicat? Sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 21.00, jurnalistul Marian Voicu şi operatorul Cristi Ilea aduc răspunsurile campionilor Deltei la TVR 1 şi TVR+.

 

TVR +
Canalul TVR YouTube