Dan C. Mihăilescu, L.Boia şi H.R.Patapievici, de Ziua Culturii Naţionale, la TVR

TVR.RO | Joi, 14 Ianuarie 2016
Televiziunea Română aniversează Ziua Eminescu prin transmisiuni şi programe speciale, pe 15 ianuarie, la TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova .

15 ianuarie. Nu întâmplător, Ziua Culturii Naţionale coincide cu ziua în care îl celebrăm pe Mihai Eminescu. Este şi o zi de reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional. La 166 de ani de la naşterea poetului naţional, vineri, 15 ianuarie, Cătălin Ştefănescu ne invită să aniversăm Ziua Culturii Naţionale alături de câteva personalităţi ale culturii româneşti actuale: Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu, Horia Roman Patapievici, Ioana Both şi Marius Manole. Dezbaterea poate fi văzută de la 21.10, la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+.

Pe Eminescu îl cităm cu orice ocazie. Dar oare îl mai şi citim? De la această întrebare porneşte discuţia pe care Cătălin Ştefănescu o propune invitaţilor săi în studio, Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu şi Horia Roman Patapievici, precum şi Ioanei Both, într-un material filmat. Folosit, de generaţii, drept „argumentul suprem” în orice cauză, un instrument de necontestat, Eminescu a devenit, pe neobservate, mai degrabă mit decât poet. „Poezia a ajuns să fie aproape uitată, în favoarea unor războaie ideologice între diferite tabere”, consideră Dan C. Mihăilescu.

(w640)

În mână cu volumul „Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea şi desfacerea unui mit”, semnat de profesorul Lucian Boia, volum despre care afirmă că ar trebui studiat în şcoală, Cătălin Ştefănescu ne propune să aflăm şi care este opinia tinerilor despre poetul naţional. Aceştia sunt, de altfel, şi publicul pe care realizatorul TVR îşi doreşte să-l apropie de poezia eminesciană, prin dezbaterea Ziua Culturii Naţionale. Iar faptul că în studio se află invitaţi din elita culturală românească, şi nu studenţi sau elevi este argumentat de Cătălin Ştefănescu: invitaţii săi se numără printre cei care se ocupă cu redarea lui Eminescu spaţiului public, „este meseria şi datoria lor”. Meserie deloc uşoară, întrucât „lumea se îndepărtează de lectură, de cultură”, după cum afirmă cu regret istoricul Lucian Boia.

(w640)

Soluţia văzută de Horia Roman Patapievici, prin propria experienţă, stă în mâna profesorilor de liceu. El îşi aminteşte de profesoara de limba română care a reuşit, prin modul de predare, să-l aducă pe Eminescu aproape de elevii ei.

Rostirea, recitarea, poate reactualiza poezia, sunt de părere toţi invitaţii la dezbaterea de la TVR 1. Frumuseţea interpretării este un adevărat „exorcism” asupra tinerilor care, nefiind expuşi poeziei lui Eminescu, susţin că nu îi interesează acest domeniu. De altfel, Dan C. Mihăilescu povesteşte cum obişnuieşte să le recite copiilor de liceu, iar efectul asupra lor este foarte puternic. La rândul său, Lucian Boia dezvăluie bucuria pe care o resimte la rostirea poeziei eminesciene: „Mărturisesc că şi eu îl recit pe Eminescu pentru mine însumi”, spune istoricul.

Invitaţii lui Cătălin Ştefănescu sunt de acord că interpretările pot ajuta la repunerea lui Eminescu la locul pe care îl merită şi nu reprezintă coborârea poetului de pe piedestal. „Literatura are nevoie de oameni care să neliniştească valurile”, spune Dan C. Mihăilescu, argumentând că mulţi s-au îndrăgostit de poezia Eminescu ascultând piesa „Atât de fragedă...”, în interpretarea trupei Mondial. „Ca sa ajungi la tine, ai nevoie de cuvintele marilor scriitori”, completează Horia Roman Patapievici, care vede cheia în mâinile celor care îndrumă copiii la vârste fragede.

(w640)

Dezbaterea moderată de Cătălin Ştefănescu este îmbogăţită cu momente de recitare a poeziei lui Eminescu de către actorul Marius Manole, care alege atât fragmente ce se află pe buzele oricărui român, cât şi poezii mai puţin cunoscute. Şi tot atunci, telespectatorii vor revedea imagini din documentarul „Mihai Eminescu”, realizat de Camelia Robe şi prezentat de Andrei Gheorghe, în cadrul proiectului-eveniment al Televiziunii Române „Mari Români”.

(w640)

Ziua Culturii Naţionale continuă la TVR 1, de la ora 22.10, cu filmul Un bulgăre de humă (România, 1989), în regia lui Nicolae Mărgineanu şi avându-i în rolurile principale pe Dorel Vişan şi Adrian Pintea. Filmul este povestea lui Ion Creangă, scriitorul care a reuşit să impresioneze generaţii întregi cu basmele şi povestirile sale. Continuând un har moştenit de la strămoşii săi, Creangă consideră poveştile lui drept simple surse de amuzament, fără profunzime. Mihai Eminescu este cel care încearcă să-l convingă de talentul său deosebit. Poetul, la rândul lui, are alte probleme, fiind implicat într-o imposibilă poveste de dragoste cu Veronica Micle...

TVR 2 transmite în direct spectacolul La porţile ceriului de la Ateneu

Tot vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român spectacolul de muzică tradiţională şi poezie La porţile ceriului, susţinut cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul, prezentat de Cătălin Sava, este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” şi TVR şi îi are ca protagonişti pe Grigore Leşe împreună cu invitaţii săi.

(w640)

Printre aceştia se numără actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu, Zamfira Mureşan (Ţara Lăpuşului, Maramureş), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureş), grupul de aromâni din Cogealac, Constanţa (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din Sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) şi un grup vocal-instrumental din Maramureşul Voievodal (Ioachim Făt, Ioan Pop, Grigore Chira).

„Întotdeauna m-am întrebat: oare cum s-o fi cântat mai demult în satele româneşti? Cum era muzica în zonele tributare oieritului, cum erau lăutarii şi ce reprezentau ei pentru comunitate? Ce a mai rămas din această muzică? Răspunsul mi-a venit după mulţi ani, urmărind fenomenul din aproape în aproape, cunoscând oameni, stând de vorbă cu lăutarii, ascultându-i la ei acasă. Pentru concertul acesta am făcut o selecţie din tot ce am întâlnit mai reprezentativ pe teren în timpul filmărilor seriei de televiziune La porţile ceriului. Împreună cu ei vom putea arăta lumii că în satele noastre încă se cântă ca acum mai bine de o sută de ani”, declară Grigore Leşe.

TVR 3 ne prezintă „Tineri poeţi”, la Oraşul în direct şi un spectacol de poezie la Cap de afiş

Şi TVR 3 marchează „Ziua Culturii Naţionale” prin ediţii speciale. De la ora 17.00, pe 15 ianuarie, TVR Târgu Mureş ne propune să cunoaştem „Tineri poeţi”, în cadrul emisiunii Oraşul în direct. Împreună cu Roxana Cotruş, o tânară poetă debutantă şi Adrian Giurgea, jurnalist, director al revistei literare LitArt şi al editurii cu acelaşi nume, vom discuta despre poezia de astăzi, despre tendinţe în poezia modernă, dar şi despre un proiect referitor la reinfiinţarea cenaclurilor literare.

Iar de la ora 18.00, TVR 3 ne invită să îl urmărim pe actorul Emil Boroghină într-o ediţie specială a emisiunii Cap de afiş, realizată la TVR Craiova. Spectacolul „Recitindu-l pe Eminescu”, prezentat de Emil Boroghină, se doreşte o pledoarie pentru întoarcerea la Poezie. Fără decoruri, cu un joc de lumini captivant, simplu şi o coloană sonoră adecvată, recitalul este o călătorie printre cele mai cunoscute versuri şi poeme eminesciene, printre care „O, rămâi”, „Venere şi Madonă”, „Epigonii”, „Dormi”, „Atât de fragedă...”, „Departe sunt de tine”, „Glossa” sau „Memento mori”. Spectacolul  „Recitindu-l pe Eminescu” a fost prezentat la New York, Montreal şi Beijing.

(w640) Emil Borog

Momente poetice din creaţia eminesciană la TVR Internaţional şi TVR Moldova

TVR Internaţional celebrează Ziua Culturii Naţionale programând în 15 ianuarie, pe parcursul zilei, mai multe momente poetice din creaţia eminesciană. Seara, românii vor putea să se conecteze la sărbătoarea naţională urmărind, în direct, la TVRi, dar şi la TVR Moldova, de la ora 19.00 transmisiunea TVR 2 de la Ateneul Român şi de la ora 21.10 talk-show-ul de la TVR 1.

(w640)

 

TVR +
Canalul TVR YouTube