loader
Foto

Cum să înveţi mai uşor limbi străine cu „Teleşcoala”

Şi în noul sezon, emisiunea difuzată de TVR 2, „Teleşcoala” vine în ajutorul celor interesaţi. De luni până vineri, aici ne întâlnim cu lecţiile de limbi străine.

 

Există o mulțime de motive pentru care, indiferent de vârstă, e bine să învăţăm o limbă străină. Şi în noul sezon al emisiunii difuzate de TVR 2, „Teleşcoala” vine în ajutorul celor interesaţi. De luni până vineri, aici ne întâlnim cu lecţiile de limbi străine. Pe lângă cursurile de limba și literatura română și de matematică pentru elevii claselor a VIII-a, oferite elevilor aflaţi în pragul susţinerii examenelor de Evaluare Naţională şi difuzate de luni până joi, de la ora 15:30, la „Teleşcoala”, de la ora 16:00 sunt programate cursurile de limbi străine: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și japoneză.

Cunoaşterea unei limbi străine ne ajută în călătoriile noastre, să ne facem prieteni noi sau pur și simplu să ne mărim bagajul de cunoștințe. Mai mult, s-a dovedit că pentru elevi învăţarea unei limbi străine crește performanța școlară şi oferă o nouă viziune asupra lumii. Nu trebuie uitate nici oportunitățile din carieră, mai ales că angajatorii văd un atuu în cunoașterea mai multor limbi străine.

Printre profesorii „Teleşcoala” se numără Ioana Caraba, profesoară de limbă engleză la Colegiul Naţional "Şcoala Centrală" din Bucureşti cu o experienţă de peste 20 de ani. Despre efortul necesar învăţării unei limbi străine, dar şi despre cum ar putea elevii să se descurce mai bine, a vorbit profesoara Ioana Caraba într-un interviu.

(w882)

Care sunt avantajele pentru elevi dacă vor urmări cursurile „Teleşcoala”?

Ioana Caraba: Vor învaţa lucruri noi şi mai puţin noi, prezentate într-o manieră modernă, care-i va ajuta să conştientizeze şi diferenţele de cultură, şi reguli de pronunţie, de gramatică, să afle noutăţi.

Cum a început colaborarea cu „Teleşcoala”?

Colaborarea cu TVR a început interesant pentru ambele părţi: s-a întâlnit cererea cu oferta (în ambele direcţii) şi a fost începutul unei frumoase prietenii. Mi-a plăcut formatul scurt, altul decât la şcoală, în care mi s-a permis să concentrez esenţele de limbă şi civilizaţie engleză, stil adaptat vremurilor moderne, să culeg şi să adaptez informaţiile alese în aceeaşi lecţie, deşi interacţiunea cu copiii prin zoom, faţă de cea de la clasă, e mult diluată.

Au devenit elevii mai receptivi la învăţarea limbilor străine?

Tehnologia a avansat şi ajută mult faptul că poţi călători, fie doar virtual, în multe locuri. Elevii vor să afle mai mult şi mai multe, vor să se dezvolte, ei trăiesc în altă epocă, cea a tehnologiei care, uneori, pare că ne depăşeşte.

În ce măsură Internetul, jocurile sau filmele pot fi un ajutor pentru învăţarea limbilor străine (engleza, de exemplu)?

Categoric, vizionarea unor emisiuni, filme, documentare în engleză ajută mult la dobândirea şi, apoi, dezvoltarea vocabularului, internetul abundă de “locuri” pentru învăţăceii de limbă straină (adolescenţi sau adulţi). Chiar şi jocurile reprezintă o modalitate de a întâlni persoane vorbitoare de engleză şi să-i pună în situaţia de a conversa, chiar şi la un nivel de bază. Totul e să înceapă de undeva.

Câteva “ponturi” care ar putea ajuta elevii să înveţe cu mai multă usurinţă o limbă străină.

Interacţiunea, comunicarea cu vorbitori de aceeaşi limbă, tabere/ întâlniri în care să fie puşi în situaţii care imită realitatea sunt un exerciţiu de comunicare foarte bun. Deschiderea către nou a fiecăruia face diferenţa pentru aceia care vor să înveţe o limbă străină.

Produsă integral de Televiziunea Română, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, la „Telescoala” lecțiile de limba și literatura română alternează cu cele de matematică, de luni până joi, de la ora 15:30. Cursurile de limbi străine sunt programate de la ora 16:00. În fiecare vineri puteţi viziona lecții de limba română pentru refugiații ucraineni, iar o dată la două săptămâni se vor preda lecții de limbaj mimico-gestual - „Limba semnelor române”. Cursurile vor putea fi urmărite la TVR 2 şi online, pe canalul de Youtube al TVR şi pe site-ul tvr.ro.

„Actualul sezon al emisiunii Teleşcoala, cel de-al şaptelea, înseamnă, în cifre, nouă materii de studiu, câte zece ediţii săptămânal, timp de şaptesprezece săptămâni. Zeci de ore de filmare şi de montaj. Şi, mai presus de toate, un efort de echipă, o mână de oameni entuziaşti şi pasionaţi de munca lor. Parteneriatului strategic cu Ministerul Educaţiei i-am adăugat, din luna martie, colaborarea cu Asociaţia Narada, care are ca scop dezvoltarea şi promovarea emisiunii Teleşcoala”, spune producătoarea TVR Sînziana Miloşoiu.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...