loader
Foto

Colinde şi colindători din Argeş pe "Drumul lui Leşe"

Vineri, 13 decembrie, de la ora 21.00, la  TVR 3 s-a transmis prima parte a emisiunii dedicate tradiţiilor româneşti legate de Sărbătorile de Iarnă.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru că am trecut de Sfântul Nicolae şi ne apropiem cu paşi repezi de perioada Crăciunului, la TVR 3 vă puteţi pregăti pentru spiritul Sărbătorilor de Iarnă urmărind emisiunea Drumul lui Leşe.

În ediţia din această săptămână a fost programată prima parte a discuţiei despre tradiţia colindelor la români, în care Grigore Leşe i-a avut ca invitaţi pe omul de cultură George Mitrache, pe profesorul Cezar Bădescu, fost director al şcolii din Arefu, judeţul Argeş, însoţit de un grup de colindători din această localitate.

Corinda este o urare cântată vocal, cu caracter festiv, de prevedere și asigurare a viitorului, de comunicare și împăcare cu sufletele morților, de invocare a unor reprezentări totemice. Colindele au o tematică diversă și au refrene precum “florile dalbe”, “ziurel de ziuă”, “leru-i alerui, hai leru-i ler”.

Aceste urări erau strigate mai ales în locuri de trecere: la fereastră, la poartă sau în pragul casei. Când intră în casă, corindătorii se plasează de jur-împrejurul mesei cu daruri rituale, masă devenită în acele momente centrul universului. De Sărbători corindătorii din Argeș sunt străjerii comunităţii.

***
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe

FILM.TVR.RO

Logo

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Violoncelistul Adrian Naidin, baritonul Lucian Petrean și scriitorul Dan Mircea Cipariu continuă spectacolul pe scena “Dăruiește Românie!”

Carmen Târnoveanu vă așteaptă sâmbătă, 11 mai, de la ora 13:30, la TVR3, la o ediție inedită a emisiunii „Dăruiește Românie!”, alături de ...

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: Miercuri, 08 Mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...